Μονόδρομο αποτελεί για την Τροχαία Εθνικών Οδών, η συνέχιση της πολύ μεγάλης προσπάθειας που καταβάλλεται εδώ και πολλά χρόνια, για μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, στο Εθνικό οδικό δίκτυο. Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής, σε συνεργασία με τα υπόλοιπα τμήματα τροχαίας συνεχίζει τους εντατικούς ελέγχους, κυρίως στα επικίνδυνα σημεία του οδικού δικτύου, ενώ τον τελευταίο καιρό, την προσπάθεια αυτή έχει ενισχύσει και η πλήρης λειτουργία πλέον των τοποθετημένων σταθερών ραντάρ μέτρησης της ταχύτητας στα έξι σημεία στα οποία υπάρχουν στο Νομό Καστοριάς , αλλά και σε όλη την ελληνική επικράτεια σύμφωνα με τα λεγόμενα του Διοικητή της Τροχαίας Καστοριάς κ. Ναούμ.

Εκτός από τα «μπλόκα» της Τροχαίας με τα ραντάρ χειρός, οι λάτρεις της ταχύτητας έχουν να αντιμετωπίσουν και τα σταθερά ραντάρ. Με αυτά το πρόστιμο από τη βεβαίωση της παράβασης είναι δυνατό να “έρθει” και μετά από αρκετό καιρό.
Όλοι μας σχεδόν έχουμε δει στο δρόμο αστυνομικούς με ραντάρ χειρός να καταγράφουν την ταχύτητά μας και σε πολλούς από εμάς να βεβαιώνουν κλήση. Αυτό που δεν ξέρουμε όλοι είναι, ότι βεβαίωση παράβασης ορίου ταχύτητας μπορεί να γίνει και με σταθερό ραντάρ, χωρίς την παρουσία αστυνομικού οργάνου.

Αυτό γίνεται σε τμήματα των Εθνικών Οδών, του επαρχιακού οδικού δικτύου, καθώς επίσης και σε πόλεις όπου συναντάμε τις απαιτούμενες προειδοποιητικές πινακίδες. Στο τμήμα του δρόμου όπου οι παραβάτες καταγράφονται με σταθερό ραντάρ, θα πρέπει να υπάρχει πινακίδα που να προειδοποιεί τους οδηγούς, καθώς και πινακίδα αναγραφής του ορίου ταχύτητας.

Τον μύθο που ήξεραν όλοι οι οδηγοί ότι τα σταθερά ραντάρ ή αλλιώς κάμερες δεν λειτουργούν και δεν αποτελούν ενεργά μέσα καταγραφής παραβάσεων, σε πολλά σημεία των Εθνικών και όχι μόνο οδών όπου υπήρχε και η ειδική πινακίδα που προειδοποιούσε τους διερχόμενους οδηγούς πρέπει από σήμερα να τον ξεχάσουν μετά και την επίσημη συνέντευξη – ενημέρωση προς όλους τους οδηγούς του Νομού Καστοριάς και όχι μόνο από τον Διοικητή της Τροχαίας Καστοριάς κ. Κωνσταντίνο Ναούμ.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη ( 21/1 ) στο γραφείο του στην Αστυνομική Διεύθυνση Καστοριάς ο κ. Ναούμ θέλησε να ενημερώσει όλους τους οδηγούς του Νομού Καστοριάς , αλλά και τους διερχόμενους για τους νέους τρόπους τροχονομικής αστυνόμευσης με τεχνικά μέσα ελέγχου ταχύτητας.

