Θέση στις προθέσεις των Ευρωπαίων για σύσταση Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής, πήρε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνοριακών Φυλάκων.

Τονίζει μεταξύ άλλων και το υπενθυμίζει σε όλους τους Ευρωπαίους ότι πάνω απ” όλα τα σύνορα είναι ελληνικά.

Στην τοποθέτησή τους για το ζήτημα αυτό οι Έλληνες Συνοριοφύλακες οι οποίοι είχαν προειδοποιήσει καιρό πριν την κυβέρνηση γι’ αυτό που θα ερχόταν όπως κι έγινε στην Ειδομένη, αναφέρουν:
«Σήμερα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοινώνει και επισήμως την πρόθεσή της για τη σύσταση Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής, θέτοντας το πλαίσιο λειτουργίας της στα εξωτερικά ευρωπαϊκά σύνορα, ως Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνοριακών Φυλάκων, επανερχόμαστε για να υπενθυμίσουμε πως τα «σύνορα της ελληνικής επικρατείας δεν είναι τελικά μόνο ευρωπαϊκά αλλά και …ελληνικά».

Μπροστά στον «κίνδυνο» η ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή να περιπολεί στα χερσαία και στα θαλάσσια σύνορα της χώρας μας χωρίς εθνική υποστήριξη, λόγω «εξαφάνισης» των ελλήνων συνοριοφυλάκων, είναι προτιμότερο να διατυπώνουμε πλέον τη θέση ως χώρα, «…ότι είμαστε σε θέση να φυλάττουμε μόνοι μας τα σύνορά μας».

Την ώρα που προαναγγέλλονται οι ευρωπαϊκές συνοριακές δομές για την φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, την ίδια στιγμή, η πρόταση του σχεδίου αναδιάταξης των Αστυνομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αναφέρεται ρητώς σε καταργήσεις Υπηρεσιών Συνοριακής Φύλαξης και Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης.

Η Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ, με ανακοινώσεις της, έχει κατ’ επανάληψη επισημάνει, πως το ένστολο προσωπικό των αστυνομικών που προέρχονται από τους συνοριακούς φύλακες χρησιμοποιείται σε πάρεργα, και επιχειρεί – όσοι έχουν απομείνει – στην διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών και όχι στη δίωξη της παράνομης μετανάστευσης. Παράλληλα, βρίσκονται εδώ και χρόνια με μία βαλίτσα στο χέρι, για να μεταβούν και να αντιμετωπίσουν από το 2010 έως και σήμερα κάθε μεταναστευτική ροή, όπου και αν χρειαστεί, καλύπτοντας τα κενά σε ανθρώπινες ανάγκες που η ίδια η πολιτεία έχει δημιουργήσει.

Ως Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνοριακών Φυλάκων θέτουμε προ των ευθυνών της, την Ελληνική Πολιτεία, και ζητούμε έστω και την ύστατη στιγμή, την ανασυγκρότηση της ελληνικής συνοριοφυλακής, ως αναγκαία και απαιτητά άμεση, με την σύσταση Υπηρεσιών Συνοριακής Φύλαξης σε όλα τα νησιά του Αιγαίου αλλά και την ενίσχυσή τους στην 1η Ζώνη, την πραγματική επαναλειτουργία όλων των υφιστάμενων υπηρεσιών Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης στη 2η και 3η Ζώνη και βέβαια με την πρόσληψη ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ συνοριοφυλάκων για πρώτη φορά μετά από 13 ολόκληρα χρόνια.

Όταν λοιπόν η επίσημη Πολιτεία και το οργανωμένο κράτος, λειτουργήσουν τις δομές που υποχρεούνται να έχουν για την διαχείριση των συνόρων και την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, τότε και μόνο η ευρωπαϊκή βοήθεια, δύναται να είναι αποτελεσματική».

 

ΕΡΗΜΗΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ-ΜΕΛΩΝ…

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση περνά η ευθύνη για τη φύλαξη των ελληνικών συνόρων

Στη δικαιοδοσία των Βρυξελλών περνά ουσιαστικά η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών, εφόσον οι ηγέτες των «28» εγκρίνουν (όπως αναμένεται να κάνουν) την πρόταση που κατέθεσε η Κομισιόν, στη σύνοδο κορυφής που διεξάγεται αύριο και μεθαύριο.

Ειδικά δε σε περιπτώσεις κρίσεων -είτε αυτές αφορούν προσφυγικές ροές είτε άλλες περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης- η νέα ευρωπαϊκή δύναμη που συγκροτείται θα έχει το δικαίωμα ανάληψης δράσης όχι απλώς χωρίς την έγκριση του κράτους-μέλους, αλλά χωρίς καν να έχει προηγηθεί σχετικό αίτημά του.

