Την Κυριακή ( 13/12 ) πραγματοποιήθηκε στην Καστοριά το κλείσιμο της 3ης Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής & Αστικής Αποκατάστασης (BAU3) με την περιήγηση σε μνημεία και ιστορικά κτήρια της πόλης.

 

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ακαδημαϊκοί, μηχανικοί διαφόρων ειδικοτήτων, αρχαιολόγοι, ιστορικοί αλλά και απλοί πολίτες που θέλησαν να γνωρίσουν από κοντά τα επισκέψιμα μνημεία.

 

Επίσης την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο πρόεδρος της εταιρείας τουρισμού Δυτ. Μακεδονίας κ. Παναγιώτης Κώττας, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Λεωνίδας Παπαδημητρίου, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος ΤΕΕ Δυτ. Μακεδονίας κ. Δημήτρης Μαυροματίδης, ο καθηγητής Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής κ. Πάνος Τσολάκης.

 

Η περιήγηση περιελάμβανε το αρχοντικό Τσιατσιαπά, τον Ι.Ν. Εισοδίων της Θεοτόκου, τον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου του Τζώτζα, τον Ι.Ν. Αγίων Αναργύρων, τον Ι.Ν. Αγίου Στεφάνου, το Αρχοντικό Ωρολογόπουλου, το Αρχοντικό Δήμου, το Αρχοντικό Μπασάρα, τον Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής και ολοκληρώθηκε στο Αρχοντικό Βέργου.

 

Ακολούθησε διαλογική συζήτηση στη διάρκεια της οποίας καταγράφηκαν πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα και διατυπώθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις για την περεταίρω αξιοποίησης του αρχιτεκτονικού πλούτου που διαθέτει η πόλη της Καστοριάς αλλά και η Δυτική Μακεδονία συνολικά.

 

Το ΤΕΕ αναλαμβάνει τη δέσμευση για ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών αξιοποίησης των παραπάνω συμπερασμάτων καθώς και την διατύπωση προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στοχευμένων προτάσεων ανάπτυξης στους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού και της εκπαίδευσης.

 

Η Νομαρχιακή Επιτροπή ΤΕΕ Καστοριάς θα ήθελε να ευχαριστήσει τον αντιδήμαρχο πολιτισμού κ. Λεωνίδα Παπαδημητρίου για τη συνεργασία στην υλοποίηση της εκδήλωσης, την Εφορείας Αρχαιοτήτων Καστοριάς και ιδιαίτερα τον προϊστάμενο της κ. Απόστολο Σαραφέρα για την συμμετοχή τους στην έκθεση που πραγματοποιήθηκε στην Κοζάνη καθώς και για την μεταφορά της εμπειρίας τους στην αποκατάσταση μνημείων κατά την εκδήλωση της Καστοριάς, τον κ. Ρωμύλο Μαντζούρα για τις εξαιρετικές ιστορικές αναφορές του κατά την διάρκεια της περιήγησης.

 

Επίσης τους κ.κ. Σιδέρη Σμαρόπουλο και Αργύρη Δήμου οι οποίοι μας φιλοξένησαν στους ξενώνες τους προκειμένου να διαπιστωθεί το αποτέλεσμα των εργασιών αποκατάστασης που πραγματοποιήθηκαν σε αυτούς και τον κ. Σωτήρη Στεργίου για την ευγενική προσφορά μιας σειράς προϊόντων οίνου της επιχείρησης του.

 

Πρώτη στάση στο Αρχοντικό Τσιατσιαπά

 

Το Αρχοντικό Τσιατσαπά το οποίο ήταν και το μέρος συνάντησης και εκκίνησης της περιήγησης στον αρχιτεκτονικό πλούτο της Καστοριάς, ήταν και η πρώτη στάση της περιήγησης που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015 ως μέρος της 3ης Biennale Αρχιτεκτονικής και Αστικής Αποκατάστασης.

 

Οι σταθμοί που ακολούθησαν ήταν ο Μεταβυζαντινός Ναός Εισοδίων Θεοτόκου, το αρχοντικό της οικογένειας Χριστόπουλου, ο ναός του Αγίου Νικολάου, ο Βυζαντινός Ναός Αγίων Αναργύρων, ο ναός του Αγίου Στεφάνου, ο Άγιος Μηνάς, το Αρχοντικό Ωρολογόπουλου, το αρχοντικό που στεγάζει το ξενοδοχείο Doltso, το τρίγωνο των αρχοντικών Μπασάρα-Νατζή-αδελφών Εμμανουήλ και, τέλος, το αρχοντικό Βέργουλα.

 

Η ξενάγηση έγινε κυρίως από τον ιστορικό Ρωμύλο Μαντζούρα, και πλαισιώθηκε από σχόλια του προϊστάμενου του τμήματος Αρχαιολογικών Έργων και Μελετών της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καστοριάς Απόστολου Σαραφέρα και του καθηγητή Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής του Α.Π.Θ. Πάνου Τσολάκη.

 

Τι είδαν και τι έμαθαν για τον Αρχιτεκτονικό πλούτο της Καστοριάς

 

Είδαν το εσωτερικό του αρχοντικού Τσιατσαπά, 300 περίπου ετών και σε διαδικασία αποκατάστασης μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ. Το εξωτερικό οίκημα, ενώ αρχικά κατεδαφισμένο, αναδομήθηκε με την παλιά του αισθητική, πάνω στα παλιά του θεμέλια. Πληροφορηθήκαμε ότι η αρχική του ονομασία ήταν αρχοντικό Μόραλη – εικάζεται ότι ο Μόραλης ήταν τσιφλικάς, και όχι γουναράς, κάτι που εξηγεί και τους μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους του αρχοντικού. Επί Μόραλη δεν υπήρχε το μεσοπάτωμα, κατασκευάστηκε όμως αργότερα όταν η ιδιοκτησία του αρχοντικού χωρίστηκε.

