Συνεχίζεται η κόντρα Δήμου Καστοριάς – Σ.Χ.Ο. Καστοριάς που παρά τη συνάντησή τους που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα με κοινό στόχο να βρεθεί μια λύση για το Χιονοδρομικό Κέντρο Βιτσίου και ενώ όλα έδειχναν ότι κάτι μπορεί να γίνει, επανήλθε με δηλώσεις του ο Δήμαρχος Καστοριάς κ. Ανέστης Αγγελής την Δευτέρα ( 7/12 ) ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ άφησε αιχμές για τον ΣΧΟΚ και ποια διαχείριση θέλει στο Χιονοδρομικό Κέντρο.

 

Ο κ. Αγγελής αφού δήλωσε ότι στόχος του Δήμου είναι το άνοιγμα του Κέντρου αλλά σε νόμιμα πλαίσια τόνισε ότι ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του ‘’ Η απαίτηση του Δήμου είναι να λειτουργήσει το χιονοδρομικό με πιστοποίηση, με πιστοποίηση η οποία θα είναι συγκεκριμένη και θα την κάνει αυτός που έχει την χρήση . Τις επόμενες ημέρες θα δούμε πως θα συγκλίνουμε ώστε το χιονοδρομικό Βιτσίου να δοθεί σε όλους. Ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του. ‘’

 

 

Σ.Χ.Ο.Κ.: Ενορχηστρωμένη επίθεση της Δημοτικής Αρχής κατά του συλλόγου μας

 

Έκπληκτοι ακούσαμε τις δηλώσεις του κ. Δημάρχου την Δευτέρα ( 7/12 ) , αφού νωρίτερα ακόμα πιο έκπληκτοι ακούσαμε εκείνες του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου.

Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο κ. Δήμαρχος, δήλωσε κατά την πρόσφατη συνάντησή μας την αντίθεσή του στο να δημοσιοποιούνται όλα αυτά τα θέματα αντί να λύνονται με συζήτηση, η ενορχηστρωμένη επίθεση της Δημοτικής Αρχής κατά του συλλόγου μας και η διαφαινόμενη προσπάθεια που γίνεται να “φορτωθούν” όλα στον Σύλλογο, μας αναγκάζει να τοποθετηθούμε δημόσια σε όσα ακούστηκαν και εντείνουν την στάση του Δήμου την οποία είχαμε χαρακτηρίσει ως “εχθρική”.

