Ιλαρά: Οδηγίες της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας – Ενημερωθείτε υπεύθυνα

Οι παιδίατροι καλούν τους πολίτες να μην εμπιστεύονται ανώνυμες πληροφορίες του Διαδικτύου.

Συμβουλές για την πρόληψη της ιλαράς δίνουν οι υπεύθυνοι της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας.

Η παιδίατροι έχουν επανειλημμένα, από το 2009 μετά την πανδημία της γρίπης προειδοποιήσει, ότι το αντιεμβολιαστικό κίνημα που αναπτύχθηκε θα αποτελέσει αιτία για την επανεμφάνιση παλιών λοιμώξεων, λόγω άρνησης των γονιών να εμβολιάσουν τα παιδιά τους.

Τώρα, φαίνονται τα πρώτα κρούσματα ιλαράς, μετά τις επιδημίες ιλαράς που είχαμε στην Ευρώπη τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Κρούσματα εμφανίζονται όταν η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού ελαττωθεί κάτω του 90% με δύο δόσεις εμβολίου.

Προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία ότι τα μη εμβολιασμένα άτομα ανέρχονται σε ποσοστό 20%. Σε περίπτωση που αυξηθούν, θα εμφανισθεί επιδημία ιλαράς και θα θρηνήσουμε θύματα.

Η τελευταία επιδημία ιλαράς που είχαμε στη χώρα μας και κατά την οποία θρηνήσαμε αρκετά θύματα ήταν το 1978 -1979.

Την εποχή εκείνη κυκλοφορούσαν μονοδύναμα εμβόλια ιλαράς και λόγω επιδημίας υπήρξε έλλειψη του εμβολίου για μήνες.

Ακολούθως, εισήχθη εμβόλιο από τη Ρωσία, αμφιβόλου διάρκειας, το οποίο και χορηγείτο σε μία δόση.

Συστάσεις

Με βάση τα παραπάνω, η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία συνιστά:

  • Τον άμεσο εμβολιασμό των ανεμβολίαστων ατόμων, που δεν έχουν νοσήσει, στο παρελθόν, εκτός των εγκύων και ανοσοκατασταλμένων.
  • Τον εμβολιασμό με δεύτερη δόση, για όσους έχουν κάνει ήδη μία δόση εκτός των εγκύων και ανοσοκατασταλμένων.
  • Για τα βρέφη να γίνει η πρώτη δόση του εμβολίου στους 12 μήνες (αντί στους 16), και μετά από τρεις μήνες να χορηγείται και η δεύτερη δόση
  • Οι γονείς να ακολουθούν τις οδηγίες των παιδιάτρων, σχετικά με τα εμβόλια.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, στην περίπτωση που οι γονείς ακολουθούν τις οδηγίες του “dr. Google” (ανώνυμες και ανεύθυνες πληροφορίες που διοχετεύονται στο διαδίκτυο από το αντιεμβολιαστικό κίνημα), πολύ γρήγορα θα έχουμε την επανεμφάνιση και άλλων νοσημάτων που στη χώρα μας έχουν εξαλειφθεί, όπως ο κοκκύτης, η μηνιγγίτιδα και η παρωτίτιδα.

Επιπλοκές

Στις ΗΠΑ, από την αρχή του χρόνου έχουν παρουσιαστεί 6.000 κρούσματα παιδιών με παρωτίτιδα, εκ των οποίων το 1,5% εμφάνισε ορχίτιδα.

Σύμφωνα με την Παιδιατρική Εταιρεία, τα εμβόλια είναι ασφαλή, αποτελεσματικά, χωρίς παρενέργειες και σώζουν ζωές.

Οι παιδίατροι καλούν τους πολίτες να μην εμπιστεύονται ανώνυμες πληροφορίες του Διαδικτύου και απευθύνονται μόνο σε επιστημονικές ιστοσελίδες, όπως ΚΕΕΛΠΝΟ, υπουργείο Υγείας, WHO, ECDC, UNICEF και Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να απευθύνονται στην Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία (τηλέφωνο 210 7771140, fax: 210 7771663, email: grammateia@e-child.gr).

iatronet.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.