Ένα εντυπωσιακό σε μέγεθος και αριθμό ευρημάτων, μυκηναϊκό νεκροταφείο με 31 ασύλητους τάφους, με πλήθος κοσμημάτων και αρκετούς τύπους αγγείων, ανάμεσά τους και 12 περίτεχνες κύλικες, έφεραν στο φως αρχαιολόγοι στη θέση Λογκάς.

«Επιβεβαιώνεται πλέον η μυκηναϊκή παρουσία στην Άνω Μακεδονία, με διαφορετικές μορφές εγκατάστασης και εμπλουτίζεται συνεχώς η γνώση μας», δήλωσε η αρχαιολόγος Γεωργία Καραμήτρου-Μεντεσίδη, η οποία θα κάνει τη σχετική ανακοίνωση την Πέμπτη, κατά την πρώτη μέρα των εργασιών της 29ης Επιστημονικής Συνάντησης για το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και στη Θράκη, που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη.

Ο αρχαιολογικός χώρος στη θέση Λογκάς στην Ελάτη Κοζάνης και σε μικρή απόσταση από την Αιανή και το φράγμα Ιλαρίωνα της ΔΕΗ, εκτείνεται σε 455 στρέμματα, από τα οποία έχουν ανασκαφεί μόλις τα 12,5. Το νεκροταφείο βρίσκεται κατά μήκος της ροής του ποταμού Αλιάκμονα και καλύπτει 47 στρέμματα, από τα οποία η ανασκαφή κάλυψε τα 5.

Οι 31 ταφές χρονολογούνται στην Ύστερη Εποχή του Χαλκού (1600-1100 π.Χ.), ενώ έχουν επίσης εντοπιστεί και άλλες της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού (3000-2000 π.Χ.), αλλά και της Μέσης Εποχής του Χαλκού (2000-1600 π.Χ.).

Σύμφωνα με την κ. Καραμήτρου-Μεντεσίδη, οι ταφές ήταν κιβωτιόσχημες από λίθινες πλάκες, ασύλητες και περιείχαν κοσμήματα, όπως χάλκινα δαχτυλίδια και χάντρες από κεχριμπάρι, αλλά και πήλινα αγγεία.

Στα 47 πήλινα αγγεία πιο προσφιλή είναι το κύπελλο, η πρόχους, ο αμφορέας αλλά και η μυκηναϊκή υψίποδη κύλικα, σχήμα συχνό πλέον στην περιοχή, αφού έχει εντοπιστεί και σε άλλες παραποτάμιες θέσεις. Επτά ταφές περιείχαν σε σύνολο 12 κύλικες, μάλιστα τρεις έφεραν μόνο μυκηναϊκές κύλικες και δύο έφεραν και άλλο ένα μυκηναϊκό αγγείο.

Οι κύλικες δεν είναι άγνωστος τύπος αγγείων για την περιοχή της δυτικής Μακεδονίας. Στους νομούς Κοζάνης και Γρεβενών έχουν εντοπιστεί στο παρελθόν άλλες 8 κύλικες (ακέραιες και κομμάτια) της Ύστερης Εποχής του Χαλκού, ενώ στη νεκρόπολη Κοζάνης είχαν βρεθεί όστρακα δύο πρωιμότερων περιόδων και στην Αιανή άλλες 3.

«Από τα παραπάνω συνάγεται ότι κύλικες, αγγείο αποκλειστικά του μυκηναϊκού ρεπερτορίου, έχουν εντοπιστεί σε αρκετές θέσεις. Οι κύλικες της Ελάτης, όλες υψίποδες με εξαίρεση μία, είναι τροχήλατες και χειροποίητες και ανήκουν στον τύπο με κωνικό σώμα. Ωστόσο, υπάρχει ποικιλία στο μέγεθος, στη διακόσμηση, ακόμη και κάποιες παραλλαγές στο σχήμα», αναφέρει η κ. Καραμήτρου-Μεντεσίδη και συμπληρώνει:

«Ως προς το σώμα μοιάζουν με δείγματα της Ηπείρου, ενώ το χαρακτηριστικό των πλαστικών δακτυλίων στο πόδι είναι γνωστό από τη Δυτική Ελλάδα και συγκεκριμένα από δείγματα της Κεφαλληνίας και της Ιθάκης, του Εξαλόφου και Φήκης Τρικάλων, τις οποίες οι μελετητές αποδίδουν σε διείσδυση μυκηναϊκού πολιτισμού από την Ήπειρο και επικοινωνία τόσο με την Ήπειρο όσο και τα Ιόνια νησιά».
Οι κύλικες της Ελάτης φέρουν πλούσια διακόσμηση με ποικιλία μοτίβων, όπως τρέχουσα σπείρα, ομόκεντροι κύκλοι, ιχθυάκανθα, ακόμη και οριζόντιες τεθλασμένες.

«Η εξέταση με σύγκριση δειγμάτων κυλίκων από γειτονικές περιοχές -ιδιαίτερα από τη Θεσσαλία, την Ήπειρο και τα Ιόνια Νησιά- καταδεικνύει ομοιότητες και διαφορές. Θεωρούμε δεδομένες τις επιρροές, αλλά δεν μπορούμε να αποκλείουμε και την ανάπτυξη μιας τοπικής παραγωγής», σημειώνει η αρχαιολόγος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Μαθήματα Πρώτων Βοηθειών στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Καστοριάς

Μαθήματα Πρώτων Βοηθειών στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Καστοριάς

Μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση του Γυναικείου Ποδοσφαιρικού Ομίλου Καστοριάς: «Δεν ανεχόμαστε και ούτε θα ανεχτούμε στο μέλλον, κανενός είδους τραμπουκισμούς»

Μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση του Γυναικείου Ποδοσφαιρικού Ομίλου Καστοριάς: «Δεν ανεχόμαστε και…

Πράκτορες ΟΠΑΠ Δυτικής Μακεδονίας: Δεχόμαστε ακραίες επιθέσεις από το ελληνικό κράτος

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ Ο.Π.Α.Π ΠΡΟΣ Π.Ο.Ε.Π.Π.Π. Από την αρχή της κρίσης οι…

Με 16 θέματα στην ατζέντα του συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Άργους Ορεστικού την ερχόμενη Παρασκευή

Με 16 θέματα στην ατζέντα του συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Άργους Ορεστικού…

Εορταστικές εκδηλώσεις Ημέρας Απελευθέρωσης της Καστοριάς στις 11 Νοεμβρίου 2017. Το αναλυτικό πρόγραμμα

Εορταστικές εκδηλώσεις Ημέρας Απελευθέρωσης της Καστοριάς στις 11 Νοεμβρίου 2017. Το αναλυτικό…

Ο νεαρός γεωπόνος από τα Γρεβενά που δίνει «Γεύση Βουνού» 450 χιλιόμετρα μακριά από την πρωτεύουσα

Βότανα και αρωματικά φυτά που ταξιδεύουν στις κουζίνες και στα ντελικατέσεν Ελλάδας και Ευρώπης

Ολυμπία Τελιγιορίδου: Πρέπει να σταματήσει το έγκλημα που διαπράττει η Τουρκία στη Συρία

Ολυμπία Τελιγιορίδου: Πρέπει να σταματήσει το έγκλημα που διαπράττει η Τουρκία στη…