Τα τελευταία νέα και για την περιοχή μας δεν είναι και τόσο ευχάριστα όσο αναφορά το θέμα των μεταναστών . Ήδη το πρώτο κύμα κατέφθασε στην Κοζάνη πριν δύο ημέρες αιφνιδιαστικά με τους κατοίκους της να δείχνουν την ανθρωπιά τους προσφέροντας ότι μπορούν από αυτά μάλιστα που δεν τους περισσεύουν.

Ας προετοιμαστούμε λοιπόν και εμείς γιατί δεν θα αργήσουν να καταφθάσουν και στον Νομό μας λεωφορεία με μετανάστες και είναι σίγουρο ότι και εμείς θα δείξουμε την ανθρωπιά μας .

Στην Κοζάνη και συγκεκριμένα στο Κλειστό Γυμναστήριο της Λευκόβρυσης βρήκαν προσωρινό καταφύγιο πάνω από 350 πρόσφυγες, με καταγωγή τη Συρία, το Αφγανιστάν κ.α., ξεκινώντας από την Αθήνα και έχοντας ως τελικό προορισμό τα Σύνορα, στην Ειδομένη.

Μετά από μια επεισοδιακή ημέρα, τέσσερα εκ των επτά στο σύνολο λεωφορείων αναχώρησαν στις 1 το μεσημέρι της Τρίτης ( 23/2 ) από το Κλειστό Γυμναστήριο και τελικά μισή ώρα αργότερα το ένα επέστρεψε πίσω και τα υπόλοιπα τρία σταμάτησαν στα Κοίλα για πάνω από τρεις ώρες, αρνούμενοι να επιστρέψουν στην Κοζάνη!

Μετά από διαπραγματεύσεις με την Ελληνική Αστυνομία τα τρία λεωφορεία τα οποία μετέφεραν πάνω από 150 μετανάστες (εκ των οποίων γυναίκες και παιδιά), αναχώρησαν μετά τις 4 το μεσημέρι από τον κόμβο των Κοίλων προς Βέροια με τελικό προορισμό της Ειδομένη. Ωστόσο η δύσκολη κατάσταση στην Ειδομένη κάνει αβέβαιο το ταξίδι τους, ενώ την ίδια ώρα οι υπόλοιποι πρόσφυγες παραμένουν στο Κλειστό της Λευκόβρυσης.

Για την ιστορία, τα επτά λεωφορεία που τους μετέφεραν από Αθήνα τη Δευτέρα, βρήκαν στο δρόμο για τα σύνορα, εμπόδια, μιας και ο δρόμος για Τέμπη το βράδυ της Δευτέρας ήταν κλειστός και τα λεωφορεία έκαναν παράκαμψη από Κοζάνη. Η αστυνομία, ωστόσο, τους ζήτησε να παραμείνουν στον Πολύμυλο, μιας και υπάρχει συνωστισμός στα σύνορα της Ειδομένης με περίπου 5000 πρόσφυγες, μιας και τα σύνορα έχουν κλείσει από τα Σκόπια.

Μετά από σχετική σύσκεψη φορέων και διαβούλευση με τον Δήμο Κοζάνης, την Περιφέρεια και την Αστυνομία, βρέθηκε προσωρινά κατάλυμα στη Λευκόβρυση.
Πολλοί από τους μετανάστες παραμένουν στο κλειστό γυμναστήριο όπου και τους δίνονται πρώτες βοήθειες, καθώς και τροφή, ρούχα και ό,τι άλλο χρειάζονται, ενώ είναι άγνωστο το πόσο θα χρειαστεί να παραμείνουν.

Η Κοινωφελής επιχείρηση του Δήμου ετοίμασε το φαγητό το οποίο μαγειρεύεται στα ΚΗΦΗ, τα συσσίτια και τους Παιδικούς σταθμούς, ενώ ήδη τους δίνεται νερό, γάλα, χυμούς και ξηρά τροφή. Στο σημείο υπάρχει ασθενοφόρο, εθελοντικές ομάδες και υπάλληλοι του δήμου Κοζάνης.


Φιλοξενία μεταναστών και στην πόλη των Γρεβενών

Στην πόλη των Γρεβενών έφθασαν λίγο μετά τη 1 τα ξημερώματα της Τετάρτης ( 24/2 ) δύο λεωφορεία με 131 Σύριους πρόσφυγες, οι οποίοι οδηγήθηκαν στο κλειστό γυμναστήριο, όπου και διανυκτέρευσαν.

