Εν αναμονή και των απαντήσεων από τους υπολοίπους δημάρχους της Δυτικής Μακεδονίας που δεν απάντησαν για τους χώρους πιθανής φιλοξενίας προσφύγων στην περιοχή, βρίσκεται η Περιφέρεια, ενώ μάλιστα στάλθηκε και νέο έγγραφο προς τους δημάρχους που δεν απάντησαν, να το κάνουν άμεσα μέχρι και σήμερα  Πέμπτη ( 17/3 )  το αργότερο!

Όπως διευκρίνισε σχετικά, στο περιθώριο της συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου το απόγευμα της Τρίτης ( 15/3 ) , ο εντεταλμένος σύμβουλος σε θέματα πολιτικής προστασίας Ηλίας Κάτανας: «Είμαστε και σε αναμονή απαντήσεως και των υπολοίπων δήμων, μιας και λίγοι δήμοι δεν απάντησαν. Ως περιφέρεια καταγράφουμε τους χώρους, στο πλαίσιο της πρόληψης αν χρειαστεί. Εμείς στο έγγραφο και στο σχέδιο που καταθέσαμε στον γενικό γραμματέα και στον υπουργό, ζητούμε πιθανά μέρη φιλοξενίας και αν υπάρχουν τα στοιχειώδη πράγματα για πιθανή διαμονή.». Ωστόσο, οι δήμοι Εορδαίας, Σερβίων – Βελβεντού και Βοΐου δεν απάντησαν μέχρι και το απόγευμα της Τρίτης. Ωστόσο ο δήμος Βοΐου συνεδρίασε για το θέμα, το μεσημέρι της Τρίτης, ενώ οι χώροι που προτάθηκαν είναι μέχρι στιγμής οι γνωστοί χώροι, μιας και στην Καστοριά θα εξεταστεί αν  κάποιος νέος χώρος που να πληροί τις υποδομές.

«Οι πρόσφυγες δεν πρέπει να χωροθετηθούν σε διασυνοριακές περιοχές»
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο περιφερειακό συμβούλιο Γιώργος Δακής, όταν κλήθηκε να σχολιάσει το θέμα είπε πως είχε βιώσει και πριν από μερικά χρόνια το θέμα, ως περιφερειάρχης, λέγοντας πως και τότε υπήρχαν ακραίες φωνές. «Οι πρόσφυγες και οι λαθρομετανάστες δεν πρέπει να χωροθετηθούν σε διασυνοριακές περιοχές, όπως είναι η Δυτική Μακεδονία και σημαντικό κομμάτι της», είπε μεταξύ άλλων ο ίδιος, λέγοντας πως είναι ευθύνη του Περιφερειάρχη να ληφθούν με καθαρό τρόπο όλα τα μέτρα που θα διασφαλίζουν την αξιοπρεπή τους διαβίωση. ‘’ Δεν υπάρχει χώρος για κορώνες και εντάσεις μεταξύ μας. Η χώρα μας είναι προ των πυλών της κολάσεων. Όλοι μαζί ενωμένοι να προχωρήσουμε ‘’ ,  τόνισε.

«Να γίνει έκτακτο περιφερειακό συμβούλιο για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης»
Από την πλευρά της η Γεωργία Ζεμπιλιάδου ζήτησε να γίνει έκτακτο περιφερειακό συμβούλιο για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, λέγοντας πως υπεύθυνη είναι η Περιφέρεια, η οποία και θα ρέπει να καταθέσει σχέδιο προσφυγικής κρίσης, αφού πρώτα συζητηθεί στο περιφερειακό συμβούλιο. «Δεν ξέρουμε τη διάρκεια παραμονής των προσφύγων στην περιφέρεια μας και τα προβλήματα είναι πολλά. Μια φτωχή περιφέρεια καλείται να σώσει μια κατάσταση από το υστέρημά της αλά αυτό δεν αρκεί. Οι δομές πρόνοιας είναι υπό κατάρρευση και αν νομίζει η περιφέρεια ότι αρκεί να δίνει ένα μέρος των χρημάτων του πόρου για τη θέρμανση των προσφύγων της Λευκόβρυσης είναι γελασμένη. Υπάρχουν θέματα σίτισης και παροχής υπηρεσιών που δεν συζητήθηκαν. Πρέπει να κατατεθεί το σχέδιο γιατί αυτή τη στιγμή είναι άβουλος θεατής των πρωτοβουλιών του πρώτου βαθμού αυτοδιοίκησης».