  • Ο κ. Δήμαρχος αναφέρθηκε σε άδικη επίθεση του ΣΧΟΚ. Όπως του εξηγήσαμε η ανακοίνωση του συλλόγου δεν είχε καμιά επιθετική πρόθεση. Απλά ενημερώσαμε – όπως οφείλαμε – τους φίλους της χιονοδρομίας καθώς και τους επιχειρηματίες του τουρισμού, ότι από κακή εκτίμηση των πραγματικών αναγκών αλλά και ολιγωρία κάποιων ιθυνόντων, διαφαίνεται ότι δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει το ΧΚ. Αυτό είναι κάτι που το επισημαίνουμε εδώ και 22 μήνες (αρχικά στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή και στην συνέχεια στην παρούσα).
  • Είπε ο κ. Δήμαρχος ότι το χιονοδρομικό πρέπει να αναδειχθεί όπως της Βασιλίτσας και της Βίγλας. Θα πρέπει να τον ενημερώσουμε ότι το μεν ΧΚ-Βασιλίτσας είναι Εθνικό και λειτουργεί υπό την απόλυτη κηδεμονία της Γεν. Γραμ. Αθλητισμού, ενώ το ΧΚ-Βίγλας Πισοδερίου ανήκει στην Π.Ε. Φλώρινας και τον Δασικό Συνεταιρισμό του Πισοδερίου και είναι μισθωμένο σε ιδιώτη. Και στα δύο κέντρα για τις συντηρήσεις φροντίζουν κάποιοι από το ευρύτερο Δημόσιο. Μάλιστα σε αυτό της Βίγλας η Π.Ε. Φλώρινας πρόσφατα προχώρησε η ίδια (και όχι ο μισθωτής) σε ανάθεση συντηρήσεων και αντικαταστάσεις εξαρτημάτων. Για την ιστορία θα αναφέρουμε ότι για κανένα από τα δύο δεν έχει εκδοθεί μέχρι σήμερα το Σήμα Λειτουργίας.
  • Πράγματι – και το έχουμε επισημάνει κατ’ επανάληψη – ο κ. Δήμαρχος έχει εκφράσει σε κάθε συνάντησή μας, την συμπαράστασή του για την λειτουργία και την βελτίωση του ΧΚ. Μόνο που όπως φαίνεται οι δηλώσεις του δεν έχουν εκληφθεί με την ίδια θέρμη από εκείνους οι οποίοι θα έπρεπε να τις κάνουν πράξη.
  • Έγινε αναφορά σε απαιτήσεις που έχει ο Δήμος και πηγάζουν από έγγραφα και υποθέτουμε ότι είναι το ίδιο πράγμα στο οποίο αναφέρθηκε και ο κ. Παπαδόπουλος. Στο ότι δηλαδή ο ΣΧΟΚ είχε και έχει μια πολύ μεγάλη κερδοφορία από την λειτουργία του ΧΚ και παρόλα αυτά δεν τηρεί τον όρο του παραχωρητηρίου της πρώην κοινότητας Οξυάς, βάσει του οποίου κάποιο ποσοστό θα έπρεπε να αποδίδεται στην κοινότητα. Όπως φαίνεται κανένας δεν αναλογίζεται με ποιες δαπάνες και ποιους κόπους όλα αυτά τα 32 χρόνια που μεσολάβησαν από την παραχώρηση της χρήσης της έκτασης μέχρι σήμερα, και κυρίως με ποιες οικονομικές θυσίες φτιάχτηκε και επιβιώνει ότι υπάρχει στο Βίτσι και πόσο κάποιοι χρειάστηκε να βάζουν το “χέρι στην τσέπη” για να συμπληρώνουν τα χρήματα που απαιτούνταν κάθε φορά, έχοντας σαν μοναδικό κίνητρο την αγάπη τους για αυτό. Και το έκαναν γιατί κανένας Δήμαρχος, κανένας Νομάρχης ή άλλος φορέας δεν θέλησε ΠΟΤΕ να υιοθετήσει το κέντρο, να αναλάβει την λειτουργία του, να το αναβαθμίσει και να εισπράξει τα “μεγάλα κέρδη” που φαντάστηκε ο κ. Παπαδόπουλος και ίσως και κάποιοι άλλοι από τους συνεργάτες του κ. Δήμαρχου. Ευτυχώς αρκετοί από αυτούς που στα 32 αυτά χρόνια, διετέλεσαν μέλη στα ΔΣ του ΣΧΟΚ είναι ακόμα ανάμεσά μας για να μπορούν να επιβεβαιώσουν τα παραπάνω.
  • Είπε ο κ. Δήμαρχος ότι ο Δήμος δεν κάνει κόντρες και δεν έχει απαντήσει μέχρι σήμερα. Αντί άλλου σχόλιου, θα τον παραπέμψουμε στις επαναλαμβανόμενες δηλώσεις που έχουν κάνει στα ΜΜΕ οι κ. Πετρόπουλος, Μπινιάκος, Κωτούλας, Στεργιόπουλος και την Δευτέρα ( 7/12 ) ο κ. Παπαδόπουλος. Σε όλες αυτές το μήνυμα που προσπάθησαν να περάσουν στους φίλους του κέντρου και τους επαγγελματίες του τουρισμού είναι ότι αυτός ο “κατάπτυστος” ΣΧΟΚ δεν έχει κάνει τίποτα σωστό από το 1983 και ενώ φταίει για όλα προσπαθεί να τα φορτώσει στον Δήμο. Αν αυτό κ. Δήμαρχε δεν είναι κόντρα …
