Την Πέμπτη ( 18/2 ) κρίθηκε τελικώς η τύχη του Στρατοπέδου Μαθιουδάκη στην Καστοριά, οπότε και συνεδρίασε στην Αθήνα το Κεντρικό Συμβούλιο Νεοκλασικών Μνημείων το οποίο και αποφάσισε ότι το κεντρικό κτίριο που υπάρχει στο χώρο, το οποίο κατασκευάστηκε από τους Τούρκους λίγο πριν την αποχώρησή τους από τα Ελληνικά εδάφη, είναι διατηρητέο.

Μια απόφαση που κρίνει αβέβαιο το μέλλον του νέου Αστυνομικού Μεγάρου Καστοριάς, το οποίο επρόκειτο να χτιστεί στο εν λόγω οικόπεδο, αφού μετά την οριστική απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεοκλασικών Μνημείων το στρατόπεδο Μαθιουδάκη θα πρέπει να επιστρέψει στο δήμο Καστοριάς, ο οποίος καλείται να αναλάβει τη συντήρηση του διατηρητέου μνημείου.

Να θυμίσουμε ότι είχε προηγηθεί η απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεοκλασικών Μνημείων ( Κ.Σ.Ν.Μ. ) που το είχε κρίνει κατεδαφιστέο. Η απόφαση όμως του ΣτΕ που ακολούθησε ζητούσε από το Κ.Σ.Ν.Μ. να επανεξετάσει την πρώτη του απόφαση.

Έτσι στην προχθεσινή ( Πέμπτη 18/2 ) του συνεδρίαση για το θέμα αυτό αναθεώρησε την πρώτη του απόφαση και έκρινε με ψήφους 8 υπέρ και 3 κατά την διατήρησή του.

Από την απόφαση βέβαια αυτή δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα για το κτίριο της Αστυνομίας μια και στα σχέδια που είχαν εκπονηθεί προέβλεπαν να ανεγερθεί στον χώρο μετά την κατεδάφιση του στρατώνα στην οποία μελέτη βέβαια δεν ήταν ευκαταφρόνητο το ποσόν των πεντακοσίων χιλιάδων ευρώ ( 500.000 ) που προβλέπονταν για την κατεδάφισή του.

Ένα κτίριο που όπως και να το κάνουμε αποτελεί στοιχείο του πολιτισμού αυτής της πόλης άσχετα και αν είχε ανεγερθεί επί τουρκοκρατίας από Τούρκο Μηχανικό τελικά διασώθηκε . Αυτό που έχει μπει σε περιπέτεια είναι το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί για την ανέγερση του σύγχρονου κτιρίου που θα στεγάσει την Αστυνομική Διεύθυνση της Καστοριάς που το έχει τόσο ανάγκη από την στιγμή μάλιστα που είναι απαράδεκτος από κάθε άποψη ο χώρος που φιλοξενείται .

Ακόμη, όμως, και αν παραχωρηθεί άλλο οικόπεδο για την κατασκευή του κτιρίου της Αστυνομίας, από τη στιγμή που το στρατόπεδο Μαθιουδάκη κρίθηκε διατηρητέο, θα υπάρξουν πολλά προβλήματα, αφού θα πρέπει εκ νέου να προχωρήσει διαγωνισμός για την κατασκευή του, διαδικασία εξαιρετικά χρονοβόρα.

Η επίλυση όμως αυτού του προβλήματος δεν νομίζουμε ότι παρουσιάζει τόσο μεγάλη δυσκολία αν η δημοτική αρχή πάρει μια καινούρια απόφαση χωρίς καμία χρονοτριβή για την παραχώρηση νέας έκτασης ακόμα και στην ίδια περιοχή για να εφαρμοστούν τα εκπονημένα σχέδια με πολύ λίγες μετατροπές.

Η δημοτική αρχή έχει την δική της συνέχεια και το λάθος που έκανε μια προηγούμενη θα έπρεπε να το διορθώσει.