Ο κ. Ναούμ αναφέρθηκε στο πόσο σημαντικό είναι να τηρείται ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας από όλους τους οδηγούς και ότι αυτό που προέχει είναι η ασφάλεια του οδηγού ‘’ Είμαστε εδώ σήμερα προκειμένου να ενημερώσουμε όλους τους κατοίκους της περιοχής μας αλλά και τους διερχόμενους ότι από εδώ και στο εξής οι αυτοκινητόδρομοι όλης της χώρας αστυνομεύονται ως προς το θέμα της ταχύτητας με τεχνικά μέσα. Είναι οι γνωστές αυτές κάμερες που έχουμε παρατηρήσει όλοι μας στους δρόμους εδώ και καιρό όμως πλέον λειτουργούν σε όλη την Ελληνική Επικράτεια. Πολλές φορές υπάρχουν και στο παλαιότερο δίκτυο και στο εθνικό δίκτυο και στο επαρχιακό και θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί και να τηρούμε τα όρια που είτε υπάρχει η σήμανση που οριοθετεί με ποια ταχύτητα πρέπει να κινούμαστε, είτε δεν υπάρχει. Στον αυτοκινητόδρομο είναι γνωστό ότι τα επιβατικά αυτοκίνητα και οι μοτοσυκλέτες πρέπει να κινούνται με ταχύτητα μέχρι 130 χλμ /ώρα και από κει και πέρα σε κάθε σημείο οριοθετείται και ανάλογα αν είναι κόμβος ή κάποιο άλλο προβληματικό ας πούμε σημείο μικρότερη ταχύτητα των 100χλμ και των 90 χλμ/ώρα ‘’ , τόνισε στο ξεκίνημα της ενημέρωσης ο Διοικητής της Τροχαίας Καστοριάς και συνέχισε κάνοντας αναφορά στην τιμωρία των παραβατών η οποία τιμωρία όπως τόνισε είναι και βαριά με ‘’ τσουχτερά ‘’ πρόστιμα και είναι κρίμα τέτοια εποχή που όλοι μας περνάμε δύσκολες στιγμές στην καθημερινότητά μας να πληρώνουμε χρήματα σε πρόστιμα που μπορούμε να τα αποφύγουμε ‘’ Θα πρέπει όλοι να γνωρίζουμε οι ποινές τιμωρούνται πάρα πολύ αυστηρά. Οι παραβάσεις συνήθως όταν ξεπερνούν μέχρι και τα 20 χλμ από τη μέγιστη επιτρεπτή ταχύτητα το πρόστιμο είναι στα 40 ευρώ και από κει και πέρα αν ξεπεράσουμε από τα 20 στα 30 χλμ το μέγιστο επιτρεπτό όριο ταχύτητας το πρόστιμο είναι στα 100 ευρώ και αν ξεφύγουμε από κει και πέρα πάνω από 30 χλμ/ώρα από αυτό που επιτρέπεται σε εκείνο το σημείο που κινούμαστε είναι στα 350 ευρώ το πρόστιμο και δύο μήνες αφαίρεση του διπλώματος. Ποινές που είναι δυσβάσταχτες για όλους και δεν επιθυμούμε φυσικά σε καμία περίπτωση να επιβάλλονται σε κανέναν . Όμως θα πρέπει και ο οδηγός να αναλαμβάνει την ευθύνη, να κινείται με ασφάλεια και να τηρεί τα όρια ταχύτητας. Η ταχύτητα είναι η πιο επικίνδυνη τροχονομική παράβαση γιατί επιτείνει το πρόβλημα του τροχαίου ατυχήματος . Αντιλαμβανόμαστε ότι είναι πολύ πιο εύκολο να χτυπήσουμε όταν συγκρουστεί το αυτοκίνητό μας με μεγάλη ταχύτητα από ότι με μικρότερη. Και τα όρια έχουν τοποθετηθεί σοφά από τις αρμόδιες υπηρεσίες ώστε να μας προστατεύουν για να μην προκληθεί κάποιο ατύχημα εκτροπή ή ανατροπή του αυτοκινήτου. Για αυτό είναι καλό όλοι μας να τηρούμε τα όρια ταχύτητας πρωτίστως για την ασφάλειά μας όσο και για να μην έρθουμε σε αυτή τη δυσάρεστη θέση να έρθει μία φωτογραφία από τις κάμερες σε βάρος μας και να πρέπει να πληρώνουμε μετά υπέρογκα πρόστιμα και να έχουμε την αφαίρεση του διπλώματος για δύο μήνες.’’

Στον Νομό Καστοριάς υπάρχουν έξι σημεία σύμφωνα με τον κ. Ναούμ όπου υπάρχουν κάμερες καταγραφής της ταχύτητας των αυτοκινήτων οι οποίες και λειτουργούν κανονικότατα όπως τόνισε και οι οδηγοί θα πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί ‘’ Στο Νομό Καστοριάς υπάρχουν δύο κάμερες στην Εγνατία Οδό στον Α29 όπως λέμε τον κάθετο οδικό άξονα της Εγνατίας Οδού Σιάτιστας – Κρυσταλλοπηγής. Ένα σημείο είναι στον κόμβο των Μανιάκων και ένα στον κόμβο του Άργους Ορεστικού . Όμως έχετε παρατηρήσει ότι μέχρι την Κοζάνη , μέχρι τη Θεσσαλονίκη στους υπόλοιπους νομούς , στις υπόλοιπες περιφέρειες υπάρχουν πολλαπλά σημεία καμερών τα οποία όλα είναι χρηστικά , όλα δουλεύουν και βεβαιώνουν παραβάσεις. Επίσης να τονίσω ότι υπάρχει και η προειδοποιητική ασπρόμαυρη πινακίδα που δείχνει μία κάμερα περίπου στο 1 με 1,5 χλμ πριν από την κάμερα και μας προειδοποιεί ακόμη καλύτερα ότι η ταχύτητά μας ελέγχεται με φωτογραφικά μέσα ελέγχου ταχύτητας. Υπάρχουν επίσης στον Νομό Καστοριάς άλλα 4 σημεία τα οποία είναι στην παλαιά Εθνική Οδό Καστοριάς – Κοζάνης όπου όταν χρησιμοποιούνταν παλιότερα ο δρόμος παρατηρούνταν πάρα πολύ συχνά τροχαία ατυχήματα ακόμη και τώρα παρατηρούνται . Τα σημεία αυτά τα 4 υπάρχουν στη Μηλίτσα , στα όριά μας με τον Νομό Κοζάνης και δουλεύουν κανονικότατα . ‘’