  • Θα σταθούμε στις αναφορές ότι ο ΣΧΟΚ δήλωσε ότι θα λειτουργήσει το κέντρο μόνο για τα 55 μέλη του. Απόλυτη ανακρίβεια. ΠΟΤΕ δεν ειπώθηκε κάτι τέτοιο. Δηλώσαμε ότι θα κάνουμε ότι μπορούμε ώστε διαφυλάσσοντας πρωτίστως την ασφάλεια των αθλητών μας να λειτουργούμε το κέντρο για κάποιες ώρες, όσες θα χρειάζεται για να μπορούν να γίνονται οι προπονήσεις τους, όπως και τα μαθήματα των φυτωρίων μας. ΜΟΝΟ ΑΥΤΑ και κανείς άλλος, γιατί για αυτά τα παιδιά ξεκίνησε το ΧΚ και σε ότι μας αφορά, για αυτά θα συνεχίσει να υπάρχει σε πείσμα οποιουδήποτε. Έχοντας στις ομάδες μας έναν από τους οκτώ αθλητές που διεκδικούν θέση στην τετράδα των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων Εφήβων της Νορβηγίας, δεν δικαιούμαστε να στερήσουμε από αυτά τα παιδιά την δυνατότητα να προσπαθήσουν. Εξηγήσαμε στον κ. Δήμαρχο ότι λειτουργώντας μόνο σαν προπονητικό κέντρο, δεν απαιτείται η στα﷽﷽﷽﷽ ΣΧΟΚ και εάθε συνάντηση α δήμος σιη τουριστική αδειοδότηση και συνεπώς η σχετική πιστοποίηση. Εξηγήσαμε επίσης ότι το γεγονός ότι στις τελευταίες εκλογές του συλλόγου παρευρέθηκαν 50-55 μέλη, γιατί μόνο αυτοί από τα πλέον των 300, είχαν δικαίωμα ψήφου σαν ταμειακά τακτοποιημένα, καθώς οι καιροί είναι δύσκολοι για τους πιο πολλούς από εμάς.
  • “Η απαίτηση του Δήμου είναι να λειτουργήσει το κέντρο με πιστοποίηση που θα την κάνει αυτός που έχει την χρήση” αναφέρει ο κ. Δήμαρχος. Αυτό ακριβώς ζητάμε και εμείς εδώ και 22 μ ﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽νεπφορθογιατσυν του κι εμε δήνες (μάταια), ενώ για την συνέχεια προτείναμε να αναλάβει ο Δήμος πρωτοβουλία και σε συνεργασία με την Π.Ε. Καστοριάς ή όποιον ο ίδιος επιλέξει να έχει την ευθύνη για την λειτουργία του κέντρου κι εμείς απρόσκοπτα να ασχοληθούμε με τον αθλητισμό και μόνο.
  • “30 χρόνια δεν έγινε τίποτε όσον αφορά στην σωστή πιστοποίηση”. Θα πρέπει να ενημερώσουμε ότι η νομοθεσία που ισχύει αυτή την στιγμή, θεσπίστηκε αρχικά το 2003. Επειδή όμως ήταν αδύνατο να εφαρμοστεί και παρέμεινε ανενεργή διαφοροποιήθηκε το 2011 και στην συνέχεια το 2012. Παρόλα αυτά όσα κέντρα κατάφεραν να αδειοδοτηθούν, αυτό έγινε μετά το 2014, ενώ φέτος φαίνεται ότι η αρμόδια διεύθυνση του Υπουργείου είναι αποφασισμένη να δώσει τέλος στις παρατάσεις. Σήμερα, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, έχουν ήδη εκδοθεί τα σήματα λειτουργία μόνο για 3 χιονοδρομικά και είναι σε διαδικασία βέβαιης έκδοσης άλλα 3. Και τα 6 ανήκουν στο ευρύτερο δημόσιο.
  • Τελειώνοντας δεν μπορούμε να μην σταθούμε στον τρόπο με τον οποίο προσπάθησε ο κ. Δήμαρχος να μας “εκθέσει” στην τοπική κοινωνία για το γεγονός ότι στην προηγούμενη περίοδο λειτουργήσαμε το κέντρο χωρίς την απαιτούμενη άδεια, διοργανώνοντας μάλιστα και αγώνες.
  • Σε ότι αφορά στους αγώνες, θα πρέπει να τον πληροφορήσουμε ότι απαιτείται μια άλλη πιστοποίηση, αυτή της Διεθνούς Ομοσπονδίας Χιονοδρομίας (FIS) την οποία το κέντρο διαθέτει και γι’ αυτό δεν τέθηκε κανένα θέμα και από τον διεθνή κομισάριο του συγκεκριμένου αλλά και των άλλων αγώνων που διοργανώθηκε.
  • Σε ότι αφορά την τουριστική λειτουργία, πράγματι λειτουργήσαμε το κέντρο αναλαμβάνοντας τεράστια ευθύνη. Όμως αυτό κ. Δήμαρχε δεν έγινε ερήμην του Δήμου. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι έγινε με την παρότρυνσή του και τις «ευλογίες» του, όταν τον Νοέμβρη του 2014 ήμασταν στην ίδια δυσχερή κατάσταση που είμαστε και σήμερα.

