Πόνος στη μέση: Τι τον προκαλεί;

Ίσως ένας από τους πιο μυστηριώδεις πόνους που μπορούμε να αισθανθούμε στο σώμα μας. Ώρα να λύσουμε το μυστήριο.

Ο πόνος στη μέση μπορεί να χτυπήσει ανά πάσα στιγμή, και να μην έχουμε την παραμικρή ιδέα γιατί. Πολλές μελέτες έχουν προσπαθήσει να εξηγήσουν με ακρίβεια τι τον προκαλεί, μα τα αποτελέσματα είναι μπερδεμένα. Οι πιο κοινές εξηγήσεις είναι προβλήματα με τους δίσκους ή μυϊκοί σπασμοί—υπάρχουν όμως και άλλες αιτίες, για τις οποίες δεν μιλάμε συχνά. Ποιες είναι αυτές;

Τραυματισμοί σε μύες ή συνδέσμους αρθρώσεων

Ένας τραυματισμός στους μύες ή στους συνδέσμους που στηρίζουν την μέση είναι από τις πιο κοινές αιτίες πόνου στην περιοχή. Ο πόνος που προκαλούν συνήθως εξαπλώνεται, και μπορεί να υπάρχουν και σπασμοί. Ο πόνος μπορεί να εξαπλωθεί και στους γλουτούς, αλλά σπάνια πιο κάτω.

Ισχιαλγία

Η ισχιαλγία δεν είναι διάγνωση, αλλά περιγραφή συμπτωμάτων. Οτιδήποτε ασκεί πίεση στις ρίζες του οσφυϊκού νεύρου μπορεί να προκαλέσει πόνο στην περιοχή. Η κήλη δίσκου, η σπονδυλική στένωση ή η εκφυλιστική νόσος δίσκου, συνεπώς, μπορεί να ευθύνονται.

Κήλη δίσκου

Η κήλη είναι πολύ συνηθισμένη αιτία για έντονο πόνο στην μέση, και για ισχιαλγία. Η κήλη συμβαίνει όταν ένας δίσκος έχει εκφυλιστεί σε βαθμό που φεύγει από την θέση του, και πιέζει προς τα έξω.

Φόβος

Ναι, καλά διαβάσατε. Το αίσθημα του φόβου μπορεί να προκαλέσει πόνο στην μέση. Μάλιστα, ο φόβος για την επέκταση ή την επιδείνωση του πόνου μπορεί να επιδράσει σε ψυχολογικό επίπεδο στον ασθενή σε τόσο μεγάλο βαθμό, που θα εμφανιστούν ψυχοσωματικά συμπτώματα.

Εκφυλισμός δίσκου

Όσο οι δίσκοι ξηραίνονται, είναι πιθανό να εμφανιστούν εξογκώματα ή κατάγματα. Αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως μετά από κάποια ηλικία, αλλά μπορεί να εμφανιστούν πολύ ξαφνικά.

Οστεοαρθρίτιδα

Η οστεοαρθρίτιδα συμβαίνει σε αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης, συνήθως ως σημάδι προχωρημένης ηλικίας, αλλά μπορεί να είναι και αποτέλεσμα τραυματισμού, ή υπερβολικής χρήσης των αρθρώσεων. Οι χόνδροι ανάμεσα στις αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης καταστρέφονται, με αποτέλεσμα οι δίσκοι να γίνονται εύθραυστοι.

Σπονδυλική στένωση

Η σπονδυλική στένωση είναι αυτό ακριβώς που νομίζετε: το στένεμα του νωτιαίου καναλιού, των μικρών ανοιγμάτων που τα νεύρα φεύγουν από την σπονδυλική στήλη. Αυτή η πάθηση συνήθως ξεκινάει μετά από κάποια ηλικία, όταν οι δίσκοι έχουν αρχίσει να συρρικνώνονται. Ταυτόχρονα, τα οστά της σπονδυλικής στήλης είναι πιθανό να αυξάνονται σε όγκο, λόγω αρθρίτιδας ή χρόνιας φλεγμονής.

Οστεοπόρωση

Η οστεοπόρωση είναι μια πάθηση των οστών, κατά την οποία τα επίπεδα ασβεστίου στα οστά σταδιακά ελαττώνονται, σε σημείο που τα οστά γίνονται εύθραυστα και αυξάνονται οι πιθανότητες κατάγματος. Συνήθως δεν προκαλεί πόνο, εκτός κι αν κάποιος σπόνδυλος καταρρεύσει ξαφνικά.

iatronet.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Κορωνοϊός  COVID 19: Απαντήσεις σε πρακτικά ερωτήματα

Κορωνοϊός  COVID 19: Απαντήσεις σε πρακτικά ερωτήματα

ΕΦΕΤ: Ανάκληση Μη Ασφαλούς Προϊόντος “Σουβλάκια κοτόπουλο με μπέικον”

ΕΦΕΤ: Ανάκληση Μη Ασφαλούς Προϊόντος “Σουβλάκια κοτόπουλο με μπέικον”

Επιθέματα Μελιού: Θεραπεύουν τον Βήχα & Αφαιρούν τη Βλέννα από τους Πνεύμονες

Επιθέματα Μελιού: Θεραπεύουν τον Βήχα & Αφαιρούν τη Βλέννα από τους Πνεύμονες

10 σημάδια καμπανάκια ότι το συκώτι σας είναι γεμάτο τοξίνες και πρέπει να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες

10 σημάδια καμπανάκια ότι το συκώτι σας είναι γεμάτο τοξίνες και πρέπει…

Έρευνα: Εκατομμύρια θάνατοι έως το 2100 από τις εκπομπές αερίων

Αν οι εταιρείες αυτές δεν αλλάξουν γρήγορα πορεία, ο αριθμός των νεκρών θα μπορεί να συγκριθεί με μερικούς από τους πιο βίαιους πολέμους της ιστορίας.

Πώς να προετοιμάσεις προμήθειες για 14ήμερη καραντίνα

Πώς να προετοιμάσεις προμήθειες για 14ήμερη καραντίνα

Γιατί σερβίρουν ζελέ στα νοσοκομεία – Οι διατροφικές του αξίες

Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν καταναλώνουμε ζελέ

Λόγω διαρροών που εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια εσωτερικής επανεξέτασης.

Ο ΕΟΦ ανακαλεί παρτίδα φαρμάκου για την καρδιά