Την εύλογη και δικαιολογημένη αγωνία των κατοίκων των Αγ. Αναργύρων που ο οικισμός τους επλήγη από την κατολίσθηση εξέφρασε πρόσφατα με ανακοίνωση της η Συντονιστική Επιτροπή Aγώνα.

 

Αγωνία που οφείλεται στο γεγονός πως παρά τις υποσχέσεις Υπουργού και Περιφερειάρχη για άμεση και ταχύτατη αντιμετώπιση του προβλήματος τους δύο μήνες μετά φαίνεται να μην έχει γίνει τίποτα και οι άνθρωποι δεν ξέρουν τι να κάνουν και πώς θα καταφέρουν να ξαναστήσουν τη ζωή τους, ενόψει μάλιστα και του χειμώνα που δεν θα αργήσει.

 

Για το λόγο αυτό ο συνδυασμός ΕΛΠΙΔΑ κατέθεσε στο Περιφερειακό Συμβούλιο σχετική επερώτηση και δηλώνει πως δεν προτίθεται να αφήσει το θέμα να ξεχαστεί αλλά θα αγωνιστεί δίπλα στους κατοίκους για να δοθούν άμεσες και πειστικές λύσεις.

 

Η επερώτηση που καταθέσαμε έχει ως εξής:

 

Κύριε Πρόεδρε,

 

Στις 10 Ιουνίου 2017 η πρωτοφανής κατολίσθηση στο Ορυχείο Αμυνταίου, όπου μετατοπίσθηκαν 80 εκατομμύρια κυβικά  μέτρα εδάφους, τρομοκράτησε τους κατοίκους των Αγ. Αναργύρων που συνειδητοποίησαν πως ο κίνδυνος αφανισμού του οικισμού τους ήταν πλέον στο κατώφλι των σπιτιών τους.

 

Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα να σημειωθούν βίαιες αλλαγές στην καθημερινότητα και την επαγγελματική ζωή των κατοίκων του οικισμού. Οι άνθρωποι ξεσπιτώθηκαν, οι αγρότες έχασαν τις καλλιέργειές τους και οι επαγγελματίες τη δουλειά τους.

 

Οι εξαγγελίες του αρμόδιου Υπουργού και οι καθησυχαστικές δηλώσεις του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, δημιούργησαν την ελπίδα στους κατοίκους πως σε εύλογο χρονικό διάστημα ο εφιάλτης θα αντιμετωπίζονταν αποτελεσματικά και η ζωή τους θα ξανάμπαινε σε κανονικούς ρυθμούς.

 

Στις 11 Ιουνίου 2017 ο  Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γ. Σταθάκης, δήλωνε χαρακτηριστικά πως: «Στο πρώτο νομοθέτημα που θα έρθει την επόμενη βδομάδα στη Βουλή θα εισάγουμε την τροποποίηση του νόμου 3937/2011 ξεχωρίζοντας την αναγκαστική απαλλοτρίωση από την μετεγκατάσταση της κοινότητας»Πρόσθεσε επίσης ότι «η κυβέρνηση έχει διασφαλίσει τα κονδύλια που χρειάζονται για την άμεση απαλλοτρίωση» και διευκρίνιζε ότι αμέσως μετά θα προωθηθεί και η υπογραφή του προεδρικού διατάγματος που «θα ορίζει τις λεπτομέρειες τις μετεγκατάστασης».

Στις 14 Ιουνίου 2017 ο Περιφερειάρχης με Δελτίο Τύπου,  μετά το τέλος της συνάντησης του με τον Υπουργό κ. Σταθάκη, δήλωνε ότι προχωρούν ταχύτατα οι διαδικασίες για τους Αναργύρους τονίζοντας συγκεκριμένα «Οι εξαγγελίες έχουν δρομολογηθεί και με τη συνεργασία σας οδεύει προς το Κοινοβούλιο η τροποποίηση του άρθρου 28 για την αναγκαστική απαλλοτρίωση των Αναργύρων. Δηλώνω ικανοποιημένος, επίσης, για το γεγονός  ότι στο Π.Δ. θα είναι και η Ακρινή. Αυτό που μένει είναι να αποκατασταθούν οι άνθρωποι, για να συνεχίσουν τις ζωές τους».

 

Όλα τα παραπάνω βέβαια ήρθαν να διαψευστούν στην πράξη καθώς με ανακοίνωση- διαμαρτυρία που εξέδωσε η Επιτροπή Αγώνα των κατοίκων των Αγ. Αναργύρων το Δεκαπενταύγουστο, μάθαμε πως δύο μήνες μετά δεν έχει υπάρξει καμιά πρόοδος στο θέμα της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης και της τροποποίησης του άρθρου 28! Κι αυτό συνέβη παρότι στο ίδιο διάστημα κατατέθηκαν πολλά Νομοσχέδια στη Βουλή και μαζί τους υπερψηφίστηκε πλήθος τροπολογιών από την κυβερνητική πλειοψηφία.

