Παρά τις άστατες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν από το μεσημέρι του Σαββάτου ( 12/3 )  στην Καστοριά , άτομα όλων των ηλικιών δεν πτοήθηκαν από τη βροχή και συμμετείχαν  σε μία πανδαισία χρωμάτων, ήχων, ένα χαρούμενο πάρτυ, με πολύ κέφι, χορό, παραδοσιακά έθιμα και φυσικά τις παραδοσιακές φωτιές  τις λεγόμενες ‘’ μπουμπούνες ‘’ οι οποίες διοργανώθηκαν από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους της Καστοριάς.

Κάτοικοι και επισκέπτες, οι οποίοι ήταν πάρα πολλοί το τριήμερο της Αποκριάς στον Νομό μας,  έγιναν ένα, χόρεψαν, τραγούδησαν και γλέντησαν ως αργά γύρω από τις αναμμένες ‘’ μπουμπούνες ‘’ της Καστοριανής  Αποκριάς. Κέφι και χαρά υπήρχε , αν και ο καιρός  δεν έκανε το χατίρι , αφού έβρεχε όλη την ημέρα της Αποκριάς , αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για να πτοήσει τον κόσμο και να σταματήσει το γλέντι.

Από τις μεγαλύτερες μπουμπούνες οι οποίες συγκέντρωσαν  και τον περισσότερο κόσμο, όπου πραγματικά δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο με προβλήματα ακόμη και στην κυκλοφορία,  ήταν  της πλατείας Ντολτσού, της γειτονιάς του Απόζαρι στην οποία για να ανάψει η φωτιά χρειάστηκε να επιστρατευτεί αντλία πετρελαίου  και της πλατείας Ομονοίας .

Γύρω από την αναμμένη μπουμπούνα, οι παρευρισκόμενοι ήπιαν  και γεύτηκαν  εδέσματα της μέρας της Αποκριάς, που καταναλώνονται εν όψει της Καθαράς Δευτέρας. Δεν έλειψε φυσικά και τοπική παραδοσιακή  μουσική που συνόδευε τον κόσμο στον χορό.

Απόκριες στην Μεσοποταμία – Η βροχή δεν πτόησε τους καρναβαλιστές

Ξέφρενοι διονυσιακοί ρυθμοί, κέφι και χαρά, κυριάρχησαν και φέτος στις αποκριάτικες εκδηλώσεις, κόντρα στη δύσκολη οικονομική συγκυρία στην τοπική ενότητα της Μεσοποταμίας .

 

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις στην Δημοτική Ενότητα Μεσοποταμίας για το τριήμερο της αποκριάς . Η κύρια εκδήλωση του τριημέρου την Κυριακή 13 Μαρτίου   με την παρέλαση των καρναβαλιστών σημείωσε μεγάλη επιτυχία , με τον καιρό να μην είναι σύμμαχος αλλά να μην πτοεί τους καρναβαλιστές και τους  διοργανωτές.

Παρά τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες που βιώνει ο τόπος τα τοπικά συμβούλια μαζί με τους συλλόγους κρατάνε τα έθιμα ενεργά και ζωντανά . Το αντίδοτο στην κρίση είναι η παράδοση που πρέπει να διατηρηθεί από γενιά σε γενιά.

 

 

Παραδοσιακά και υπό βροχή γιορτάστηκαν τα κούλουμα

Λαγάνα, ταραμοσαλάτα, φασολάδα, τουρσί και χαλβάς σε συνδυασμό με το κέφι, ήταν τα βασικά συστατικά…της επιτυχίας!

 

Με παραδοσιακά γλέντια  και σαρακοστιανά εδέσματα γιόρτασαν οι πολίτες του Νομού μας  τα Κούλουμα. Μικροί και μεγάλοι διασκέδασαν και χόρεψαν με παραδοσιακή μουσική, τραγούδι και άφθονο κρασί.

