Σχεδιαστές μόδας από κάθε γωνιά του πλανήτη βρίσκονται στην Καστοριά για να μάθουν την τέχνη της γούνας

Από την Κυριακή 20 Αυγούστου ξεκίνησε το 3ο Summer School, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας. Περίπου τριάντα σπουδαστές-σχεδιαστές μόδας συμμετέχουν σε αυτό και μαθαίνουν τα μυστικά της τέχνης της γούνας.

Της Χρύσας Κοσμίδου

Εδώ και μερικές ημέρες πραγματοποιείται το  Summer School, που για τρίτη φορά διοργανώνει η Ελληνική Ομοσπονδία Γούνας, Fur Europe, IFF. Το Θερινό σχολείο είναι πρόταση που είχε καταθέσει η Ελληνική Ομοσπονδία Γούνας στη Fur Europe και την IFF με στόχο την ανάδειξη της περιοχής και της παράδοσής της, μετά από πρωτοβουλία του κ. Νίκου Παναγιώτου.

To 3ο Summer School ξεκίνησε την Κυριακή 20 Αυγούστου στη Σιάτιστα και το βράδυ της Τρίτης 22 Αυγούστου οι σπουδαστές κατέφθασαν στην Καστοριά προκειμένου να συνεχίσουν και να ολοκληρώσουν τα μαθήματά τους.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ε.Ο.Γ.  Δημήτριο  Κοσμίδη σκοπός του Summer School είναι να αναδειχτούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής «Άλλωστε για αυτό το λόγο έχει επιλεγεί η Ελλάδα και συγκεκριμένα η Καστοριά και η Σιάτιστα και όχι κάποια άλλη χώρα της Ε.Ε. Σε μια ακτίνα 45 χιλιομέτρων της Δυτικής Μακεδονίας, λειτουργεί ένας κλάδος ο οποίος δραστηριοποιείται πάνω στη γουνοποιία, στην επεξεργασία και στη συρραφή του έτοιμου ενδύματος γουναρικής».

Οι σπουδαστές-σχεδιαστές μόδας, μαθαίνουν για την τέχνη της γούνας και τις σύγχρονες τάσεις της μόδας από τον κ. Βασίλη Καρδάση αποτελώντας τους καλύτερους πρεσβευτές της τέχνης της περιοχής. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επισκέψεις σε επιχειρήσεις, διαλέξεις και  εργαστήρια «Κάθε μέρα οι επισκέψεις γίνονται σε διαφορετικά σημεία» ενημέρωσε ο κ. Κοσμίδης «όπως είναι οι φάρμες, τα εργοστάσια παραγωγής τροφής, τα ξηραντήρια, τα βυρσοδεψία, τα αποτεφρωτήρια και τα εργαστήρια. Φυσικά, όποια επιχείρηση θα ήθελε να την επισκεφτούν οι σπουδαστές μας, όχι μόνο για το 3ο Summer School αλλά και για το 4ο, μπορεί να επικοινωνήσει με τα γραφεία της Ε.Ο.Γ. και να δηλώσει ενδιαφέρον». 

Σχεδιαστές μόδας από κάθε γωνιά του πλανήτη βρίσκονται στην Καστοριά

Οι σπουδαστές του 3ου Summer School συμμετέχουν σε αυτό για πρώτη φορά. Κάθε χρόνο έρχονται καινούργια άτομα. Οι αιτήσεις συμμετοχών ήταν πάρα πολλές, περισσότερες από ενενήντα (90), ωστόσο επιλέχθηκαν μόνο είκοσι οχτώ (28) σχεδιαστές μόδας από τη Fur Europe. Τα κριτήρια είναι πάρα πολύ αυστηρά και λειτουργεί μόνο ένα τμήμα. Δεν αποκλείεται βέβαια το ενδεχόμενο, μελλοντικά, να δημιουργηθεί και ένα δεύτερο.

Οι σπουδαστές, προέρχονται από διάφορες χώρες του κόσμου, όπως είναι ο Καναδάς, η Κίνα, η Κορέα, η Αγγλία, η Ρωσία κ.α. «Για πρώτη φορά φέτος συμμετέχουν και Ιταλοί σχεδιαστές μόδας. Είναι πολύ σημαντική αυτή η εξέλιξη, καθώς οι πιο μεγάλοι ανταγωνιστές για εμάς τους Έλληνες σε αυτό το κομμάτι είναι οι Ιταλοί. Αυτό σημαίνει ότι κάτι κάνουμε καλά πάνω στο σχέδιο μόδας».

Ο Πρόεδρος της Ε.Ο.Γ. χρησιμοποιώντας τη λαϊκή φράση «δεν θέλουμε να ευλογούμε τα γένια μας» απέφυγε να σχολιάσει τις εντυπώσεις των σπουδαστών για το Summer School. Ωστόσο  εν μέσω συζητήσεων -κατά τη διάρκεια των διαλλειμάτων από τα μαθήματα- οι σπουδαστές  φάνηκαν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την έως τώρα πορεία  του Θερινού Σχολείου. Ο κ. Κοσμίδης είπε μόνο τα ακόλουθα λόγια «Οι ίδιοι οι σπουδαστές θα πρέπει να σας μιλήσουν για αυτή την εμπειρία τους και για τις γνώσεις που αποκόμισαν. Αυτό που μπορώ να σας πω με σιγουριά είναι ότι πραγματικά ένιωσαν το τι πάει να πει “ελληνική φιλοξενία”».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.