Την περασμένη Πέμπτη ( 18/2 ) , οπότε και συνεδρίασε στην Αθήνα το Κεντρικό Συμβούλιο Νεοκλασικών Μνημείων κρίθηκε διατηρητέος ο στρατώνας ‘’ Μαθιουδάκη ‘’ , μια απόφαση που κρίνει αβέβαιο το μέλλον του νέου Αστυνομικού Μεγάρου Καστοριάς, το οποίο επρόκειτο να χτιστεί στο εν λόγω οικόπεδο, αφού μετά την οριστική απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεοκλασικών Μνημείων το στρατόπεδο Μαθιουδάκη θα πρέπει να επιστρέψει στο δήμο Καστοριάς, ο οποίος καλείται να αναλάβει τη συντήρηση του διατηρητέου μνημείου.

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Καστοριάς εδώ και περίπου μία εβδομάδα τηρούσε σιγή ιχθύος , καθώς σύμφωνα με τον πρόεδρό τους κ. Θωμά Νάτση ήθελαν να έχουν στα χέρια τους την οριστική απόφαση για να προβούν σε ανακοινώσεις, κάτι που έκαναν το πρωί της Τρίτης ( 23/2 ) με δελτίο τύπου με το οποίο ζητούν από όλους τους υπεύθυνους που έχουν άμεση σχέση με την ανέγερση του νέου Αστυνομικού Μεγάρου να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Αναλυτικά το δελτίο τύπου της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Καστοριάς:

Με το παρόν έγγραφο δελτίο τύπου, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης εκθέτει δημοσίως τις θέσεις του αναφορικά με το σχέδιο ανέγερσης Αστυνομικού Μεγάρου στο χώρο του Στρατοπέδου Μαθιουδάκη,

στον απόηχο της πρόσφατης απόφασης του Κεντρικού Συμβουλίου Νεοτέρων Μνημείων, δυνάμει της οποίας ο παλαιός στρατώνας χαρακτηρίζεται διατηρητέος, λόγω αρχιτεκτονικής κατασκευής.

Η εξέλιξη αυτή υψώνει ογκώδη εμπόδια στην υλοποίηση του επί πάνω από μια δεκαετία ονείρου του Καστοριανού Αστυνομικού Προσωπικού, δηλαδή της μεταφοράς του χώρου εργασίας σε νέο Αστυνομικό Μέγαρο (όχι απαραίτητα στο στρατόπεδο Μαθιουδάκη), όνειρο το οποίο αποτελεί συνάμα και ανάγκη των πολιτών που εξυπηρετούνται καθημερινά υπό άθλιες και τριτοκοσμικές συνθήκες.

Περιττό να υπενθυμίσουμε πως ο υπάρχων χώρος εργασίας μας και εξυπηρέτησης των πολιτών δεν πληροί τους στοιχειώδεις όρους υγιεινής και ασφάλειας και ούτε λόγος για την κάλυψη των αναγκών των ατόμων με αναπηρίες, άτομα για τα οποία η πρόσβαση είναι αδύνατη. Η συνέχιση της παραμονής της Αστυνομίας στον υφιστάμενο χώρο αποτελεί ντροπή για το Σώμα και για την τοπική κοινωνία.

Από την οικονομική σκοπιά, πρέπει να επισημάνουμε ένα ζήτημα που περνά συχνά απαρατήρητο, αλλά στην περίοδο της οικονομικής δυσπραγίας που διάγουμε, η σημασία του διογκώνεται: για το χρονικό διάστημα που καθυστέρησε και καθυστερεί η κατασκευή αστυνομικού μεγάρου, εξυπηρετούνται ταυτόχρονα τόσο το ήδη εκταμιευθέν δάνειο, όσο και το μίσθωμα του υπάρχοντος χώρου και το στοιχείο αυτό, αν μη τι άλλο, πρέπει να προκαλεί έντονο προβληματισμό στη συνείδηση όλων και όχι να αποτελεί μόνο επικοινωνιακό βέλος σε πολιτικές φαρέτρες. Επιπλέον, πρέπει να επισημανθούν και οι ευεργετικές συνέπειες της διενέργειας ενός μεγάλου έργου στην τοπική οικονομία.