Μπορεί οι χαρταετοί να δυσκολεύτηκαν να σηκωθούν, μπορεί πολλοί να μην  πέταξαν, μπορεί ελάχιστοι να τα κατάφεραν αλλά το μόνο σίγουρο ήταν ότι  το κέφι  παρά τη συνεχής βροχή εκτοξεύτηκε για τα καλά σε όλα τα σημεία όπου είχαν προγραμματιστεί εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Καθαράς Δευτέρας.

Οι κακές καιρικές συνθήκες και η βροχή που έπεφτε από νωρίς το πρωί, δεν εμπόδισε τους Καστοριανούς  να γιορτάσουν παραδοσιακά τα Κούλουμα στις εξοχές.

Ευτυχώς που οι πολιτιστικοί σύλλογοι και τα τοπικά συμβούλια είχαν προβλέψει τη μεταφορά των εκδηλώσεών τους στην περίπτωση που ο καιρός δεν θα ευνοούσε την υπαίθρια πραγματοποίησή τους.

Ανταποκρινόμενοι στις προσκλήσεις των διάφορων πολιτιστικών συλλόγων σε όλους τους Δήμους της Καστοριάς , οικογένειες και κάτοικοι του Νομού  αψήφησαν το κρύο και συμμετείχαν στις εκδηλώσεις των  δήμων  όπου μοιράστηκαν  διάφορα σαρακοστιανά εδέσματα.

Καθαρά Δευτέρα στο Άργος Ορεστικό

Πολλοί ήταν εκείνοι, οι οποίοι αψηφώντας τον άσχημο καιρό, γιόρτασαν την Καθαρά Δευτέρα στο Νέο Πάρκο Άργους Ορεστικού.

Μικροί και μεγάλοι γεύτηκαν τη φασολάδα, τη λαγάνα και άλλα νηστίσιμα εδέσματα που προσέφερε ο Δήμος Άργους Ορεστικού .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

O Σύλλογος “Αθανάσιος Χριστόπουλος” υποδέχθηκε τον Αύγουστο με την μοναδική υπερπανσέληνο

Μουσική και τραγούδι δίπλα στην λίμνη

Συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Κοζάνης με τους Προέδρους των Τ.Κ. του Δήμου Σερβίων για την εύρεση χώρων για  φράγματα  και αρδευτικά

Συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Κοζάνης με τους Προέδρους των Τ.Κ. του Δήμου Σερβίων…

Σπουδαία εμφάνιση της Καστοριάς στο παρθενικό της παιχνίδι στην Α2

Σπουδαία εμφάνιση της Καστοριάς στο παρθενικό της παιχνίδι στην Α2

1996: Εκλογή, χειροτονία κι ενθρόνιση του Καστοριάς Σεραφείμ (σειρά φωτογραφιών)

1996: Εκλογή, χειροτονία κι ενθρόνιση του Καστοριάς Σεραφείμ (σειρά φωτογραφιών)

Γρεβενά: Σύλληψη 76χρονου ημεδαπού για παραβάσεις των νόμων περί ναρκωτικών, προστασίας αρχαιοτήτων καθώς και για λαθρεμπορία

Γρεβενά: Σύλληψη 76χρονου ημεδαπού για παραβάσεις των νόμων περί ναρκωτικών, προστασίας αρχαιοτήτων…

Στην Π.Ε. Καστοριάς ο  Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Γρηγόρης Γρηγοριάδης

Στην Π.Ε. Καστοριάς ο  Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Γρηγόρης Γρηγοριάδης…

Το 40ήμερο μνημόσυνο του μακαριστού Μητροπολίτου Σιατίστης και Σισανίου στην Σιάτιστα

Το 40ήμερο μνημόσυνο του μακαριστού Μητροπολίτου Σιατίστης και Σισανίου στην Σιάτιστα

Πινγκ-Πονγκ: Πολύ καλές εμφανίσεις των αθλητών του Κένταυρου Καστοριάς στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα της Κοζάνης

Πινγκ-Πονγκ: Πολύ καλές εμφανίσεις των αθλητών του Κένταυρου Καστοριάς στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα…