Σύσκεψη με στόχο την καταγραφή των προβλημάτων του αγροτικού κλάδου, με αφορμή τις κινητοποιήσεις για το ασφαλιστικό, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης ( 26/1 ) στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονία, παρουσία εκπροσώπων αγροτικών και κτηνοτροφικών σωματείων από όλη τη Δυτική Μακεδονία.

Στη σύσκεψη που κάλεσε ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, έδωσε το “παρών” και ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Μίμης Δημητριάδης, ο οποίος έγινε και ο αποδέκτης των παραπόνων και των επισημάνσεων των αγροτών.
Αναγνωρίζουμε το δίκαιο του αγώνα των αγροτών , είπε χαρακτηριστικά ο Θεόδωρος Καρυπίδης, προσθέτοντας πως ο ίδιος προσωπικά επισκέφθηκε όλα τα μπλόκα των αγροτών στη Δυτική Μακεδονία, ανταλλάσσοντας απόψεις με τους αγρότες με στόχο να ξεκινήσει ένας ανοιχτός διάλογος με ρεαλιστικές προτάσεις, μιας και το φορολογικό να απασχολεί ιδιαίτερα τον κλάδο.
Όπως προσέθεσε ο περιφερειάρχης, έχει αποστείλει προς τον Πρωθυπουργό μια πρόταση ισοδύναμων μέτρων για τη φορολόγηση των αγροτών: “Μέσα από την παραγωγή και την εργασία θα υπάρξει και η φορολόγηση και μέσα από εκεί οι αγρότες θα τεκμηριώνουν τα εισοδήματά τους και θα υπάρξουν και απαλλαγές, έτσι ώστε να μην υπάρχει η παραοικονομία”.

Ο περιφερειάρχης τόνισε πως το κοινό κείμενο που θα προέκυπτε ως αποτέλεσμα της σύσκεψης, θα κατατεθεί προς ψήφιση στο περιφερειακό συμβούλιο της Τετάρτης ( 27/1 ) , ενώ ο ίδιος θα επιδιώξει επαφή με τους αρμόδιους υπουργούς. Σε ό,τι αφορά το κλείσιμο των δρόμων, ο κ. Περιφερειάρχης τόνισε πως “οι αγρότες μέσα από τους αγώνες ξέρουν να σέβονται όλες τις κοινωνικές ομάδες, να εκπέμπουν μηνύματα αλληλεγγύης και δημοκρατίας”.
Σε ό,τι αφορά τη στάση που θα κρατήσει ο Μίμης Δημητριάδης στην ψηφοφορία, ο ίδιος απάντησε πως “τα πολιτικά σχέδια που κατεβάζουμε είναι συνολικά επεξεργασμένα , είναι το πολιτικό σχέδιο για τη διάσωση της χώρας, για τη διάσωση του ασφαλιστικού.  Είναι μια θέση ευθύνης και θα το κάνουμε, ακούγοντας και συζητώντας όσα μπαίνουν στο τραπέζι, ως γνήσιο κομμάτι που είμαστε του λαϊκού κινήματος”.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να γίνει διάλογος με ανοιχτούς τους δρόμους, ωστόσο τόνισε πως αυτό είναι θέμα των αγροτών. ” Σαν κυβέρνηση θεωρούμε εξαιρετικά σοβαρή την ασφαλιστική μεταρρύθμιση , το σύστημα σήμερα καταρρέει και πρέπει να το σώσουμε επί της ουσίας, για τις συντάξεις, τις παροχές υγείας”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δημητριάδης, λέγοντας πως το προσχέδιο νόμου δεν περιλαμβάνει το φορολογικό και το κόστος παραγωγής, το οποίο γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ είναι να πέσει σε βάθος χρόνου.
Οι αγρότες τόνισαν πως αν ψηφιστεί το ασφαλιστικό θα δημιουργηθεί πρόβλημα και με το φορολογικό το οποίο είναι συνδεδεμένο, τονίζοντας πως δεν μπήκε στη διαβούλευση με τους φορείς , όπως έπρεπε να μπει.

Έθεσαν αναλυτικά τα προβλήματά τους και τόνισαν πως με την παρούσα μορφή του ασφαλιστικού το 40% του αγροτικού κλάδου δεν μπορεί να είναι ενήμεροι. “Είναι πλέον αδύνατον για κάποιον να ανταπεξέλθει στις οικονομικές απαιτήσεις”, τόνισαν.

 

Αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους είναι οι αγρότες της Δυτικής Μακεδονίας

Αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους είναι οι αγρότες της Δυτικής Μακεδονίας, παραμένοντας στα μπλόκα που έχουν στηθεί στην περιοχή.

Πιο συγκεκριμένα, οι αγρότες που έχουν παραταγμένα τα τρακτέρ τους επί της Εγνατίας οδού στον Πολύμυλο, θα προχωρήσουν σε συμβολικό αποκλεισμό του ενός ρεύματος (προς Θεσσαλονίκη) από τις 12 ως τη μια το μεσημέρι, κάνοντας παράλληλα και γενική συνέλευση στην οποία θα αποφασιστεί ο τρόπος κλιμάκωσης του αγώνα. Ενδέχεται να πληθύνουν οι αποκλεισμοί , δηλαδή να γίνονται σε ωριαία π.χ. βάση, ή να κλείνει η Εγνατία οδός και στα δύο της ρεύματα!
Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και οι υπόλοιποι αγρότες της Δυτικής Μακεδονίας, σε Άργος Ορεστικό, Γρεβενά, Κρυσταλλοπηγή κ.ο.κ.

Συνολικά τα αγροτικά μπλόκα στη Δυτική Μακεδονία είναι εννέα. Τρία έχουμε στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, στα διόδια του Πολυμύλου, τη Νεάπολη και την Αγία Κυριακή, τρία επίσης στην Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας, στην Κρυσταλλοπηγή, τη Νίκη και το Αντίγονο, δύο στην Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών, αυτό του Ανατολικού κόμβου της πόλης και της Δεσκάτης και ένα στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, αυτό του Άργους Ορεστικού.

 

Επιστολή των αγροτών της Καστοριάς προς τους συμπολίτες τους

Επιστολή – κάλεσμα με την οποία ζητούν τη συμπαράσταση όλων των κοινωνικών ομάδων στον αγώνα που κάνουν για να μην περάσει το προσχέδιο του ασφαλιστικού , αλλά και εξηγούν για πιο λόγο βρίσκονται στους δρόμους απέστειλε η Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών Καστοριάς:

Αγαπητοί συμπολίτες,

Στο πλαίσιο του αγώνα που κάνουμε για να παραμείνουμε στην παραγωγή αισθανόμαστε την ανάγκη να σας εξηγήσουμε απλά για ποιόν λόγο είμαστε εδώ.

Έχουμε πολλά προβλήματα άλυτα που τα κουβαλάμε από το παρελθόν και το κράτος θα έπρεπε να επιλύσει, αλλά σήμερα, χωρίς να τα ξεχνούμε, προτάσσουμε τώρα εδώ, αλλά και σε όλη την Ελλάδα, αυτά που εάν περάσουν θα καταστρέψουν χωρίς επιστροφή την πρωτογενή παραγωγή της χώρας αλλά και όλα τα άλλα επαγγέλματα του δευτερογενή και τριτογενή τομέα.

Σύμφωνα με το προσχέδιο της κυβέρνησης θα πρέπει ένας αγρότης με εισόδημα 10.000 € να πληρώσει: 2.745 € στον ΟΓΑ, 2.600 € στην εφορία, 2.600 € προκαταβολή φόρου, 650 € τέλος επιτηδεύματος σύνολο 8.595 €. Εάν και η γυναίκα του είναι ασφαλισμένη στον ΟΓΑ, που είναι το πιο  πιθανό, θα πληρώσει άλλα 1545€ στον ΟΓΑ, Υπόλοιπο: -140 €.

Σήμερα για το ίδιο ποσό πληρώνουμε:1.200 € ΟΓΑ, 1.300 € φόρο, 275 € προκαταβολή φόρου, 650 €, τέλος επιτηδεύματος, σύνολο 3.425€.

Όσο και εάν σας φαίνεται απίστευτο αυτό θέλει να προωθήσει η κυβέρνηση και μας καλεί να το αποδεχτούμε λέγοντας και πολλά ψέματα.

Ψέμα 1. Οι αγρότες δεν φορολογούνται.

Μέχρι σήμερα οι αγρότες πληρώνουν για φόρους εισοδήματος 450 εκ. ευρώ χωρίς να υπολογίζεται το ποσό των επιδοτήσεων που θέλει η κυβέρνηση να εισάγει προς φορολόγηση.

Ψέμα 2. Οι αγρότες πληρώνουν μόνο 330 εκ. ευρώ στον ΟΓΑ.

Μία απλή πράξη: 700.000 ασφαλισμένοι με 1.200 € κατά μέσο όρο 840 εκ. ευρώ, απλά οι μισοί από τους ασφαλισμένους αδυνατούν να πληρώσουν και τα χρωστούν.

Ψέμα 3. Το κράτος χρηματοδοτεί τον ΟΓΑ.

Αλλά δεν λέει ότι τα χρήματα αυτά τα δίνει σε προνιακά επιδόματα ή ότι κάνει κοινωνική πολιτική μέσω του ΟΓΑ και τα χρεώνει στους αγρότες.

Ψέμα 4. Τα 2 δις € που η κυβέρνηση επιχαίρει για το μοίρασμά τους είναι θεσμοθετημένοι πόροι της ΕΕ εδώ και δεκαετίες. Μήπως δεν το γνωρίζουν;

Τι λέμε εμείς:

1) Ο ΟΓΑ να παραμείνει ταμείο κύριας ασφάλισης αγροτών, να ξεκαθαρίσουν τον τομέα των προνοιακών επιδομάτων και ότι έχει σχέση με την ασφάλιση των αγροτών. Να υπάρχει ένα σταθερό σύστημα ασφάλισης με κατηγορίες και να επιλέγει ο κάθε αγρότης την κατηγορία που θέλει.

Να ασφαλιστούν όλοι όσοι εργάζονται στον πρωτογενή τομέα που είναι πολλές χιλιάδες εργαζόμενοι και αυτήν τη στιγμή είναι ανασφάλιστοι (αγρεργάτες, δασεργάτες, υλοτόμοι, αλιεργάτες ). Εάν εφαρμοστεί αυτό, στον ΟΓΑ θα εισρεύσουν πολλά εκατομμύρια ευρώ  που σήμερα δεν εισπράττονται και δεν αφαιρούνται από τα έξοδα των αγροτών.

2) Να αποσυρθεί η πρόταση για το φορολογικό και να συζητήσουμε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς ένα δίκαιο φορολογικό νομοσχέδιο που να περιλαμβάνει όλες τις παραμέτρους των εξόδων που απαιτούνται για την παραγωγή και που σήμερα δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν. Δεδομένου ότι οι αγρότες πρέπει να μείνουν στην παραγωγή και να αναπτύσσονται για να αυξάνεται και η φορολογητέα ύλη για το κράτος και  τις κοινωνικές δομές του που έχουν διαλυθεί.

3) Μείωση του κόστους παραγωγής με πολιτικές που να μας καθιστούν ανταγωνιστικούς σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στους ευρωπαίους αγρότες που αυτήν την στιγμή υστερούμε κατά πολύ όχι μόνο ποσοστιαία αλλά και σε απόλυτους αριθμούς παρ’ όλο που τα οικονομικά μας δεδομένα είναι κατά πολύ επιβαρυντικά για εμάς.

Σας θέλουμε όλους συμπαραστάτες στον αγώνα μας.

Τον δρόμο τον έκλεισε η κυβέρνηση και αυτή θα πρέπει να τον ανοίξει.  

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.