Η νέα frontex

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην πρόταση, «η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή πρέπει να είναι σε θέση να επεμβαίνει όπου και όταν οι εθνικές αρχές των χωρών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή δεν αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά, για οποιοδήποτε λόγο, τις προκλήσεις που έχουν απέναντί τους». Προφανώς δε, η απόφαση για το εάν η διαχείριση είναι ή μη αποτελεσματική και κατά πόσο υπάρχει ανάγκη επέμβασης θα λαμβάνεται στα επιτελεία της ΕΕ, με τις γνωστές διαδικασίες -όσο για την ενδιαφερόμενη χώρα-μέλος, θα έχει τη δυνατότητα να υποβάλει εκ των υστέρων τα… παράπονά της στην περίπτωση που θεωρεί ότι θίγεται η κυριαρχία της!

Αξίζει να σημειωθεί ότι η νέα δύναμη θα μπορεί να επεμβαίνει και σε τρίτες χώρες, που δεν ανήκουν στην ΕΕ, αλλά διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στις εκάστοτε κρίσεις -κάτι που σήμερα θα μπορούσε να ισχύσει για τη Σερβία και την πΓΔΜ.

Συνεργασία με «τρίτους»
Επίσης, θα έχει τη δυνατότητα να συνάπτει επιχειρησιακές συμφωνίες με χώρες που γειτνιάζουν με την ΕΕ, έτσι ώστε η φύλαξη των συνόρων να είναι πιο αποτελεσματική -όπως, για παράδειγμα, με την Τουρκία. Σύμφωνα με το σχέδιο, η νέα δύναμη θα διαθέτει ως το 2020 μόνιμο προσωπικό 1.000 ατόμων, ενώ θα υπάρχει και σε εφεδρεία μια μονάδα ταχείας επέμβασης 1.500 «κομάντος», με δυνατότητα ανάπτυξης μέσα σε διάστημα το πολύ τριών ημερών. Όσο για τον προϋπολογισμό της, θα φτάσει σταδιακά τα 322 εκατ. ευρώ, έναντι 114 εκατ. που έχουν προϋπολογιστεί για φέτος.

Επιφυλάξεις της Αθήνας

Επιφυλακτικά αντιμετωπίζει η Αθήνα το σχέδιο για τη συγκρότηση ισχυρής ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής. Αν και βλέπει θετικά την ύπαρξη μιας κοινής δύναμης η οποία θα επιτηρεί τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, αναμένει την τελική συμφωνία που θα καθορίζει τον τρόπο δράσης της νέας Frontex, με δεδομένο ότι η ουσία κρύβεται πάντα στις … λεπτομέρειες -πολλώ δε μάλλον, όταν ο πυρήνας θίγει ευαίσθητα ζητήματα εθνικής κυριαρχίας. Πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν πως ανάλογες ενστάσεις διατυπώνουν Ισπανία, Ουγγαρία και Πολωνία.

Παράλληλα, στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής η ελληνική πλευρά αναμένεται να απαντήσει και στην κριτική για αναποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, καθώς εκτιμά ότι παρά τις όποιες καθυστερήσεις, έχει αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης που της αναλογεί και ζητά από την Ευρώπη να πράξει το ίδιο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Σημαντική πρωτοβουλία του Δημάρχου Καστοριάς, Γιάννη Κορεντσίδη, για ανθρωπιστική βοήθεια στους σεισμοπαθείς της Αλβανίας

Σημαντική πρωτοβουλία του Δημάρχου Καστοριάς, Γιάννη Κορεντσίδη, για ανθρωπιστική βοήθεια στους σεισμοπαθείς…

Νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας πρόκειται να υλοποιηθεί το επόμενο διάστημα σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας. Κατά πόσο αυξάνονται οι θέσεις στη Δυτική Μακεδονία;

Νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας πρόκειται να υλοποιηθεί το επόμενο διάστημα σε όλες…

Το πρώτο καρναβάλι της χρονιάς στο Άργος Ορεστικό την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς

Το πρώτο καρναβάλι της χρονιάς στο Άργος Ορεστικό την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε ενημερωτική εκδήλωση από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Καστοριάς

Την Τρίτη (20-12-2016) το πρωί πραγματοποιήθηκε με επιτυχία ενημερωτική εκδήλωση στη Διεύθυνση…

Ψήφισμα της ΕΛΜΕ Καστοριάς: Να γίνουν δεκτά τώρα όλα τα αιτήματα των γιατρών και των νοσηλευτών για την αντιμετώπιση της πανδημίας!

Ψήφισμα της ΕΛΜΕ Καστοριάς: Να γίνουν δεκτά τώρα όλα τα αιτήματα των…

Λειτουργική περιοδεία Β’ Εβδομάδας Νηστειών στην Καστοριά [ΦΩΤΟ]

Λειτουργική περιοδεία Β’ Εβδομάδας Νηστειών στην Καστοριά [ΦΩΤΟ]

Άμεση σύλληψη 54χρονου για -2- κλοπές στην Πτολεμαΐδα

Άμεση σύλληψη 54χρονου για -2- κλοπές στην Πτολεμαΐδα