O ρόλος τους θα είναι μόνο συμβουλευτικός καθώς δεν έχουν δικαίωμα να πραγματοποιήσουν ελέγχους

– Θα βοηθούν τους Γερμανούς συναδέλφους τους στους ελέγχους για τη γνησιότητα των ελληνικών ταυτοτήτων και διαβατηρίων

Κλιμάκιο Ελλήνων αστυνομικών μεταβαίνει, μέσα στην επόμενη εβδομάδα, στα αεροδρόμια της Φρανκφούρτης και του Μονάχου (όπου υπάρχει μεγαλύτερη συχνότητα πτήσεων από Ελλάδα) προκειμένου να είναι παρόντες στους ελέγχους που πραγματοποιούν οι Γερμανοί στους επιβάτες που φτάνουν από τη χώρα μας.

Μάλιστα ο ρόλος των τεσσάρων, σε πρώτη φάση, αστυνομικών θα είναι μόνο συμβουλευτικός καθώς δεν έχουν δικαίωμα να πραγματοποιήσουν ελέγχους και ουσιαστικά θα βοηθούν τους Γερμανούς συναδέλφους τους στους ελέγχους για τη γνησιότητα των ελληνικών ταυτοτήτων και διαβατηρίων. Άλλωστε, εδώ και καιρό υπάρχουν και στην Ελλάδα Γερμανοί αστυνομικοί που έχουν ανάλογο ρόλο. Ειδικότερα, δύο Γερμανοί υπάρχουν στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος της Αθήνας ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες υπάρχουν δύο ακόμη στην Κρήτη και τη Θεσσαλονίκη.

Την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρίσκεται στις Βρυξέλλες τριμερής συνάντηση εμπειρογνωμόνων από Ελλάδα, Γερμανία και Κομισιόν και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά είναι έντονα δυσαρεστημένη από τις κινήσεις των Γερμανών που αθέτησαν συμφωνίες και συμπεριφέρονται στην Ελλάδα σαν να είναι Τουρκία. Όπως λένε ο Έλληνας υπουργός Προστασίας του Πολίτη  σε επαφές που είχε με τον υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας Ντε Μεζιέρ, έλαβε διαβεβαιώσεις πως οι έλεγχοι γίνονται επιλεκτικά και όχι για τους Ευρωπαίους πολίτες, αλλά και ότι πραγματοποιούνται σε χώρους που είναι για τη ζώνη εντός Σένγκεν. Όμως παρόλα αυτά, οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται στα γερμανικά αεροδρόμια είναι στο σύνολο των επιβατών με αποτέλεσμα  Έλληνες που φθάνουν αεροπορικώς στη Γερμανία να υφίστανται μεγάλη ταλαιπωρία. Από την πλευρά της η Γερμανία υποστηρίζει ότι είχε ενημερώσει την Κομισιόν για τα μέτρα, που τέθηκαν σε ισχύ από 12 Νοεμβρίου και θα διατηρηθούν για ακόμη 6 μήνες. Η ελληνική πλευρά λέει ότι από τις 12 Νοεμβρίου που ξεκίνησαν οι έλεγχοι στα αεροδρόμια της Γερμανίας, έχουν συλληφθεί μόλις 20 άτομα σε σύνολο 33.000 επιβατών.
Κατεπείγουσα ερώτηση Βόζεμπεργκ στην Κομισιόν

Με αφορμή τους ελέγχους που διενεργούν οι γερμανικές αρχές στις πτήσεις από την Ελλάδα, η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη κατέθεσε κατεπείγουσα ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητώντας να μάθει την αναγκαιότητα αυτού του μέτρου κατά παρέκκλιση της Συνθήκης Σένγκεν.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατά πόσον οι έλεγχοι αυτοί συνάδουν με το πνεύμα, αλλά και τις διατάξεις του Κώδικα Σένγκεν. Παράλληλα, ζητά να ενημερωθεί, εάν η εφαρμογή του μέτρου αυτού συνδέεται με πιθανές αδυναμίες κατά τους ελέγχους στα εξωτερικά ευρωπαϊκά σύνορα που διενεργούνται από την Ελλάδα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης της κυρίας Βόζεμπεργκ:

«Το τελευταίο διάστημα διεξάγονται στα αεροδρόμια της Γερμανίας εξονυχιστικοί έλεγχοι διαβατηρίων σε όλους ανεξαιρέτως τους επιβάτες που φθάνουν με πτήσεις από την Ελλάδα. Βάσει καταγγελιών, οι γερμανικές αρχές από τις 12 Νοεμβρίου υποχρεώνουν τα αεροπλάνα από την Ελλάδα να προσγειώνονται σε ειδικές εξόδους και στη συνέχεια ελέγχουν επισταμένα όλους τους επιβάτες. Μάλιστα, στέλεχος της ομοσπονδιακής αστυνομίας της Γερμανίας δηλώνει ότι οι πτήσεις από την Ελλάδα αντιμετωπίζονται συστηματικά από τις Γερμανικές αρχές σαν να προέρχονται από την Τουρκία ή την Αίγυπτο.

Δεδομένου ότι η επαναφορά των προσωρινών ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα της ζώνης Σένγκεν αποτελούν εξαιρετικό μέτρο έσχατης ανάγκης, που πρέπει να εφαρμόζεται σε περιορισμένη έκταση, ώστε να ελαχιστοποιούνται οι επιπτώσεις στην ελεύθερη κυκλοφορία, ερωτάται η Επιτροπή:

– Έχουν αξιολογηθεί μέχρι στιγμής οι συγκεκριμένοι έλεγχοι, που αντιμετωπίζουν την Ελλάδα σαν μία χώρα de facto εκτός Σένγκεν, και κατά πόσο έχει κριθεί η αναγκαιότητά τους βάσει των κριτηρίων για την προσωρινή επαναφορά των ελέγχων που καθορίζονται στον Κώδικα Σένγκεν;

– Έχουν παρατηρηθεί τεκμηριωμένα σοβαρές αδυναμίες σχετικά με τους ελέγχους που διενεργούνται στα εξωτερικά σύνορα από την Ελλάδα, οι οποίες δικαιολογούν την εφαρμογή του ως άνω μέτρου για τη διαφύλαξη της δημόσιας τάξης ή της εσωτερικής ασφάλειας εντός του χώρου Σένγκεν (άρθρο 29);

– Για πόσο χρονικό διάστημα έχουν ενημερώσει οι γερμανικές αρχές ότι πρόκειται να διενεργούν τους ανωτέρω ελέγχους;».