Τι προβλέπεται για συνταξιούχους που εργάζονται

Μειωμένες κατά 60% θα είναι οι αποδοχές για χιλιάδες συνταξιούχους που εργάζονται, όπως προβλέπει εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας. Πρόκειται για δικαιούχους σύνταξης γήρατος, ενώ εξαιρούνται μόνο οι συνταξιούχοι αναπηρίας και όσοι λαμβάνουν συντάξεις χηρείας.

Την διάταξη του νόμου Κατρούγκαλου θα υποστούν όχι μόνο όσοι συνταξιοδοτηθούν μετά την 13η Μαΐου 2016, ημερομηνία έναρξης ισχύος του.

Το ίδιο ισχύει και για όσους συνταξιοδοτήθηκαν σε προγενέστερη ημερομηνία, αλλά ξεκίνησαν να εργάζονται μετά από το παραπάνω χρονολογικό όριο. Αντίθετα διασώζονται όσοι συνταξιοδοτήθηκαν, αλλά και ανέλαβαν εργασία πριν από την 13η Μαΐου 2016.

Η εγκύκλιος ορίζει ότι αναστέλλεται η σύνταξη, κύρια και επικουρική στην πολύ ειδική περίπτωση των συνταξιούχων που θα επιλέξουν να εργαστούν σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης. Η αναστολή ισχύει για όσο χρόνο διαρκεί η εργασία.

Η μείωση κατά 60% επηρεάζει τις εξής κατηγορίες συνταξιούχων:

  • Συνταξιούχοι του Δημοσίου ακόμη κι εκείνες οι κατηγορίες που εξαιρέθηκαν από την ένταξη στον ΕΦΚΑ δηλαδή, για παράδειγμα, όσοι δικαιούνται πολεμική σύνταξη ή σύνταξη αναπήρου οπλίτη ειρηνικής περιόδου ή σύνταξη Εθνικής Αντίστασης Ο.Γ.Α. ή ανασφάλιστου Αγωνιστή Εθνικής Αντίστασης, οι λογοτέχνες – καλλιτέχνες που δικαιούνται σύνταξη από το Δημόσιο, όσοι λαμβάνουν προσωπική σύνταξη, όσοι συνταξιοδοτούνται με διατάξεις του 1990 και του 1991.
  • Συνταξιούχοι των φορέων, ταμείων κλάδων ή λογαριασμών που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ.
  • Τα αιρετά όργανα Ο.Τ.Α.
  • Διοικητές, υποδιοικητές, πρόεδροι, αντιπροέδροι και τα μέλη των συλλογικών οργάνων διοίκησης των Ν.Π.Δ.Δ.
  • Πρόεδροι, αντιπρόεδροι και τα μέλη των ανεξάρτητων διοικητικών αρχών
  • Πρόεδροι, αντιπρόεδροι, διευθύνοντες σύμβουλοι και μέλη διοικητικών συμβουλίων, καθώς και το προσωπικό των Ν.Π.Ι.Δ. που ανήκουν στο κράτος ή επιχορηγούνται τακτικά από τον Κρατικό Προϋπολογισμό ή είναι δημόσιες επιχειρήσεις

Πηγή: Αργυρώ Μαυρούλη/enikonomia.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.