Ο δήμος σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών, κινητοποιήθηκε άμεσα ώστε να καλυφθούν οι πρώτες βασικές ανάγκες σε τρόφιμα και διαμονή, παρά το γεγονός ότι ενημερώθηκαν για την άφιξη των προσφύγων λίγο πριν τα μεσάνυχτα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι 131 πρόσφυγες θα παραμείνουν όλη την ημέρα στα Γρεβενά, μέχρι να εξασφαλιστεί η έξοδός τους από τη χώρα, μέσω του μεθοριακού σταθμού της Ειδομένης.

 

Έρχονται και στην Καστοριά οι μετανάστες;

Μετά την Κοζάνη και τα Γρεβενά όπου υποδέχτηκαν τους μετανάστες έφτασε η ώρα κάτι ανάλογο να συμβεί και στον Νομό μας με την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς σε συνεργασία με τους 3 Δήμους του Νομού να βρίσκονται σε συνεχείς επαφές για την οργάνωση υποδοχής των μεταναστών, κάτι που αποδεικνύει και σύσκεψη που προκάλεσε με επιστολή του ο Δήμαρχος Άργους Ορεστικού κ. Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου το μεσημέρι της Τετάρτης ( 24/2 ) στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη κ. Σωτήρη Αδαμόπουλου.

 

Ζητούν παρέμβαση της Π.Ο.ΑΣ.Υ. για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού

Tην  παρέμβασή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων(Π.Ο.ΑΣ.Υ.)  με την σύγκληση Γενικού Συμβουλίου των Πρωτοβαθμίων Οργανώσεων στη Βόρεια Ελλάδα,  ζητούν  άμεσα, με επιστολή τους, οι Πρόεδροι των Διοικητικών Συμβουλίων  των Ενώσεων Αστυνομικών Υπαλλήλων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, προκειμένου, όπως αναφέρουν, να αντιμετωπίσουν, από κοινού το μείζον θέμα του μεταναστευτικού προβλήματος.

Στην επιστολή σημειώνεται ότι μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο μεταναστευτικό ζήτημα, έντονη είναι η ανησυχία των αστυνομικών  για όσα συμβαίνουν στην Ειδομένη και επηρεάζουν άμεσα και την Δυτική Μακεδονία. «Με Διμοιρίες Υποστήριξης να διατάσσονται την τελευταία στιγμή προς Ειδομένη, καταστρατηγώντας κάθε έννοια του χρόνου εργασίας των συναδέλφων, με συνεχείς αποσπάσεις στα σύνορα και κυρίως σε νησιωτικές περιοχές, με την «προσωρινή» διαμονή-φιλοξενία 350 και πλέον μεταναστών και προσφύγων στο κλειστό Γυμναστήριο της Λευκόβρυσης του Δήμου Κοζάνης, η αντιμετώπιση του ζητήματος των αμείωτων μεταναστευτικών -προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη τίθεται σε πρώτη προτεραιότητα για όλους μας» τονίζεται στην επιστολή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Προτεραιοποίηση στόχων και μέτρα αποτροπής εξάπλωσης του κορωνοϊού στο Συμβούλιο Στρατηγικού Σχεδιασμού  υπό τον ΥπΑΑΤ Μ. Βορίδη

Προτεραιοποίηση στόχων και μέτρα αποτροπής εξάπλωσης του κορωνοϊού στο Συμβούλιο Στρατηγικού Σχεδιασμού …

Πονοκέφαλος: Τι είδος έχετε ανάλογα με το τι νιώθετε

Πονοκέφαλος: Τι είδος έχετε ανάλογα με το τι νιώθετε

Χειροτονία Διακόνου από τον Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης Αθανάσιο

Χειροτονία Διακόνου από τον Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης Αθανάσιο

Εθελοντές ζωής στην Καστοριά

Μια ξεχωριστή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Καστοριά με την ευκαιρία του Πανελληνίου Πρωταθλήματος…

Ομιλία της Μαρίας Αντωνίου σε Επιτροπή της Βουλής: «Αφήστε επιτέλους τον ευαίσθητο χώρο της παιδείας και της έρευνας μακριά από το μικροκομματικά σας παιχνίδια και συμφέροντα»

Ομιλία στην Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων για το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας…

Καστοριά: Δωρεά μαλλιών για τη δημιουργία περουκών για καρκινοπαθείς

Καστοριά: Δωρεά μαλλιών για τη δημιουργία περουκών για καρκινοπαθείς

Το Κέντρο Υγείας Άργους Ορεστικού ευχαριστεί τον Παναγιώτη Κεπαπτσόγλου για την απολύμανση των χώρων του Κ.Υ.

Το Κέντρο Υγείας Άργους Ορεστικού ευχαριστεί τον Παναγιώτη Κεπαπτσόγλου για την απολύμανση…