Σε αυτόν τον τόπο ας μην ξεχνάμε πως από επιπόλαιες αποφάσεις αρχόντων έχουν γίνει τραγικά λάθη που πλήγωσαν ανεπανόρθωτα τον πολιτισμό του.

 

Ολυμπία Τελιγιορίδου: “Η απόφαση αυτή ξεκαθαρίζει το τοπίο και βάζει τέλος στο σκάνδαλο του δανείου του Αστυνομικού Μεγάρου”

Το επόμενο διάστημα αναμένεται σύμφωνα με την βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ του Ν. Καστοριάς κ. Τελιγιορίδου η οριστική λύση για την ανέγερση νέου Αστυνομικού Μεγάρου, πιθανότατα στον ίδιο χώρο, με παράλληλη αξιοποίηση του “επίμαχου” οθωμανικού στρατώνα.

Η απόφαση ανοίγει πλέον τον δρόμο για να μπει ένα τέλος στο σκάνδαλο που εδώ και χρόνια αναγκάζει την ελληνική Πολιτεία να πληρώνει τόκους για ένα δάνειο που ποτέ δεν αξιοποιήθηκε. Από το 2006 υπάρχει το δάνειο για την ανέγερση Νέου Αστυνομικού Μεγάρου, το οποίο είναι …παρκαρισμένο σε λογαριασμό τράπεζας και το κράτος έχει πληρώσει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε τόκους, ενώ παράλληλα πληρώνει ενοίκια για ένα κτίριο που στεγάζει την Αστυνομική Διεύθυνση. Η απόφαση αυτή ξεκαθαρίζει το τοπίο“, τόνισε μιλώντας στη ΣΕΝΤΡΑ η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Ολυμπία Τελιγιορίδου, αναφερόμενη στην απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, που έκρινε διατηρητέο το Στρατόπεδο Μαθιουδάκη.

 

Μαρία Αντωνίου: “Απατηλές υποσχέσεις και ανέξοδα ψέματα – H τοπική Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί πιστά τα βήματα του πρωθυπουργού της”

“Το ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι η πιο επιβλαβής κυβέρνηση στην ιστορία της μεταπολίτευσης, το απέδειξε σήμερα ( Πέμπτη 18/2 ) και με τα τοπικά μας ζητήματα.

Σήμερα είδα έκπληκτη ότι το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων πήρε μία απόφαση εντελώς διαφορετική από αυτήν που είχε πάρει πριν από δύο χρόνια”. Αυτά ανέφερε σε δηλώσεις της η Μαρία Αντωνίου σχετικά με το ζήτημα που προέκυψε από την αιφνίδια αλλαγή της απόφασης του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων για την υπόθεση της ανέγερσης νέου αστυνομικού κτιρίου, στην Καστοριά.

 

Η Μαρία Αντωνίου υπογράμμισε πως είναι περίεργο ότι το γεγονός αυτό το είχε προαναγγείλει η τοπική Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στις 18 Ιανουαρίου, όταν στην κοπή της Βασιλόπιτας της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Καστοριάς, είχε δηλώσει επί λέξει: «ότι το κτίριο το επίμαχο δεν θα γκρεμιστεί». Πως είναι δυνατόν Βουλευτής να προδικάζει ένα αποτέλεσμα μιας απόφασης ενός συλλογικού οργάνου; Αναρωτιέται η Μαρία Αντωνίου, διαβεβαιώνοντας πως δεν σκοπεύει να παραμείνει με σταυρωμένα τα χέρια., φέρνοντας το θέμα στην Βουλή.