Με λύπη και ανησυχία πληροφορηθήκαμε την έγγραφη παρέμβαση του Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς, κ. Σωτηρίου Αδαμόπουλου, ενώπιον του Κεντρικού Συμβουλίου Νεοτέρων Μνημείων, ήτοι μιας θεωρητικά ανεξάρτητης αρχής, προς το σκοπό της διατήρησης του στρατώνα, σκοπός που πραγματοποιήθηκε. Η λύπη μας δεν πηγάζει τόσο από το γεγονός της διατήρησης του στρατώνα (άλλωστε το προσωπικό δε θεωρεί την υπάρχουσα λύση μονόδρομο), όσο από τη στενάχωρη διαπίστωση πως, αν ο κ. Αντιπεριφερειάρχης ενεργούσε με την ίδια ζέση προς το σκοπό της εξεύρεσης εναλλακτικής, το θέμα θα είχε ήδη ξεμπλοκάρει. Ευχόμαστε στην κοπή της πίτας μας του 2017, εκδήλωση στην οποία θα έχουμε τη χαρά να τον φιλοξενήσουμε και πάλι, να συζητούμε για ενέργειες που θα έχουν πραγματοποιηθεί και όχι για υποσχέσεις.

Ζητούμε ευθέως από την κ. Ολυμπία Τελιγιορίδου την υλοποίηση των ρητών -προεκλογικών και μετεκλογικών- δεσμεύσεών της για έναρξη εργασιών ανέγερσης αστυνομικού μεγάρου εντός του έτους 2016.

Ζητούμε από το Δήμο Καστοριάς την άμεση κινητοποίηση με σκοπό την εξεύρεση εναλλακτικού, διαθέσιμου και κατάλληλου οικοπέδου, με στόχο την άμεση έναρξη εργασιών.

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Καστοριάς και το σύνολο του αστυνομικού προσωπικού του τόπου, ως άμεσα θιγόμενοι από την καθυστέρηση που παρατηρείται, ουδέποτε επιδίωξαν τη στείρα και εμμονική αντιπαράθεση, παρά μόνο την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας μας για ένα θέμα που μας αφορά όλους.

Εξετάζουμε όλα τα μέσα που διαθέτουμε, σε όλο τους το εύρος, με πρώτο και προτιμώμενο την έναρξη επαφών και διαλόγου με τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να λάβουμε ρητές, δεσμευτικές και χρονικά προσδιορισμένες προτάσεις.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος           Ο Αντιπρόεδρος

Θωμάς Νάτσης    Θεόδωρος Ρόμπος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Μαρία Αντωνίου: «Κυβέρνηση φάντασμα που μόνο ζημία προκαλεί στον τόπο»

Επίσκεψη της Μαρίας Αντωνίου στο Εργατικό Κέντρο Καστοριάς

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας: Πραγματοποιήθηκε η  1η Διαπεριφερειακή Συνάντηση για το έργο E-MOB, Interreg Europe

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας: Πραγματοποιήθηκε η  1η Διαπεριφερειακή Συνάντηση για το έργο E-MOB,…

Ο.Τελιγιορίδου: Ο ψεύτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται

Ο.Τελιγιορίδου: Ο ψεύτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται

Την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου η επίσημη έναρξη της Εμποροπανήγυρης Άργους Ορεστικού

Την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου η επίσημη έναρξη της Εμποροπανήγυρης Άργους Ορεστικού              

Αντώνης Παπαδεράκης: “Παράδειγμα και για άλλους δήμους η πρωτοβουλία για κλειστή λαϊκή αγορά στην Κοζάνη”

Η προσπάθεια του δήμου Κοζάνης για τη δημιουργία κλειστής λαϊκής αγοράς, βρέθηκε…

Το Μουσικό Σχολείο Καστοριάς ξεκίνησε το ταξίδι του για το Στρασβούργο!

Εργασίες με μαθητές άλλων χωρών με θέμα την “κλιματική αλλαγή”

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι η Ευαγγελία Αναστασιάδου

Το χρυσό κορίτσι της Καστοριάς κατάφερε να κάνει για ακόμα μία φορά την πόλη της περήφανη

Προχωρούν τα έργα ασφαλτοστρώσεων σε οικισμούς της Καστοριάς

Έργα ασφαλτοστρώσεων και διαμόρφωσης κοινόχρηστων χώρων