Το Νοσοκομείο Καστοριάς βρίσκεται «υπό κατάρρευση», εξαιτίας της υποστελέχωσης και των δραματικών ελλείψεων σε γιατρούς και νοσηλευτές. Το ζήτημα, φυσικά, δεν είναι καινούργιο, εντούτοις η κατάσταση πλέον έχει φτάσει στο απροχώρητο.

Ουσιαστικά, δηλαδή, το Νοσοκομείο Καστοριάς , λειτουργεί εδώ και καιρό στο «κόκκινο» σε καταστάσεις δύσκολες, με τους γιατρούς που έχουν απομείνει να δίνουν κάθε μέρα και την ψυχή τους για να μην αυτό «καταρρεύσει» ολοσχερώς.

Όμως αυτή η κατάσταση, υπό τις υπάρχουσες ζοφερές – και για τους γιατρούς και πολύ δε περισσότερο και για τους νοσηλευόμενους – συνθήκες δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Η Καρδιολογική κλινική, η ορθοπεδική, η μαιευτική και σχεδόν όλες οι κλινικές που λειτουργούν στο Νοσοκομείο Καστοριάς , αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα από την έλλειψη προσωπικού (γιατρών και νοσηλευτών), σε σημείο που οι ίδιοι οι γιατροί να “κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου” για… δυσάρεστα συμβάντα στο άμεσο μέλλον που δεν θα μπορούν αντιμετωπιστούν! Ως εκ τούτου, οι γιατροί ζητούν άμεσες δραστικές λύσεις.

Γι αυτό και την Τετάρτη ( 17/2 ) το απόγευμα έδωσαν το παρών ανταποκρινόμενοι άμεσα στην πρόσκληση της Επιτροπής Φορέων που έχει συσταθεί στην πόλη της Καστοριάς και συζήτησαν στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του δημαρχείου Καστοριάς τα προβλήματα που έχει το Νοσοκομείο Καστοριάς αποφασίζοντας όλοι μαζί για τις επόμενες κινήσεις.

Στην συνάντηση με τους Φορείς , ο πρόεδρος των εργαζομένων του Νοσοκομείου, με γιατρούς του Νοσοκομείου, αλλά και τον προσωρινό διοικητή εξέθεσαν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν ζητώντας του άμεσες λύσεις.

Πρόθεσή τους, σε αυτές τις κινητοποιήσεις που σχεδιάζουν, είναι η Κυβέρνηση να νιώσει την καυτή ανάσα των τοπικών αρχόντων και των γιατρών, ώστε να γίνει κάτι.

«Έχουμε ξεπεράσει τα όρια. Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση»

Η ενημέρωση των παρευρισκόμενων που ήταν αρκετοί στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου πραγματοποιήθηκε από τον πρόεδρο των εργαζομένων του Νοσοκομείου Καστοριάς κ. Χρήστο Κουσουρή, τον διευθυντή  της νεφρολογικής κλινικής και αναπληρωτή διοικητή του νοσοκομείου κ. Μάριο Τζάμαλη και την καρδιολόγο κ. Δέσποινα Κοζατσάνη.

Τα προβλήματα αμέτρητα  σε όλες σχεδόν τις κλινικές καθώς υπάρχει τεράστια έλλειψη ιατρικού προσωπικού  και οι γιατροί αναγκάζονται να κάνουν πάνω από 15 εφημερίες τον μήνα.

‘’ Το ΕΣΥ θέλει άμεσα ξήλωμα και φτιάξιμο ξανά από την αρχή. Πρέπει να γίνει ένας νέος χάρτης υγείας τώρα. Το Νοσοκομείο Καστοριάς είναι ακέφαλο χωρίς διοίκηση από 1/4/2015, χωρίς Δ.Σ. για μεγάλο χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα να έχουμε μία δυσλειτουργία στα έργα , στις συμβάσεις , στους προμηθευτές και να έχουμε έρθει σε πολύ δύσκολες θέσεις κάποιες στιγμές ‘’, τόνισε στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Κουσουρής για να συνεχίσει κάνοντας λόγο για συνθήκες εργασιακής εξουθένωσης ‘’ το Νοσοκομείο Καστοριάς εφημερεύει 30 ημέρες τον μήνα για 365 ημέρες τον χρόνο . Λειτουργεί με ένα προσωπικό το οποίο είναι κάτω από το προσωπικό ασφαλείας που χρειάζεται ένα Νοσοκομείο. Μιλάμε για συνθήκες εργασιακής εξουθένωσης με το προσωπικό να δίνει από μεριάς του μεγάλο αγώνα και δύναμη για να εξυπηρετήσει τον μεγάλο πληθυσμό που υπάρχει αυτή τη στιγμή γιατί όπως ξέρουμε πάρα πολύ καλά έχει αυξηθεί ο όγκος λειτουργίας του Νοσοκομείου το τελευταίο χρονικό διάστημα βάσει των οικονομικών που διανύουμε σε μεγάλο βαθμό.’’

