Στην έξοδο τον περίμενε η σύζυγός του κ. Αγγελική Σωτηροπούλου, ο γιος του Έκτωρας Κουφοντίνας, αλλά και κάποιοι φίλοι του, οι οποίοι φώναξαν συνθήματα.

Παρότι πολιορκήθηκε από δημοσιογράφους, ο κ. Κουφοντίνας δεν προχώρησε δηλώσεις.

«Η άδεια είναι ένα δικαίωμα για τον κρατούμενου που κατακτήθηκε με αγώνες και θυσίες μέσα στις φυλακές. Ένα δίκαιο συμβούλιο έκανε μια δίκαιη κρίση και το ευχαριστούμε. Όσοι παρεμβαίνουν σε θεσμικό έργο να σεβαστούν τον κρατούμενο και να πάψουν να ασχημονούν στα κανάλια. Οι δηλώσεις μετάνοιας δεν είναι κριτήριο για την απόδοση της άδειας.» τόνισε η συνήγορός του κ. Κούρτοβικ.

Οι αυστηροί περιοριστικοί όροι επιβάλλουν την παρουσία του δύο φορές την ημέρα στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του τόπου διαμονής του (Βαρνάβας Αττικής).

Σημειώνεται ότι ο Δ. Κουφοντίνας βγαίνει από τη φυλακή για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια. Η 48ωρη άδεια είναι η πρώτη που εγκρίνεται από το Συμβούλιο των φυλακών μετά από αλλεπάλληλες αιτήσεις του.

Κουφοντίνας: Θέλω να ασχοληθώ με τη μελισσοκομία

«Θα χρησιμοποιήσω την άδεια στο πλαίσιο του νόμου και για την ενίσχυση των δεσμών με την οικογένειά μου. Επιθυμώ επίσης να επανασυστήσω στην μελισσουργική μονάδα που είχα», φέρεται να απάντησε στο συμβούλιο των φυλακών ο Κουφοντίνας όταν εξετάστηκε στο πλαίσιο του αιτήματός του για τη χορήγηση της πρώτης άδειας.

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας, κατά την ακρόασή του από τα μέλη του συμβουλίου των φυλακών, δεν ρωτήθηκε σχετικά με τις κατηγορίες για τις οποίες καταδικάστηκε ως μέλος της 17Ν, καθώς αυτό δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία για τη χορήγηση των αδειών κρατουμένων.

Τηρώντας την προϋποθέσεις της νομοθεσίας, επικαλέστηκε στο εν λόγω συμβούλιο τους δεσμούς με την οικογένεια και την επαγγελματική του αποκατάσταση που είναι ο δρόμος για την επανένταξη στην κοινωνία.

Σύμφωνα με κύκλους των φυλακών, ο θεσμός των αδειών είναι ιδιαίτερα επιτυχημένος στη χώρα μας, καθώς το ποσοστό «αστοχίας» είναι περίπου στο 2%. Πάντως, «αστοχία» νοείται η μη επιστροφή του κρατουμένου ή η διάπραξη νέου αδικήματος κατά τον χρόνο της άδειάς του.
Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν ότι η άδεια δεν συνιστά ούτε αθώωση ούτε καταδίκη του κρατούμενου, αφού ο σχετικός νόμος δεν θέτει διακρίσεις για το ποιοι κρατούμενοι θα πάρουν άδεια με βάση το αδίκημα που καταδικάστηκαν, αλλά μόνο με βάση τη συμπεριφορά τους στις φυλακές και «την καλή χρήση της».

Σύμφωνα με έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη του 2013, για τις τακτικές άδειες κρατουμένων, η ερώτηση από το συμβούλιο των φυλακών προς τον αιτούντα άδεια «για το αδίκημα που καταδικάστηκε και η απαίτηση για δήλωση μετάνοιας είναι παράνομη». Κατά συνέπεια, κάθε κρατούμενος δικαιούται να ζητήσει άδεια. Οι ισοβίτες όταν συμπληρώσουν 8 χρόνια πραγματικής κράτησης.

You May Also Like

Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης: Σε αυτές τις περιπτώσεις έγινε αναστολή αιτήσεων

Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης: Σε αυτές τις περιπτώσεις έγινε αναστολή αιτήσεων

Τσίπρας για τα 150 ευρώ: Τα πάντα αγοράζονται για τον κ. Μητσοτάκη

«Η σύνδεση του εμβολίου με το χαρτζιλίκι των 150ευρω, πέρα από εξευτελιστική…

Ποιες είναι οι επόμενες επίσημες αργίες για το 2017

Τρίτη «πέφτει» ο Δεκαπενταύγουστος, που καταφτάνει σε λίγες ημέρες, με πολλούς από…

Θρίλερ στα Ιωάννινα: Βρέθηκε σορός άνδρα μέσα σε σακούλα σκουπιδιών

Στο σημείο σπεύδει ιατροδικαστής.

Γεωργιάδης: Σημαντική αύξηση των ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα και το 2022

Η χώρα, όπως ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, είναι μεταξύ των πρώτων χωρών…

Χανιά: Λουκέτο σε νυχτερινό μαγαζί επειδή δεν τηρούσε τα μέτρα για τον κορονοϊό

Χανιά: Λουκέτο σε νυχτερινό μαγαζί  επειδή δεν τηρούσε τα μέτρα για τον…

Λαμία: Ελεύθερος ο 75χρονος που ασελγούσε στο κοριτσάκι ΑμεΑ

Λαμία: Ελεύθερος ο 75χρονος που ασελγούσε στο κοριτσάκι ΑμεΑ

Εκλογές 2019: Η εκλογική άδεια, τα χιλιόμετρα και οι δικαιούμενες ημέρες

Εκλογές 2019: Η εκλογική άδεια, τα χιλιόμετρα και οι δικαιούμενες ημέρες