Μ. Αντωνίου- Κ. Σκρέκας: «Κινητοποιήθηκαν μόνο για να σώσουν τις καρέκλες τους»

Ο Τομεάρχης  Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Τρικάλων Κώστας Σκρέκας και η αναπληρωτής Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Καστοριάς Μαρία Αντωνίου, έκαναν την ακόλουθη κοινή δήλωση:

«Τα συναρμόδια Υπουργεία, για τη διαχείριση της πετρελαιοκηλίδας, αντί να ζητήσουν τη συνδρομή των ερευνητικών κέντρων και των επιστημονικών φορέων της χώρας, ασχολούνταν μόνο με την επικοινωνιακή διαχείριση της οικολογικής καταστροφής στο Σαρωνικό. Έφτασαν ακόμη και στο σημείο να προσπαθούν να πείσουν τους πολίτες ότι μπορούν να κολυμπούν σε μία θάλασσα γεμάτη μαζούτ. Κινητοποιήθηκαν μόνο για να σώσουν τις καρέκλες τους.

Έστω και τώρα, οφείλουν να ξυπνήσουν και, σε συνεργασία με τα ερευνητικά κέντρα της χώρας (ΕΛΚΕΘΕ), να πάρουν όλες τις πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της τεράστιας οικολογικής καταστροφής, το μέγεθος της οποίας διογκώθηκε δραματικά από την ανικανότητά τους».

Επιπρόσθετα κατέθεσαν από κοινού Ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό Παναγιώτη Κουρουμπλή.

 

 

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης: 

ΠΡΟΣ:   Τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή

 

ΘΕΜΑ: «Απουσία επιχειρησιακού σχεδίου δράσης και χρήσης μοντέλων πρόβλεψης

διασποράς της πετρελαιοκηλίδας στο Σαρωνικό»

 

Κύριε Υπουργέ,

 

Η βύθιση του δεξαμενόπλοιου Αγία Ζώνη II, την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2017, έχει προκαλέσει μέσα σε λίγες ημέρες μία τεράστια οικολογική καταστροφή με ανυπολόγιστες συνέπειες για το φυσικό περιβάλλον, την υγεία των κατοίκων της Αττικής αλλά και την οικονομική δραστηριότητα της περιοχής.

 

Παρά τις αρχικές σας δηλώσεις περί κινητοποίησης του κρατικού μηχανισμού αλλά και τις μετέπειτα διαβεβαιώσεις σας ότι όλα είναι υπό έλεγχο είναι πλέον πασιφανές ότι απουσίαζε ή δεν εφαρμόστηκε ποτέ ένα ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο διαχείρισης της κρίσης και αντιμετώπισης της καταστροφής.

 

Ειδικότερα, εντός των πρώτων ωρών από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου θα έπρεπε να έχουν χρησιμοποιηθεί τα προβλεπτικά μοντέλα διασποράς του ρυπαντικού φορτίου που διαθέτει το ΕΛΚΕΘΕ, το Εθνικό Αστεροσκοπείο αλλά και Πανεπιστήμια και τα οποία στο παρελθόν έχουν αποδώσει εξαιρετικά αποτελέσματα σε ανάλογες περιπτώσεις, ούτως ώστε να προβλεφθεί η κατεύθυνση της ποσότητας μαζούτ που διέρρευσε.

 

Κάτι τέτοιο εκ των πραγμάτων δε φαίνεται να έγινε, με συνέπεια την απόλυτα λανθασμένη εκτίμηση της κατάστασης και την τεράστια  και ανεξέλεγκτη εξάπλωση της πετρελαιοκηλίδας με τα σημερινά καταστροφικά αποτελέσματα. Η συνδρομή δε του ΕΛΚΕΘΕ ζητήθηκε με μεγάλη καθυστέρηση μετά το περιστατικό μόνο και μόνο για να πραγματοποιήσει δειγματοληψία και μετρήσεις στις ακτές και σε σημεία του Σαρωνικού Κόλπου.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.