Παρουσιάστηκαν στο κοινό της Καστοριάς,  οι διπλωματικές εργασίες που αφορούν στην αποκατάσταση του Κιουρσούμ Τζαμί. Το Κιουρσούν Τζαμί,  είναι ένα από τα εφτά τζαμιά που υπήρξαν κατά την Οθωμανική Αυτοκρατορία στην πόλη της  Καστοριάς και το μοναδικό που σώζεται μέχρι και τις μέρες μας.

Της Χρύσας Κοσμίδου

Στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Καστοριάς παρουσιάστηκαν την Κυριακή 8 Οκτωβρίου οι  διπλωματικές εργασίες  των φοιτητών  του Α.Π.Θ. του Διατμηματικού  Προγράμματος  Μεταπτυχιακών Σπουδών «Προστασία, Συντήρηση και Αποκατάσταση Μνημείων Πολιτισμού» – σχετικά με τις εργασίες αποκατάστασης  του Κιουρσούμ Τζαμί.  Την ομάδα μελέτης αποτελούν η Αρχιτέκτων Μηχανικός Α.Π.Θ. Αθηνά Σιαφάκα, η Πολιτικός Μηχανικός Α.Π.Θ. Ευφροσύνη Μπιλπίλη και ο Τοπογράφος Μηχανικός Α.Π.Θ.  Φίλιππος Στεφάνου.

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας  και  Προγραμματικής Ανάδειξης Παλαιάς Πόλης  Λεωνίδας Παπαδημητρίου κατά την εισαγωγική του σε αυτή την ενδιαφέρουσα παρουσίαση, έκανε μια σύντομη ιστορική αναδρομή σε όλα τα τζαμιά που έχουν ανακαινιστεί στη χώρα «Οι μελέτες έχουν πολύ ενδιαφέρον. Βέβαια τη συνέχεια αναλαμβάνει το Υπουργείο Πολιτισμού, όπως άλλωστε συνέβη και με όλα τα ανακαινισμένα τζαμιά της χώρας. Θα πρέπει στο σημείο αυτό να ξεκαθαρίσουμε, πως η χρηστική τους αξία είναι πλέον πολιτιστική, με αυτή τη λογική  προσπαθούμε και εμείς να αναβαθμίσουμε το Κιουρσούμ Τζαμί». Ουσιαστικά, οι μελέτες αφορούν στο πώς μπορεί να γίνει η  μετατροπή του Κιουρσούμ Τζαμί σε πολιτιστικό κέντρο σε συνδυαστική χρήση  με τα Τερζάκεια Λουτρά.

 

Η Διευθύντρια του Μεταπτυχιακού Προγράμματος και Καθηγήτρια του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Αλεξάνδρα Αλεξοπούλου σχολίασε πως η πόλη της Καστοριάς είχε πολύ μεγάλο πλούτο παραδοσιακής αρχιτεκτονικής με εξαιρετικά ενδιαφέροντα θρησκευτικά μνημεία, δηλαδή τις Εκκλησίες της, οι οποίες αποτελούν αντικείμενο επισκέψεων πολλών ανθρώπων «Από τη δική μας οπτική γωνία το Κιουρσούμ Τζαμί εμφανίζει ενδιαφέρον και είναι ένα από τα λιγότερο φροντισμένα μνημεία της χώρας. Θεωρούμε πως ήρθε η στιγμή που πρέπει να αναδείξουμε όλα μας τα μνημεία και να τα χρησιμοποιήσουμε με οποίον τρόπο κρίνεται κάθε φορά κατάλληλος».

Ως ένα πολυσύνθετο θέμα παρουσίασε την αποκατάσταση ενός μνημείου η Αρχιτέκτων Μηχανικός Α.Π.Θ. Αθηνά Σιαφάκα, η οποία μαζί με την ομάδα μελέτης, πραγματοποίησε μια πρώτη προσέγγιση και πρόταση για το Κιουρσούμ Τζαμί «Είναι ένα κτίριο το οποίο το θεωρήσαμε ενδιαφέρον προς μελέτη, όπου και  μελετήθηκε στο βαθμό μιας διπλωματικής εργασίας του μεταπτυχιακού μας προγράμματος. Βέβαια,  στην πράξη κάθε φορά τα πράγματα αλλάζουν. Αυτό το οποίο προτείνουμε, είναι η ένταξη του κτιρίου στη ζωή της πόλης ως ένα μνημείο πολιτισμού και ως ένα χώρο ο οποίος μπορεί να ενταχθεί στο σύγχρονο τρόπο ζωής, με διάφορες δραστηριότητες οι οποίες δεν θα απευθύνονται μόνο στους τουριστικούς επισκέπτες, αλλά και στους μόνιμους κατοίκους της Καστοριάς.  Επίσης τα Τερζάκεια Λουτρά, ένα κτίριο το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε αχρηστία, μπορεί να συνδυαστεί με το τζαμί και να έχει μια βοηθητική χρήση».

Η  Πολιτικός Μηχανικός  Α.Π.Θ. Ευφροσύνη Μπιλμπίλη ασχολήθηκε με το τεχνικό κομμάτι του τζαμιού και συγκεκριμένο με το θέμα της υγρασίας με το οποίο έρχεται αντιμέτωπο το μνημείο «Πραγματοποιήθηκε μια πρώτη προσέγγιση. Εάν και όταν μπούμε στη διαδικασία να το αποκαταστήσουμε, τότε σίγουρα θα θέλει περισσότερη μελέτη. Διάφοροι παράγοντες θα πρέπει να μελετηθούν, για να καταλήξουμε στην εφαρμογή όλης αυτής της εργασίας».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Ανοικτή πρόσκληση συγκρότησης Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου Άργους Ορεστικού

Ο Δήμαρχος Άργους Ορεστικού Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου, έχοντας υπόψη :

Επιμελητήριο Καστοριάς: Προγράμματα συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης

Επιμελητήριο Καστοριάς: Προγράμματα συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης

Ε.Σ.Κ.: Νέα ημερομηνία αιμοδοσίας   για το Γενικό Νοσοκομείο Καστοριάς

Ε.Σ.Κ.: Νέα ημερομηνία αιμοδοσίας   για το Γενικό Νοσοκομείο Καστοριάς

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Πώς θα προστατευτείτε από τον Ιό του Δυτικού Νείλου

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Πώς θα προστατευτείτε από τον Ιό του Δυτικού Νείλου

Βανδαλισμοί για ακόμη μια φορά στον Προφήτη Ηλία. Κατέθεσε μήνυση ο Σύλλογος Φίλων Περιβάλλοντος Καστοριάς

Βανδαλισμοί για ακόμη μια φορά στον Προφήτη Ηλία. Κατέθεσε μήνυση ο Σύλλογος…

Τον Σεβασμιώτατο επισκέφθηκε ο Βουλευτής Τρικάλων κ. Κώστας Σκρέκας

Τον Σεβασμιώτατο επισκέφθηκε ο Βουλευτής Τρικάλων κ. Κώστας Σκρέκας

Ευχαριστίες για τη συμμετοχή στην Παιδική Χριστουγεννιάτικη Γιορτή της Εταιρείας Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό ΔΑΔ Καστοριάς

Ευχαριστίες για τη συμμετοχή στην Παιδική Χριστουγεννιάτικη Γιορτή της Εταιρείας Προστασίας Ατόμων…

Μίλησε για όλους και για όλα ο Αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Κωτούλας

Σε συνέντευξη του που παραχώρησε στην καθημερινή εφημερίδα ‘’ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ‘’ ο…