Τι αποκαλύπτουν τα νέα έγγραφα για τον πλούτο των παγκόσμιων ελίτ

Αποκαλύψεις για μερικούς από τους ισχυρότερους ανθρώπους του πλανήτη περιλαμβάνουν τα Paradise Papers.

Είναι η νέα σειρά εκατομμυρίων εγγράφων, με πληροφορίες για το πώς κρύβονται σε φορολογικούς παραδείσους δισεκατομμύρια ευρώ.

Μεταξύ των προσώπων που εμπλέκονται είναι:

η Βασίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας
Εκατομμύρια στερλίνες από την προσωπική περιουσία της Βασίλισσας Ελισάβετ επενδύθηκαν σε ταμείο με έδρα τα Νησία Κέιμαν. Μέρος της επένδυσης τοποθετήθηκε σε αλυσίδα λιανικής που κατηγορείται ότι εκμεταλλεύται φτωχούς και ευάλωτους ανθρώπους

ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπουρ Ρος, και πρώην αντιπρόεδρος της Τράπεζας Κύπρου
στην ναυτιλιακή εταιρεία του οποίου φέρεται να έχει καταβάλει χρήματα εταιρεία στην οποία συνιδιοκτήτης είναι ο γαμπρός του Βλαντιμίρ Πούτιν

Facebook και Twitter
Έλαβαν δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις, τα κεφάλαια των οποίων εντοπίζονται σε κρατικούς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς της Ρωσίας

ο Στίβεν Μπρόνφμαν, οικονομικός διευθυντής του πρωθυπουργού του Καναδά Τζάστιν Τριντό
Βοήθησε, με «ενέσεις» εκατομμυρίων, τον νονό του και προκάτοχό του στο κόμμα των Φιλελευθέρων, Κόλμπερ, να «στήσει» εταιρεία στα Νησιά Κέιμαν, το 1997, και έκτοτε διοχεύτευε εκεί μεγάλα ποσά.

ο Λόρδος Μάικλ Άσκροφτ, που βρέθηκε με offshore 450 εκατομμυρίων δολαρίων

η πολυεθνική Glencore
και τα δάνεια που χρησιμοποίησε για να διασφαλίσει «χρυσά» συμβόλαια στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

ο τραγουδιστής των U2 Μπόνο και η Μαντόνα.

Αποκαλύπτονται, επίσης, τα δαιδαλώδη δίκτυα μέσω των οποίων δύο Ρώσοι ολιγάρχες αγόρασαν μετοχές στις ποδοσφαιρικές ομάδες Άρσεναλ και Έβερτον.

Αλλά και συστήματα φοροαποφυγής για πολυεθνικές όπως η Nike και η Apple.

Στη Γερμανία, τα ίχνη οδηγούν σε χιλιάδες πελάτες, δικαιούχους ή άλλα εμπλεκόμενα πρόσωπα – χωρίς αυτό βέβαια να αποτελεί αυτόματα νομικό παράπτωμα.
Μεταξύ των υπεράκτιων χρηστών είναι δισεκατομμυριούχοι, ευγενείς, επιχειρηματίες, κληρονόμοι, επενδυτές, καταδικασθέντες απατεώνες και πρώην πολιτικοί, όπως ο πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ αλλά και εταιρείες όπως η Sixt, η Deutsche Post ή η αλυσίδα ξενοδοχείων Meininger, η Siemens, η Allianz, η Bayer και η Deutsche Bank.

Τα έγγραφα προέρχονται από την νομική εταιρεία Appleby, που διατηρεί καταστήματα σε Βερμούδες, Νησιά Κέιμαν και Βρετανικές Παρθένες Νήσους.

Αναλύθηκαν από τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων, σε συνεργασία με 95 μέσα ενημέρωσης από όλο τον κόσμο.

«Το ότι είναι κάτι νόμιμο δεν σημαίνει ότι είναι και ηθικά σωστό. Το εξετάζουμε. Βλέπουμε δισεκατομμύρια να εξαφανίζονται ενώ θα έπρεπε να πηγαίνουν σε φόρους.» δήλωσε ο Μπάστιαν Ομπερμάγιερ, δημοσιογράφος της Sueddeutsche Zeitung, που μετείχε στην έρευνα.

Αντίθετα με τα Panama Papers, τα Paradise Papers αφορούν στα σχήματα που χρησιμοποιούν οι ισχυροί του κόσμου, από τις πολυεθνικές έως τους σταρ του κινηματογράφου και της μουσικής, για να αποφύγουν νομότυπα τη φορολογία που θα έπρεπε να καταβάλλουν.


