Ο εθνομάρτυρας ιερέας του Βογατσικού Καστοριάς Κωνσταντίνος Μπότσαρης, που εφόνευσαν οι Ιταλοί κατακτητές το έτος 1943

Κείμενο Γιάννη Β. Ιωαννίδη (1989)

 

Ο μακαριστός ιερέας Κωνσταντίνος Μπότσαρης ήταν κληρικός της ιεράς Μητροπόλεως Σισανίου και Σιατίστης. Γεννήθηκε το 1893 στο Βογατσικό Καστοριάς. Ποιμένας με συναίσθηση της αποστολής του, πρόσφερε τα πάντα σ’ αυτούς που ζούσαν κοντά του. Όλοι θυμούνται, ακόμη μ’ ευγνωμοσύνη τις μεγάλες φροντίδες για τις οικογένειες των στρατευθέντων στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο. Τον Απρίλιο του1943, σε μια αεροπορική επιδρομή των Συμμάχων, ο παπά-Κωνσταντίνος βρέθηκε με άλλους δεκατρείς ενορίτες του, στο ύπαιθρο. Εκεί κοντά υπήρχε μια σπηλιά. Για να προφυλαχθούν από τα θραύσματα των αντιαεροπορικών, μπήκαν σ’ αυτήν. Σε όλο το διάστημα του συναγερμού, ο καλός ποιμένας προσευχόταν συνέχεια για όσους πολεμούσαν την ώρα εκείνη: Για φίλους και εχθρούς, που τους θεωρούσε όλους παιδιά του Θεού. Μόλις τελείωσε ο συναγερμός, βγήκαν από τη σπηλιά. Οι Ιταλοί που παραμόνευαν, όταν τους είδαν να βγαίνουν, τους έπιασαν με την κατηγορία ότι ήταν αντάρτες. Μάταια προσπάθησε ο παπά-Κωνσταντίνος να πείσει τον επικεφαλής αξιωματικό ότι όλοι τους δούλευαν στα χωράφια τους. Έμεινε ανένδοτος. Στο τέλος διέταξε να τον βάλουν μαζί με τους άλλους δώδεκα συγχωριανούς κι ενορίτες του στη γραμμή και να τους τουφεκίσουν όλους.

 

{Γιάννης Β. Ιωαννίδης, Μικρή εγκυκλοπαίδεια εθνομαρτύρων κληρικών, έκδ. Αποστολικής Διακονίας, Αθήναι 1991, τόμ. Β΄, σελ. 29-30}

 

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.