 

“Ένα είναι βέβαιο”, συμπεραίνει η Μαρία Αντωνίου: “Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συμπαθεί την Ελληνική Αστυνομία. Άλλωστε το έδειξαν κι εχθές αποπέμποντας έναν από τους πιο πετυχημένους αξιωματικούς της, από την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί την χώρα αλλά και την τοπική μας κοινωνία στην απόλυτη καταστροφή. Τα λάθη, οι παραλείψεις, οι αστοχίες είναι πια καθημερινό φαινόμενο. Και δυστυχώς το βιώνουμε πλέον και στον τόπο μας σε σημαντικά τοπικά μας ζητήματα. Το αστυνομικό μέγαρο δυστυχώς οδηγείται στις καλένδες, αφού όλα τα σύγχρονα αστυνομικά κτίρια προϋποθέτουν κάποιες αυστηρές προδιαγραφές. Με μεγάλη λύπη βλέπω ότι η τοπική βουλευτής ακολουθεί πιστά τα βήματα του πρωθυπουργού της. Απατηλές υποσχέσεις και ανέξοδα ψέματα”.

 

Απάντηση του Γ. Μαντζούρα στην Μ. Αντωνίου για το Μαθιουδάκη: “Αντί να ψάχνει παρεμβάσεις της σημερινής κυβέρνησης, ας θυμηθεί λίγο τις απίστευτες παρεμβάσεις που έκανε η ίδια και η κυβέρνησή της πριν από 2 χρόνια”

Ας πει κάποιος στην Μαρία Αντωνίου να μην εκτίθεται λέγοντας ότι να ναι, το ΚΣΝΜ σήμερα ήταν αναγκασμένο να πάρει αυτή την απόφαση, γιατί η προηγούμενη που είχε πάρει ακυρώθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας το οποίο μάλιστα τους κατεξευτίλησε… Αντί να ψάχνει υποτιθέμενες παρεμβάσεις της σημερινής κυβέρνησης, ας θυμηθεί λίγο τις απίστευτες παρεμβάσεις που έκανε η ίδια και η κυβέρνησή της πριν από 2 χρόνια, οδηγώντας το ΚΣΝΜ σε αλλαγή πορείας και σε μία ντροπιαστική τότε απόφαση… Ντροπή κυρία Αντωνίου, ο πολιτικαντισμός να έχει και κάποια όρια...”, σχολίασε αναφερόμενος στο Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η βουλευτής της Ν.Δ., ο Γιώργος Μαντζούρας.

Ο κ. Μαντζούρας εξέδωσε και Δελτίο Τύπου, όπου επισήμανε τα εξής:

“Παρακολούθησα σήμερα σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό τις δηλώσεις της βουλευτού κας Μαρίας Αντωνίου, σχετικά με τη σημερινή απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ), με την οποία κρίθηκε επιτέλους ως διατηρητέο μνημείο το κτήριο του Στρατώνα «Μαθιουδάκη», δικαιώνοντας έτσι όλους όσους παλέψαμε για αυτόν το σκοπό, τα τελευταία 3,5 χρόνια.

Η κα Αντωνίου, έχοντας αγωνισθεί -απέναντί μας- με μεγάλο ζήλο για την κατεδάφιση του ιστορικού στρατώνα, εμφανίστηκε σήμερα απορημένη κι οργισμένη, για το πως γίνεται τάχα και το ΚΣΝΜ, ενώ πριν τρία χρόνια στην πρώτη απόφασή του, ΔΕΝ είχε κηρύξει τον στρατώνα ως διατηρητέο, σήμερα αυτό πήρε μία εντελώς αντίθετη απόφαση.

Κι απέδωσε η κα Βουλευτής την αλλαγή αυτή, σε υποτιθέμενες κυβερνητικές πιέσεις, καθώς προσπάθησε να την εμφανίσει ως επιλογή και απόφαση της σημερινής κυβέρνησης.