Επίσης, όπως τόνισε ο πρόεδρος των εργαζομένων κ. Χρήστος Κουσουρής ,λόγω   έλλειψης ασθενοφόρων , αυτή τη στιγμή από τα 4 που διαθέτει το Νοσοκομείο λειτουργεί μόνο το 1 και αυτό για πόσο καιρό ακόμη δεν γνωρίζουμε, η διακομιδή των ασθενών στη Θεσσαλονίκη ή στα Ιωάννινα γίνεται με ασθενοφόρα των γειτονικών νομών, με αποτέλεσμα,  στην επιστροφή, τους γιατρούς της Καστοριάς να τους αφήνουν στην μπάρα περιοχή Σιάτιστας ,  την Κοζάνη, τη Φλώρινα ή τα Γρεβενά και το νοσοκομείο να πληρώνει ταξί για να γυρίσουν πίσω.

Ο κ. Τζάμαλης , ο οποίος, με τρομερή αυτοθυσία, εκτελεί και χρέη διοικητή του Νοσοκομείου από τον περασμένο Απρίλιο, αναγκαζόμενος να κάνει 15 εφημερίες τον μήνα,  δήλωσε εκτός των άλλων, ότι παραιτείται αν δεν γίνει ο διορισμός του νέου διοικητή μέχρι τον Μάρτιο.

Η  κ. Κοζατσάνη αναφέρθηκε στο τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα επείγοντα , αφού έχουν καταγράψει 3000 περιστατικά μέσα στη νέα χρονιά , τα οποία κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι γιατροί από τα άλλα τμήματα ,λόγω έλλειψης ειδικού γιατρού.

Και οι 3 ομιλητές πρότειναν τη στελέχωση του ΙΚΑ, του Κέντρου Υγείας του Άργους και της Μεσοποταμίας  και την αποσυμφόρηση του Νοσοκομείου από  περιστατικά Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ,την προσφορά κινήτρων για να έρχονται επικουρικοί γιατροί με τριετή θητεία και τη  διατήρηση του καθεστώτος της  Παραμεθορίου για την πόλη μας.

Όλοι οι φορείς αποφάσισαν να ετοιμάσουν από κοινού ένα υπόμνημα με τα προβλήματα και τις προτάσεις τους για το Νοσοκομείο και να το παραδώσει στο Υπουργείο Υγείας, εντός 5 ημερών, ολιγομελής επιτροπή που θα συσταθεί από τους ίδιους.

 

Να σημειώσουμε ότι η συμμετοχή στην ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της Καστοριάς η εκπροσώπηση των φορέων ήταν μεγάλη. Παρόντες, μεταξύ άλλων, η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Αντωνίου, ο αντιπεριφερειάρχης Σωτήρης Αδαμόπουλος, ο δήμαρχος Άργους Πάνος Κεπαπτσόγλου, ο πρόεδρος τους Επιμελητηρίου Χαράλαμπος Καραταγλίδης, ο πρόεδρος τους Εργατικού Κέντρου Καστοριάς Γιώργος Μαλέας, και πολλοί άλλοι. Απουσίαζαν οι δήμαρχοι Καστοριάς και Νεστορίου καθώς και δεν υπήρχε εκπροσώπηση από τον ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς.

 

ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ: Η Ν.Ε. δεν κλήθηκε στην συνάντηση για το νοσοκομείο

Ως νομαρχιακή επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς καλωσορίζουμε την πρωτοβουλία της Επιτροπής Φορέων Ν. Καστοριάς για συζήτηση γύρω από την υγεία στο νομό μας.

Είναι βεβαίως κάπως όψιμη.

Δεν υπήρχαν ανάλογες κινήσεις σε πολύ δυσκολότερες εποχές, όταν στο νοσοκομείο είχαν κλείσει τμήματα και οι ελλείψεις χτυπούσαν κόκκινο. Κάλιο αργά παρά ποτέ.

Θέλουμε να επισημάνουμε ότι:

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θεωρώντας την Υγεία πρώτιστο κοινωνικό αγαθό , παρά τις δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες, αύξησε των προϋπολογισμό για την Υγεία.

Παρέτεινε όλες τις συμβάσεις των ιατρών ορισμένου χρόνου (επικουρικών) για να διασώσει το Ε.Σ.Υ. από την κατάρρευση.

Ξεπάγωσε τους διορισμούς μόνιμου προσωπικού, που εκκρεμούσαν από το 2009.

Προωθεί την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας  που διαλύθηκε επί κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Προκηρύσσει νέες θέσεις μόνιμου προσωπικού μετά από μια εξαετία.

Την Παρασκευή κατατίθεται το παράλληλο πρόγραμμα που δίνει το δικαίωμα πρόσβασης στους ανασφάλιστους πολίτες, διασφαλίζοντας τη καθολική και ισότιμη πρόσβαση σε όλους στις υπηρεσίες Υγείας.

Η νομαρχιακή επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ δεν κλήθηκε από τους διοργανωτές να παραβρεθεί στην συγκεκριμένη συνάντηση.   

Προφανώς θα ήταν τυχαίο.

Τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη τύπου, που θα δίνει απαντήσεις και τις θέσεις μας  για την Υγεία.

Η Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.