 

Μόνο που τότε το κέντρο είχε τουλάχιστον ηλεκτρικό ρεύμα.

 

Το Δ.Σ. του Σ.Χ.Ο. Καστοριάς

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Γιώργος Κασαπίδης: «Καταθέτω το 50% του μισθού μου για τους επόμενους δύο μήνες σε λογαριασμό του νοσοκομείου Καστοριάς για την αντιμετώπιση της πανδημίας»

Γιώργος Κασαπίδης: «Καταθέτω το 50% του μισθού μου για τους επόμενους δύο…

Με τις καλύτερες εντυπώσεις έκλεισε η 3η Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας Καστοριάς

Με τις καλύτερες εντυπώσεις έκλεισε η 3η Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας…

«Άμεσα αναγκαία η μείωση των φόρων στα καύσιμα», δηλώνει η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας

«Άμεσα αναγκαία η μείωση των φόρων στα καύσιμα», δηλώνει η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών…

Αποτελέσματα μικροβιολογικών αναλύσεων πόσιμου νερού Δημοτικών Ενοτήτων Δήμου Καστοριάς

Αποτελέσματα αναλύσεων πόσιμου νερού  Καστοριάς

Η ΕΦΑ Καστοριάς συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, με τη δράση «Περιδιαβαίνοντας τη βυζαντινή Καστοριά μέσα από τους διαδραστικούς χάρτες του μουσείου»

Η ΕΦΑ Καστοριάς συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, με τη…

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης στην Καστοριά

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης στην Καστοριά

Ο Απόστολος Τσούκας για το Μουσείο Γούνας στην Καστοριά, τη νέα καμπάνια ενημέρωσης για την φυσική-οικολογική γούνα και για την πορεία του κλάδου της γουνοποιίας (video)

  Ο Απόστολος Τσούκας για το Μουσείο Γούνας στην Καστοριά, τη νέα…

Εγκαίνια Μουσικής Βιβλιοθήκης «Ζέτα & Βαρβάρα Διαμαντοπούλου» του Μουσικού Σχολείου Καστοριάς!

Η Μουσική μας Βιβλιοθήκη, είναι πλέον πραγματικότητα στο Σχολείο μας, στην πόλη μας.

Επιθετική οδήγηση και συνέπειες: “Μην προκαλείτε, μην εμπλέκεστε, προσαρμοστείτε”

Επιθετική οδήγηση και συνέπειες: “Μην προκαλείτε, μην εμπλέκεστε, προσαρμοστείτε”