Στην προσπάθειά της λοιπόν η κα Αντωνίου να ασκήσει τη γνωστή παλαιοκομματική μικροπολιτική και να πλήξει τους πολιτικούς της αντιπάλους, αποσιωπά πονηρά, κάτι ουσιώδες και καθοριστικό:

Λίγους μήνες ενωρίτερα, μετά από προσφυγή πολιτιστικών συλλόγων και ευαισθητοποιημένων πολιτών, το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της χώρας, το Συμβούλιο της Επικρατείας (Σ.Τ.Ε), έκρινε ως παράνομη και ακύρωσε, την προηγούμενη απόφαση του ΚΣΝΜ, για την οποία τότε χαίρονταν κι επαίρονταν η κα Αντωνίου μαζί και με άλλους τοπικούς μας «άρχοντες»…

Με ένα μακροσκελέστατο κείμενο απόφασης, το σκεπτικό της οποίας αποτελεί κόλαφο για το ΚΣΝΜ, αλλά κι όσους το είχαν τότε ασφυκτικά πιέσει με κάθε τρόπο για να επιτρέψει την κατεδάφιση του ιστορικού στρατώνα, το Σ.τ.Ε. ουσιαστικά ανάγκασε τα μέλη του ΚΣΝΜ να αλλάξουν άρδην πορεία,  κατευθύνοντάς τα στη μοναδική επιστημονικά ορθή και νόμιμη απόφαση, αυτήν της προστασίας του ιστορικού κτηρίου.

Αυτή λοιπόν είναι η απλούστατη εξήγηση για την αλλαγή στην απόφαση του ΚΣΝΜ, κάτι που η κα Αντωνίου ατέχνως αποσιωπά, νομίζοντας ότι απευθύνεται μόνο σε κομματικούς χειροκροτητές.

Πέραν αυτού όμως, αποτελεί πρόκληση από μέρους της βουλευτού, η κατηγορία προς άλλες πλευρές, περί «πολιτικών πιέσεων και παρεμβάσεων».

Όλοι μας θυμόμαστε πολύ καλά, τι προηγήθηκε της πρώτης απόφασης του ΚΣΝΜ:

η κα Αντωνίου, ο κ. Αναστασίου του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Σαββόπουλος  πρ. Αντιπεριφερειάρχης, όχι μόνο ασύστολα πιέζανε με κάθε τρόπο για την κατεδάφιση του στρατώνα, αλλά και υπερηφανεύονταν δημόσια για την δράση τους αυτή, διαφημίζοντας και τις σχετικές επισκέψεις τους στην Αθήνα, σε υπουργεία και σε πολιτικούς παράγοντες, αλλά και παρεμβαίνοντας επιτόπου κατά τις 2 συνεδριάσεις του ΚΣΝΜ.    Όλα αυτά τα διαφήμιζαν οι ίδιοι, ελπίζοντας να εισπράξουν έτσι ψήφους αστυνομικών και άλλων ψηφοφόρων. Αυτές βέβαια ήταν οι παρεμβάσεις που γνωρίζουμε. Υπήρχαν όμως σίγουρα και παρεμβάσεις που δεν γνωρίζουμε, έτσι όλα αυτά οδήγησαν τότε τον ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κρίτωνα Αρσένη, να καταγγείλει τους παράγοντες και του ίδιου του κόμματός του για την απαράδεκτη αυτή τακτική.

Καλύτερα ας μην μιλάει λοιπόν σήμερα η κα Αντωνίου για κυβερνητικές παρεμβάσεις, κρίνοντας εξ ιδίων τα αλλότρια. Ίσως το ΚΣΝΜ να αποδείχθηκε την πρώτη φορά επιρρεπές σε τέτοιες έξωθεν παρεμβάσεις, αλλά από την άλλη μεριά, το Συμβούλιο της Επικρατείας που στην πραγματικότητα επέβαλε την σημερινή, σωτήρια εξέλιξη για τον στρατώνα, αποτελεί πραγματικό φάρο ανεξαρτησίας, μέσα σε ένα βάλτο παλαιοκομματισμού που ακόμη κυριαρχεί στη χώρα.