Στο επίκεντρο της σύσκεψης των 3 δημάρχων με τον Περιφερειάρχη το προσφυγικό

Το κτίριο της ΕΔΗΚΑ,  στο οποίο στεγαζόταν το ΤΕΙ στην Καστοριά, είναι μια από τις δομές που πρότειναν οι τρεις δήμαρχοι  για την φιλοξενία προσφύγων στην περιοχή  εάν αυτό χρειαστεί, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Σωτήρης Αδαμόπουλος.

Το θέμα συζήτησαν εκτάκτως την Τρίτη ( 15/3 )  ο αντιπεριφερειάρχης και οι τρεις δήμαρχοι  με τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρο Καρυπίδη στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Κοζάνη.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ Αδαμόπουλος,  η Καστοριά δεν περιλαμβάνεται στο σχέδιο   για την φιλοξενία προσφύγων. «Είμαστε μάλλον εκτός για την ώρα, θεωρώ ότι  θα παραμείνουμε εκτός λόγω της εγγύτητας με τα σύνορα και ο Περιφερειάρχης  μάλιστα τόνισε ότι είστε τέταρτη επιλογή» σημείωσε μεταξύ άλλων  ο αντιπεριφερειάρχης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Διαβήτης: «Πρόλαβέ τον, ρύθμισέ τον»

Προ ημερών πραγματοποιήθηκε  το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης στην Εσωτερική Παθολογία…

Μαρία Αντωνίου: ‘’ Κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τους συνταξιούχους του ΟΓΑ ‘’

Ερώτηση κατέθεσε η Βουλευτής νομού Καστοριάς της Νέας Δημοκρατίας κ. Μαρία Αντωνίου…

Π.Δ.Μ.: Οι καιρικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά της Αφρικανικής σκόνης. Οδηγίες προστασίας προς τους πολίτες

Π.Δ.Μ.: Οι καιρικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά της Αφρικανικής σκόνης. Οδηγίες προστασίας…

Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, αποχαιρέτησε απολυόμενους Οπλίτες Θητείας της 2017 Ε΄ ΕΣΣΟ

Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, αποχαιρέτησε απολυόμενους Οπλίτες…

“Λουκέτο” σε γυμνάσια και λύκεια. Οι καθηγητές ξεκινούν τις κινητοποιήσεις στις 12 Απριλίου

“Λουκέτο” σε γυμνάσια και λύκεια. Οι καθηγητές ξεκινούν τις   κινητοποιήσεις στις 12…

Σκληρή απάντηση ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς στη Μαρία Αντωνίου: ‘’ Διαγράψτε το στέλεχος σας που κάνει μπίζνες με τους πρόσφυγες για να είστε συνεπής ‘’

Νύχτα και κρυφά, στέλεχος και πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας, φρόντισε να εγγράψει…

Κορωνοϊός – Η απίστευτη ιστορία της νοσηλεύτριας από το Σωτηρία: Διασωληνώθηκε, επέζησε και επέστρεψε στον θάλαμο Covid

Κορωνοϊός – Η απίστευτη ιστορία της νοσηλεύτριας από το Σωτηρία: Διασωληνώθηκε, επέζησε…

Συνάντηση Δημάρχου Γρεβενών  Γιώργου Δασταμάνη  με την Πρέσβη της Σλοβακίας Ιβέτα Χρίτσοβα

  Συνάντηση Δημάρχου Γρεβενών  Γιώργου Δασταμάνη  με την Πρέσβη της Σλοβακίας Ιβέτα…

“Χιλιοδέντρου Καστορίας ιερόαθλον”

Πριν από 115 χρόνια, και συγκεκριμένα στις 21 Ιουνίου 1902, όπως γνωστοποιούν…