Μπορεί οι κβαντικοί υπολογιστές να μην έχουν εξελιχθεί όπως περιμέναμε τα προηγούμενα χρόνια, παρόλα αυτά, οι αρχές της Κβαντομηχανικής μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε άλλες πτυχές της τεχνολογίας με εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Μετά από εκτεταμένες δοκιμές μέσα στο 2017, η Κίνα κατάφερε να πραγματοποιήσει την πρώτη επιτυχημένη κβαντική video-κλήση όλων των εποχών, γεγονός ιδιαίτερο σημαντικά για την ασφάλεια των τηλεπικοινωνιών μιας και θεωρείται αδύνατο να hackαριστεί.

Η κβαντική video κλήση έγινε μεταξύ των Chinese Academy of Sciences και Austrian Academy of Sciences, και ο εκπρόσωπος της τελευταίας, Johannes Handsteiner, εξηγεί γιατί είναι αδύνατο το hackάρισμα:

“Στις κβαντικές τηλεπικοινωνίες η πληροφορία βρίσκεται ενσωματωμένη στα συζευγμένα φωτόνια. Εάν κάποιος προσπαθήσει να παρεμβληθεί στην πορεία των φωτονίων μεταξύ του επίγειου σταθμού και του δορυφόρου για να μετρήσει την πόλωση τους (την πληροφορία) χωρίς να έχει το αντίστοιχο κβαντικό κλειδί, τότε αλλάζει αυτόματα η κατάσταση τους μεταβάλλοντας την πληροφορία που φέρουν και αποκαλύπτεται ο επίδοξος hacker”

Η Chinese Academy of Sciences ετοιμάζει αντίστοιχες δοκιμές για κβαντικές επικοινωνίες με τη Σιγκαπούρη, την Ιταλία, τη Γερμανία και τη Ρωσία.

techgear.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.