 

Μάθαμε ακόμα από την ίδια ανακοίνωση- διαμαρτυρία πως

  • κανένα μέτρο διασφάλισης της οικονομικής δραστηριότητας των αγροτών και των επιχειρηματιών του οικισμού δεν έχει ληφθεί, και
  • καμιά μέριμνα δεν έχει ληφθεί για το σύνολο του πληθυσμού προκειμένου να γνωρίζει πού θα μείνει το αμέσως επόμενο διάστημα και πώς θα μπορέσει να επαναδιοργανώσει τη ζωή και την καθημερινότητα του.

 

Γι’ αυτό καταθέτουμε την παρούσα επερώτηση, σε εφαρμογή του άρθρου 16 παρ. 1 του Κανονισμού Λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου, προκειμένου να έχουμε απαντήσεις για τα παρακάτω ερωτήματα:

 

1ο Πότε προβλέπεται να κατατεθεί στη Βουλή η τροποποίηση του άρθρου 28 του Ν3937/2011, για την αναγκαστική απαλλοτρίωση των Αγ. Αναργύρων, το οποίο ο Υπουργός είχε δηλώσει στις 11 Ιουνίου, ότι θα κατατεθεί προς ψήφιση εντός της πρώτης εβδομάδας και λογικά έπρεπε να έχει βγει ήδη το σχετικό ΦΕΚ;

 

2ο Ποιο είναι το αναλυτικό χρονοδιάγραμμα του Υπουργείου για την ολοκλήρωση της Αναγκαστικής Απαλλοτρίωσης; Εξακολουθεί να ισχύει η δήλωση του Υπουργού ότι το Δημόσιο το οποίο θα την κάνει διαθέτει τα αναγκαία κονδύλια;

 

3ο Πότε προβλέπεται να ξεκινήσουν και  ποια θα είναι τα μέτρα για την διάσωση της Επιχειρηματικής και αγροτικής δραστηριότητας που είχε αναπτυχθεί στον οικισμό και έχει διακοπεί λόγω της κατολίσθησης;

 

4ο Πότε προβλέπεται να κατατεθεί το Π.Δ. που αφορά στις Μετεγκαταστάσεις Αγ. Αναργύρων και Ακρινής και το οποίο ο Υπουργός στις 11 Ιουνίου διαβεβαίωνε ότι θα προωθηθεί άμεσα καθώς ήταν στο τελικό στάδιο προετοιμασίας;

 

5ο Με δεδομένο ότι η διαδικασία της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης θα διαρκέσει 2-3 χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί και το ίδιο φυσικά και η μετεγκατάσταση, καθώς και το γεγονός ότι, σύμφωνα με τη σχετική γνωμοδότηση του Προέδρου του ΟΑΣΠ κ. Λέκκα, το κατολισθητικό φαινόμενο είναι σε εξέλιξη και υπάρχει ο κίνδυνος τους χειμερινούς μήνες με τις βροχοπτώσεις οι υφιστάμενες ρωγμώσεις να διευρυνθούν απειλώντας ακόμα περισσότερο τον οικισμό και τις κατοικίες, θα θέλαμε να γνωρίζουμε αν έχει ήδη εγκριθεί ή αν πρόκειται να εγκριθεί από το Δ.Σ. της ΔΕΗ η σχετική χρηματοδότηση για ενοικίαση διαμερισμάτων, η οποία σύμφωνα με τον Υπουργό και τον Περιφερειάρχη θα έπρεπε να γίνει πριν το φθινόπωρο.

 

6ο Ποια προβλέπεται να είναι τα μέτρα που θα παρθούν για την προστασία των όμορων οικισμών των Αναργύρων που έχουν επίσης πληγεί από την κατολίσθηση;

 

 

 

Γεωργία Ζεμπιλιάδου

Περιφερειακή Σύμβουλος

Επικεφαλής του Συνδυασμού «ΕΛΠΙΔΑ»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Αναβολή Προγραμματισμένης Συνεδρίασης Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας

  Αναβολή Προγραμματισμένης Συνεδρίασης Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας

Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς Αναζήτηση…

Π.Ε. Καστοριάς: Δράση εθελοντικού καθαρισμού στο Βουνό Καστοριάς Προφήτη Ηλία .

Δράση 4.1.2 «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ύδατος» του ΠΑΑ 2014-2020 Παρατείνεται έως 30/11/2021 η περίοδος υποβολής προτάσεων

Δράση 4.1.2 «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ύδατος» του ΠΑΑ 2014-2020…

Καταγγελία της Ε.Λ.Μ.Ε. Καστοριάς: «Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση την καταστρατήγηση των εργασιακών μας δικαιωμάτων»

Καταγγελία της Ε.Λ.Μ.Ε. Καστοριάς: «Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση την καταστρατήγηση…

Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα

Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα

Μήνυμα της Μαρίας Αντωνίου για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Είναι γεγονός ότι στο πέρασμα των αιώνων η Γυναίκα κατείχε πάντοτε μια…

Την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου η 4η Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

Την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου  2017 και  ώρα 11:00 στο κτίριο της Περιφερειακής…