Ευτυχώς για τους απλούς πολίτες που αποζητούν δικαιοσύνη και νομιμότητα, δυστυχώς για εκείνους τους πολιτικούς που έχουν άλλες προτεραιότητες…

Υ.Γ. Επειδή θα σπεύσουν οι «καλοθελητές» να διαστρεβλώσουν και να συκοφαντήσουν, ξεκαθαρίζω τα εξής:

  1. Δεν ψηφίζω Σύριζα, δεν στηρίζω την σημερινή κυβέρνηση, δεν έχω πλέον καμία σχέση με τους ΑΝΕΛ από όπου έχω παραιτηθεί πριν από έναν ακριβώς  χρόνο. Δεν ανήκω και δεν στηρίζω κανένα απολύτως από τα υπάρχοντα γελοία κόμματα, παρά μόνο την πατρίδα μου.
  2. Όλοι επιθυμούμε να αποκτήσει το συντομότερο η Καστοριά ένα σύγχρονο κι αξιοπρεπές αστυνομικό κτήριο. Όχι όμως πάνω στα ερείπια μνημείων.

Αν κάποιοι δεν επέμεναν τόσα χρόνια με στενοκεφαλιά στην επιλογή κατεδάφισης του ιστορικού στρατώνα, η πόλη θα είχε προ πολλού το νέο της αστυνομικό μέγαρο, κάπου παραδίπλα, στην τεράστια έκταση του παλιού στρατοπέδου.

  1. Είναι απολύτως θεμιτό για εκλεγμένους πολιτικούς να εκθέτουν τη γνώμη τους προς τα όποια υπηρεσιακά και λοιπά όργανα. Αυτό όμως διαφέρει από την λυσσαλέα προσπάθεια επιβολής της γνώμης αυτής, που είχαμε δει πριν τρία χρόνια από την κα Αντωνίου και τους υπόλοιπους «επίδοξους κατεδαφιστές » ιστορικών μνημείων.”
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Επικαιροποίηση Λίστας Καταστημάτων  Εξυπηρέτησης Κατ’ Οίκον  για τους Πολίτες της Δημοτικής Ενότητας Μεσοποταμίας

Επικαιροποίηση Λίστας Καταστημάτων  Εξυπηρέτησης Κατ’ Οίκον  για τους Πολίτες της Δημοτικής Ενότητας…

Άλλο ένα φαινομενικά «πλούσιο» τεχνικό πρόγραμμα (73.000.000 €), αλλά στην πραγματικότητα πολύ φτωχό.

Με έργα που, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, δεν ανταποκρίνονται στις βασικές μεγάλες ανάγκες των δημοτών της Καστοριάς.

Π.Ε. Φλώρινας: Από το Επίπεδο Μελετών στη Φάση Υλοποίησης Περνάει το Αρδευτικό Έργο των Πρεσπών

Π.Ε. Φλώρινας: Από το Επίπεδο Μελετών στη Φάση Υλοποίησης Περνάει το Αρδευτικό…

ΝΕΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ- ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2021-22 – ΕΠΑ.Σ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΟΑΕΔ

ΝΕΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ- ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2021-22 – ΕΠΑ.Σ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΟΑΕΔ

Επίσκεψη μαθητών του 4ου Δημοτικού Σχολείου Καστοριάς στην Αντιδημαρχία Τουρισμού

Μαθητές και μαθήτριες του 4ου δημοτικού σχολείου Καστοριάς επισκέφθηκαν την Αντιδημαρχία Τουρισμού…

Αιτήσεις για νέο πρόγραμμα κατάρτισης ανέργων του ΟΑΕΔ

Αιτήσεις για νέο πρόγραμμα κατάρτισης ανέργων του ΟΑΕΔ

“Στο Φως”, τρεις τελευταίες παραστάσεις

“Στο Φως”, μια παράσταση για την πόλη της Καστοριάς. Τρεις τελευταίες  παραστάσεις…

«Δράση Δρόμου» ενημέρωσης από το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών

«Δράση Δρόμου» ενημέρωσης από το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών

Συνεδριάζει την Τετάρτη το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας

Την Τετάρτη ( 31/8 ) συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας στις…