Σε ερώτηση αν αυτό το μέτρο τροχονομικής αστυνόμευσης με τις κάμερες και την πλήρη λειτουργία τους θα ‘’ φοβίσει ‘’ ή θα ευαισθητοποιήσει τους οδηγούς ο κ. Ναούμ ανέφερε ‘’ Πιστεύω ότι θα βοηθήσει στην πρόληψη έστω και με τον φόβο της επιβολής του προστίμου διότι στις μέρες μας όπως βλέπουμε είναι πάρα πολύ σημαντικό όλες αυτές οι οικονομικές συνέπειες οι οποίες έχουμε υποστεί στο εισόδημα μας όλοι οι άνθρωποι αυτά τα πρόστιμα είναι πάρα πολύ ‘’ τσουχτερά ‘’ όπως λέμε στην απλή γλώσσα και καλό θα ήταν να τα αποφεύγουμε. Αν κάποιος δεν μπορεί να προλάβει να σκεφτεί την ασφάλεια τη δική του και των παιδιών του που μεταφέρει με το αυτοκίνητό του με υπερβολική ταχύτητα αν μη τι άλλο ας φοβηθεί ότι θα χάσει το δίπλωμά του και ότι θα του επιβληθεί ένα πολύ σημαντικό πρόστιμο για το οποίο να το τονίσω και αυτό είναι αναπολόγητος δεν μπορεί να πει τίποτα μια φωτογραφία δεν διαψεύδεται τα ραντάρ είναι υπερσύγχρονα , δουλεύουν σωστά και δεν κάνουν λάθη. ‘’

Τέλος, για το αν έχουν βεβαιωθεί παραβάσεις και αν ήταν αρκετές αυτές από την έναρξη λειτουργίας των καμερών ο Διοικητής Τροχαίας της Καστοριάς τόνισε ‘’ Έχουν βεβαιωθεί αρκετές παραβάσεις , όμως επειδή ταυτόχρονα ξεκίνησε να δουλεύει το πρόγραμμα της ηλεκτρονικής καταγραφής των παραβάσεων ταχύτητας από όλη την Ελλάδα έρχονται πάρα πολλές βεβαιωμένες παραβάσεις από την Εγνατία Οδό και από γειτονικούς Νομούς ακόμη και από την Αλεξανδρούπολη. Για αυτό θα πρέπει όπου κινούμαστε να τηρούμε τα όρια του ΚΟΚ γιατί οι κάμερες λειτουργούν, καταγράφουν τις παραβάσεις , αλλά κυρίως θα πρέπει να προσέχουμε για τη δική μας ασφάλεια. ‘’

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Πρόσκληση σε συνάντηση-γλέντι από τους εργαζόμενους του Κέντρου Υγείας Καστοριάς

Πρόσκληση σε συνάντηση-γλέντι από τους εργαζόμενους του Κέντρου Υγείας Καστοριάς

Δήμος Καστοριάς: Διανομή τροφίμων μακράς διάρκειας μέσω του ΤΕΒΑ

Δήμος Καστοριάς: Διανομή τροφίμων  μακράς διάρκειας μέσω του ΤΕΒΑ

Συνδυασμός ΕΛΠΙΔΑ: « Ένα τσουβάλι ψέματα δεν κρύβουν το μεγάλο ξεπούλημα στην ενέργεια. Το “φθηνό ρεύμα” που έγινε… φθηνιάρικο σποτάκι!»

  Συνδυασμός ΕΛΠΙΔΑ: « Ένα τσουβάλι ψέματα δεν κρύβουν το μεγάλο ξεπούλημα στην…

ΕΤΑΚ: Εκπαιδευτική καταρρίχηση για τη σωστή χρήση των σχοινιών

ΕΤΑΚ: Εκπαιδευτική καταρρίχηση για  τη σωστή χρήση των σχοινιών

Ολοκληρώθηκε η 1η μέρα του e-festival του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

Ολοκληρώθηκε η 1η μέρα του e-festival του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

Ο Π.Σ. Γιώργος Δακής για τον απολογισμό του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θ. Καρυπίδη: «Θλιβερές για την κοινωνία οι πολιτικές ΣΥΡΙΖΑ το 2018»

Ο Π.Σ.  Γιώργος Δακής για τον απολογισμό του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θ.…

Ξεκίνησε και επίσημα η προεκλογική περιοδεία του υποψήφιου Βουλευτή Ζήση Τζηκαλάγια

Ξεκίνησε και επίσημα η προεκλογική περιοδεία στον νομό

Ζήσης Τζηκαλάγιας: Υψώστε την Ελληνική Σημαία για την Εθνική μας Επέτειο.

Ζήσης Τζηκαλάγιας: Υψώστε την Ελληνική Σημαία για την Εθνική μας Επέτειο.

ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ και ΚΑΛΛΙΣΤΩ: Δεν έχουμε καμία συνεργασία με τον TAP

ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ και ΚΑΛΛΙΣΤΩ: Δεν έχουμε καμία συνεργασία με τον TAP