Μνημόσυνο πεσόντων Αργιτών Γάβρου: Τελέστηκε το μνημόσυνο των θυμάτων της νάρκης

Τελέσθηκε την Κυριακή 1η Οκτωβρίου το μνημόσυνο για τα εννέα θύματα της νάρκης στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Άργους Ορεστικού και η επιμνημόσυνη δέηση στον τόπο της τραγωδίας κοντά στην κοινότητα Γαύρος. Η πρωτοβουλία ανήκει στο Μορφωτικό Σύλλογο «Η ΟΡΕΣΤΙΣ» σε συνεργασία με το Δήμο Άργους Ορεστικού και τους συγγενείς των θανόντων.

Το Ιστορικό

Την 19η Σεπτεμβρίου 1949, μία ομάδα συμπολιτών μας είχε προγραμματίσει επίσκεψη – προσκύνημα στο Χωριό Μελάς, , για να παραστούν στις επετειακές εκδηλώσεις του Μακεδονικού Αγώνα και της θυσίας του ήρωα Παύλου Μελά. Την αποτελούσαν Οδηγοί-πρόσκοποι και εκπαιδευτικοί των νηπιαγωγείων, δημοτικών σχολείων και του γυμνασίου  Άργους Ορεστικού, ορμώμενοι από αγνά πατριωτικά αισθήματα.

Επιβιβαστήκαν σε τρία «Τζαίημ» δηλ. στρατιωτικά οχήματα τα οποία θα τους μετέφεραν στο χώρο των εκδηλώσεων. Ήταν όλοι τους νεαρά άτομα, νέοι και νέες γεμάτοι ζωή, γεμάτοι ελπίδα για το μέλλον, μετά από την λήξη της κατοχής και του αδελφοκτόνου εμφυλίου πολέμου.

Δυστυχώς η μοίρα τους επιφύλαξε μία τραγική εξέλιξη. Τα στρατιωτικά οχήματα τα οποία κινούνταν εν πομπή, έξω από τον σημερινό Νέο Οικισμό Γάβρου έπεσαν πάνω σε νάρκη. Τα δύο πρώτα οχήματα διήλθαν ασφαλή, ενώ το τρίτο στο οποίο  εξερράγη η νάρκη,  ανεφλέγη  σκορπώντας τον όλεθρο στους επιβαίνοντας νέους και νέες της πόλης μας.

Το αποτέλεσμα ήταν τραγικό. Πλήθος νέων  με εγκαύματα και σοβαρούς τραυματισμούς, αλλά δυστυχώς, το χειρότερο από όλα, ήταν ότι το γεγονός της ανάφλεξης του οχήματος, είχε ως συνέπεια να βρουν οικτρό θάνατο πολλοί νέοι και νέες της πόλης μας οι:

Ανανία Διαλεχτή,

Πουρσανίδου Παρθένα,

Αντωνίου Αθανάσιος ,

Σανταλίδη Βενιζέλος,

Λιβανίδη Χρήστος,

Σικαβίτσα Σίμος,

Μιχαήλ Αλεξάνδρα,

Τσινικλίδου Γεθσημανή

και ο στρατιώτης οδηγός του οχήματος. Βαρύ το χτύπημα για  τις οικογένειες, τους φίλους και συγγενείς τους, αλλά και για την τοπική κοινωνία, εκλεκτά και φερέλπιδα μέλη της οποίας ήταν οι αδίκως  και τραγικώ τω τρόπω θανόντες.

Ο Σύλλογος μας «Η Ορεστίς», σε συνεργασία με τους συγγενείς των θυμάτων και  τον τότε Δήμαρχο, τον ευπατρίδη Μιχαήλ Ζάχο, ήρθε το 1996 να αποδώσει την ωφειλόμενη τιμή στα τραγικά θύματα, με την κατασκευή ενός  απέριττου μνημείου στον τόπο της θυσίας τους και την καθιέρωση του ετήσιου μνημόσυνου στη μνήμη τους.

Το χρέος αυτό ερχόμαστε και φέτος, ταπεινοί προσκυνητές, να επιτελέσουμε όλοι εμείς, ώστε να διατηρούσουμε την Α-λήθεια, την μη λήθη, δηλαδή, τη μνήμη του γεγονότος, αποτίωντας τον φόρο τιμής σε όλους αυτούς που επιτελώντας το πατριωτικό τους χρέος, έπεσαν και αυτοί θύματα του καθήκοντος, εν καιρώ ειρήνης.

Ας είναι αιωνία η μνήμη τους!

 

www.msorestis.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.