Συναυλία των Κιθαριστικών Ορχηστρών Καστοριάς & Δυτ. Μακεδονίας, στην μνήμη του μεγάλου ευεργέτη του Άργους Ορεστικού, Δαμιανού Δούμα θα δοθεί την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου στις 19.30, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Άργους Ορεστικού, με Σολίστ τους διεθνούς φήμης κιθαριστές, Γιώργο & Στέλιο Γκόλγκαρη και τον Ηλία Διαμαντάκη υπό την Διεύθυνση των καταξιωμένων Καστοριανών κιθαριστών Ισίδωρου & Γιούλας Αντωνίου. 

 Ο Δαμιανός Δούμας γεννήθηκε στο Άργος Ορεστικό το 1934. Τελείωσε την Ιατρική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1962, ενώ έλαβε την ειδικότητα της Ακτινολογίας και της Πυρηνικής Ιατρικής. Συνέχισε τις σπουδές του σε πολλά Πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών με εξειδίκευση στην Ακτινολογία και την Πυρηνική Ιατρική,  επιστρέφοντας δε στη Θεσσαλονίκη. ίδρυσε και διατήρησε δύο Ιατρεία  ταυτόχρονα

Υπήρξε διακεκριμένος επιστήμονας, κορυφαίος στην ειδικότητα που, έζησε και εργάστηκε εκτός Άργους Ορεστικού, αλλά διατήρησε ζωντανή την αγάπη για την γενέτειρα του, το Άργος Ορεστικό, το οποίο αποκαλούσε «μικρό Παρίσι» και  το οποίο επισκεπτόταν  με κάθε ευκαιρία. Αυτή του την αγάπη για τον γενέθλιο τόπο, και την εκτίμηση του για το πολιτιστικό έργο που επιτελεί ο σύλλογος η «Ορεστίδα» σε συνάρτηση με την εκτίμηση που έτρεφε για τον αείμνηστο πρόεδρο της Βασίλη Αβραμίδη, τον οδήγησε στην μεγάλη απόφαση της δωρεάς ενός σημαντικότατου ποσού για την ανέγερση κτιρίου, το οποίο στεγάζει σήμερα τον ιστορικό σύλλογο της πόλης, αλλά και τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Άργους Ορεστικού.

Ο Δαμιανός Δούμας υπήρξε ευπατρίδης, άξιος συνεχιστής της παράδοσης των μεγάλων Ελλήνων ευεργετών, οι οποίοι κληροδοτούν στην γενέθλια γη έργα κοινωφελή τα οποία αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων της.

Ο αείμνηστος  ευεργέτης Δαμιανός Δούμας υπήρξε ένας ιδιαίτερα καλλιεργημένος άνθρωπος, που έτρεφε μεγάλη αγάπη για τις τέχνες και ιδιαίτερα για την μουσική, με έμφαση στην όπερα, της οποίας υπήρξε πιστός εραστής και μελετητής. Κατείχε όλες σχεδόν τις εκδόσεις όπερας σε βινύλιο που εκδόθηκαν παγκοσμίως, δημιουργώντας μία πολύτιμη συλλογή, την οποία η ερίτιμος σύζυγος του και σπουδαία φίλη και συμπαραστάτης του συλλόγου «Ορεστίδα» κ. Αγγελική Δούμα δώρισε μαζί με τα προσωπικά αντικείμενα του στον σύλλογο.  Αυτά εκτίθενται σε ειδική αίθουσα του κτιρίου που είναι αφιερωμένη στον Δαμιανό Δούμα και είναι επισκέψιμη για το κοινό.

Ο σύλλογος «Ορεστίδα», ως ελάχιστο φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης,  μνημονεύει πάντα τον Δαμιανό  Δούμα σε όλες τις εκδηλώσεις του, «Μνήμης Ένεκεν», τον έχει ανακηρύξει «Μέγα Ευεργέτη, εις αιώνιον ευγνωμοσύνην δια την ανέγερσιν, εκ δωρεάς, περικαλλούς κτιρίου, δια μόνιμον στέγασιν του συλλόγου» όπως αναφέρει το σχετικό ψήφισμα του Δ.Σ της «Ορεστίδος».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.