Εφαρμογή προγραμμάτων επιτήρησης, ελέγχου και εξάλειψης  των Μεταδοτικών Σπογγωδών Εγκεφαλοπαθειών των μικρών μηρυκαστικών και της Σπογγώδους Εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών

Σύμφωνα με τις υπουργικές αποφάσεις που αφορούν το συγκεκριμένο πρόγραμμα, οι κτηνοτρόφοι είναι υποχρεωμένοι να ενημερώσουν τις Κτηνιατρικές Αρχές της Π.Ε. για τη λήψη δείγματος εγκεφαλικού ιστού στις παρακάτω περιπτώσεις:

  • Όταν πρόβατο, αίγα ή βοοειδές εμφανίζει νευρολογικές διαταραχές ή διαταραχές συμπεριφοράς ή προοδευτική υποβάθμιση της γενικής κατάστασης που συνδέεται με προσβολή του κεντρικού νευρικού συστήματος
  • Όταν υπάρχει νεκρό πρόβατο ή αίγα άνω των 18 μηνών, ή βοοειδές άνω των 48 μηνών γεννημένο στην Ελλάδα, ή βοοειδές άνω των 24 μηνών για όσα έχουν γεννηθεί Βουλγαρία, Ρουμανία ή σε Τρίτη χώρα.

  Τουλάχιστον ένα νεκρό πρόβατο ή αίγα από κάθε εκμετάλλευση πρέπει να διερευνάται εργαστηριακά κάθε έτος

Όσοι κτηνοτρόφοι προσκομίζουν στην Κτηνιατρική νεκρά ζώα που πληρούν τις ανωτέρω προϋποθέσεις, ανεξαρτήτως αιτιολογίας θανάτου και εφόσον δεν έχει παρέλθει 48ωρο από τον θάνατο τους προκειμένου να εξεταστούν δικαιούνται αποζημίωση, το ποσό της οποίας καθορίζεται σε:

  • 90 € (ενενήντα ευρώ) για τα βοοειδή
  • 25 € (εικοσιπέντε ευρώ) για τα αιγοπρόβατα

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.