Τα Paradise Papers δείχνουν πόσο αδιάρρηκτος ειναι ο offshore κόσμος με τα βιομηχανικά έθνη. Ο οικονομολόγος Γκάμπριελ Ζουκμάν έχει υπολογίσει πόσο μεγάλη είναι η διάσταση αυτού του κόσμου για την έρευνα αυτή: περισσότερα από 600 δισεκατομμύρια ευρώ μετατοπίζονται ετησίως από πολυεθνικές εταιρείες σε φορολογικούς παραδείσους.

Αλλά οι φορολογικοί παράδεισοι βοηθούν όχι μόνο τις εταιρείες να αποφύγουν τους φόρους αλλά και τους ιδιώτες. Δεν πρόκειται μόνο για φόρους, αλλά και για το γεγονός ότι οι πλούσιοι, ιδίως, μπορούν να παρακάμψουν τους νόμους που τους ενοχλούν – ανεξάρτητα από το αν πρόκειται για φόρους κληρονομιάς, για θέματα ευθύνης ή για προστασία των πιστωτών.

“Για τους υπερ-πλούσιους, υπάρχει ένας κόσμος πέρα – από το νόμο”, λέει ο κοινωνιολόγος Μπρουκ Χάρινγτον συγγραφέας του βιβλίου Capital without Borders. Έτσι, από όλους τους ανθρώπους, οι πλουσιότεροι θα μπορούν να απολαύσουν “τα οφέλη της κοινωνίας” χωρίς να υπόκεινται στους περιορισμούς τους.

Από την άλλη πλευρά, εκείνοι που ελάχιστα ή καθόλου εμφανίζονται στα έγγραφα: άνθρωποι που κερδίζουν κανονικά ή λίγα. Και όμως αυτός ο υπεράκτιος κόσμος έχει αντίκτυπο σε όλους μας. Από τις εθνικές οικονομίες λείπουν τα δισεκατομμύρια των φόρων – ορισμένα εκ των οποίων λείπουν, για παράδειγμα για τη λειτουργία νοσοκομείων, για τη δημιουργία παιδικών σταθμών ή για την κοινωνική ασφάλεια.

Η διάσταση του προβλήματος δείχνει έναν άλλο υπολογισμό του οικονομολόγου Γκαμπριέλ Ζουκμάν: Οι υπερ-πλούσιοι έχουν σταθμεύσει 7,9 τρισεκατομμύρια ευρώ στους φορολογικούς παραδείσους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Ποιοι οφειλέτες κινδυνεύουν με πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας – Πότε θα «χτυπάει» η εφορία

Το νέο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας παρέχει την δυνατότητα σε χιλιάδες…

Άδωνις: «Πέρυσι θα έπρεπε να είχαμε μείωση του κατώτατου μισθού»

Ο Άδωνις Γεωργιάδης απάντησε σε όσους μιλούν για αύξηση του κατώτατου μισθού…

Τη Δευτέρα ξεκινά η προπληρωμή επιδομάτων, παροχών και Δώρου Χριστουγέννων από τη ΔΥΠΑ

Οι πιστώσεις των επιδομάτων και του Δώρου Χριστουγέννων θα γίνουν από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ)

ΔΥΠΑ: Από αύριο αιτήσεις για 30.000 ανέργους με εκπαιδευτικό επίδομα έως 1.000 ευρώ

Για τον νέο κύκλο κατάρτισης σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες

Συντάξεις Μαϊου 2021: Οι ημερομηνίες πληρωμής για όλα τα Ταμεία

Συντάξεις Μαϊου 2021: Οι ημερομηνίες πληρωμής για όλα τα Ταμεία

Φορο-έλεγχοι αγγλικού τύπου σε ελεύθερους επαγγελματίες – Που θα «χτυπήσουν» πρώτα οι ελεγκτές

Στοχευμένα και ανάλογα με την… επικινδυνότητα κάθε κλάδου θα ελέγχονται οι ελεύθεροι…

Πώς ετοιμάζονται να ανοίξουν οι μεγάλοι ξενοδοχειακοί όμιλοι της χώρας

Table of Contents Hide Πώς ετοιμάζονται να ανοίξουν οι μεγάλοι ξενοδοχειακοί όμιλοι…

Αυστηρές κυρώσεις σε όσες εταιρίες ταμειακών μηχανών και POS δεν αναβαθμίσουν τα λογισμικά τους

Μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου η προθεσμία.