 

Περιηγήθηκαν στον Μεταβυζαντινό Ναό Εισοδίων Θεοτόκου, ο οποίος κατασκευάστηκε γύρω στο 1864-65. Το χρυσό τέμπλο του είναι αποτέλεσμα συντήρησης, μιας που αρχικά ήταν κατάμαυρο. Έχουν κλαπεί περίπου 10 εικόνες από τον ναό, ενώ όλες οι εικόνες του τέμπλου βρίσκονται πλέον σε συντήρηση και θα αντικατασταθούν από αντίγραφα.

 

 

Στη συνέχεια πέρασαν έξω από το αρχοντικό της οικογένειας Χριστόπουλου, εκεί όπου ο Αθανάσιος Χριστόπουλος έγραφε ποίηση “για τον έρωτα και το κρασί”. Ο αντιδήμαρχος πολιτισμού κος Λεωνίδας Παπαδημητρίου ανακοίνωσε στους παρευρισκόμενους στην περιήγηση ότι υπάρχει ήδη μελέτη για το αρχοντικό και είναι το επόμενο που θα αποκατασταθεί.

 

Στη συνέχεια περιφέρθηκαν στον ναό του Αγίου Νικολάου, ένας ναός στο χρώμα του πηλού, με κεραμικά πατώματα που ανακαλύφθηκαν μόνο αφού ξηλώθηκε το τσιμεντένιο πάτωμα του ναού κατά την αποκατάστασή του. Ακολούθησε ο Βυζαντινός Ναός Αγίων Αναργύρων, που χρονολογείται γύρω στο 900 μ.Χ. Οι περισσότερες τοιχογραφίες που σώζονται είναι από τον 12ο αιώνα, οι κίονες παραπέμπουν σε ελληνιστικά πρότυπα, ενώ είναι η μόνη εκκλησία της Καστοριάς με ανάγλυφο διάκοσμο. Ο ακαδημαϊκός Μανόλης Χατζιδάκης αναφέρθηκε στις τοιχογραφίες του εν λόγω ναού, ειδικά στους αγγέλους του, ως αριστουργήματα της τέχνης του 12ου αιώνα.

 

Πέρασαν από τον ναό του Αγίου Στεφάνου, έναν από τους αρχαιότερους ναούς της Καστοριάς με την Παναγία την Γοργοεπήκοο (δηλαδή αυτήν που ακούει γρήγορα τις προσευχές), τον Άγιο Μηνά που ήταν παλιότερα σχολείο, το αρχοντικό Ωρολογόπουλου και το ξενοδοχείο Doltso, που είχαν την ευγενή καλοσύνη να ανοίξουν τις πόρτες τους σε όλους όσους συμμετείχαν στην περιήγηση, το νεο-αποκατεστημένο αρχοντικό Μπασάρα, και, τέλος, το αρχοντικό Βέργουλα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Πρώτη περνάει στον μεγάλο τελικό της Τετάρτης για την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, η Αναστασιάδου Ευαγγελία του Ναυτικού Ομίλου Καστοριάς

  Πρώτη περνάει στον μεγάλο τελικό της Τετάρτης για την πρόκριση στους…

Το νέο ΔΣ του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης στον Μητροπολίτη Καστοριάς

Το νέο ΔΣ του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης στον Μητροπολίτη Καστοριάς

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. Δυτ. Μακεδονίας για το νέο νομοθετικό πλαίσιο προστασίας της κύριας κατοικίας

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. Δυτ. Μακεδονίας για το νέο νομοθετικό πλαίσιο προστασίας της κύριας…

Στο πλαίσιο εορτασμού των Χριστουγέννων και του Νέου Έτους, οι Αστυνομικές Υπηρεσίες της Δυτικής Μακεδονίας συγκέντρωσαν εθελοντικά διάφορα είδη, τα οποία προσφέρθηκαν σε Ιδρύματα και φορείς

Στο πλαίσιο εορτασμού των Χριστουγέννων και του Νέου Έτους, οι Αστυνομικές Υπηρεσίες…

Μία υπέροχη καλοκαιρινή βραδιά στην Καστοριά, με προβολή Όπερας

Μία υπέροχη καλοκαιρινή βραδιά στην Καστοριά, με προβολή Όπερας

Συλλυπητήριο μήνυμα απο το Επιμελητήριο για τον θάνατο του Μακαριστού Μητροπολίτη Καστορίας Σεραφείμ

  Συλλυπητήριο μήνυμα απο το Επιμελητήριο για τον θάνατο του Μακαριστού Μητροπολίτη…

Στο Γηροκομείο και στο ΚΑΠΗ του Δήμου Καστοριάς βρέθηκε σήμερα ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Σωτήρης Αδαμόπουλος

Στο Γηροκομείο και στο ΚΑΠΗ του Δήμου Καστοριάς βρέθηκε σήμερα ο Αντιπεριφερειάρχης…

ΠΡΟΣΕΧΩΣ… Ιστοσελίδα-πολυεργαλείο ετοιμάζει το Ε.Β.Ε. Καστοριάς για την προσέλκυση τουριστών

ΠΡΟΣΕΧΩΣ… Ιστοσελίδα-πολυεργαλείο ετοιμάζει το Ε.Β.Ε. Καστοριάς για την προσέλκυση τουριστών

ΟΑΕΔ: Ειδικό βοήθημα μετά από τρίμηνη παραμονή στο Μητρώο Ανέργων – Δικαιούχοι, προϋποθέσεις

ΟΑΕΔ: Ειδικό βοήθημα μετά από τρίμηνη παραμονή στο Μητρώο Ανέργων – Δικαιούχοι,…