Αν κάποιος είναι εξαρτημένος από το διαδίκτυο, τότε μια χώρα είναι ιδανική για αυτόν.

Το Ιράν. Η χώρα των Αγιατολάχ προσφέρει τη φθηνότερη ευρυζωνική σύνδεση στον κόσμο, αφού ο μηνιαίος λογαριασμός για ευρυζωνικές υπηρεσίες φθάνει κατά μέσο όρο τα 5,37 δολάρια. Αντιθέτως, αν είσαι κάτοικος της Μπουρκίνα Φάσο και θέλεις να σερφάρεις, έχασες.

Στη χώρα της Δυτικής Αφρικής η μέση τιμή ενός μηνιαίου πακέτου υπηρεσιών φθάνει στο αστρονομικό ποσό των 954,54 δολαρίων.

Περίπου το 97% των κατοίκων της Μπουρκίνα Φάσο δεν έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Η πρόσβαση στο Internet αφορά τις μεγαλύτερες αστικές περιοχές, αν και ακόμη και σε αυτές η σύνδεση είναι συνήθως αναξιόπιστη και σχεδόν αδύνατο να την αντέξει κάποιος οικονομικά.

Τις τεράστιες ανισότητες σε παγκόσμιο επίπεδο σε ό,τι αφορά στο κόστος της σύνδεσης στο διαδίκτυο αναδεικνύει έρευνα των Cable.co.uk και BDRC Continental. Στο πλαίσιο της έρευνας, εξετάστηκε το καθεστώς τιμολόγησης των ευρυζωνικών υπηρεσιών σε 196 χώρες και αναλύθηκαν περισσότερα από 3.351 πακέτα ευρυζωνικών συνδέσεων.

Συνολικά, η υποσαχάρια Αφρική έχει τις χειρότερες επιδόσεις στον κόσμο, καθώς σχεδόν και οι 31 χώρες της περιοχής βρίσκονται σε εκείνο το τμήμα της λίστας, που φιλοξενεί τα κράτη με τις πιο ακριβές ευρυζωνικές υπηρεσίες σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η περιήγηση στο Internet είναι εξαιρετικά φθηνή σε όλη την Ανατολική Ευρώπη με μηνιαία τιμή κατά μέσο όρο 5,51 δολάρια στην Ουκρανία, 9,93 δολάρια στη Ρωσία και 13,47 στη Ρουμανία.
Στη Δυτική Ευρώπη, οι τιμές αυξάνονται σημαντικά και στη Γερμανία για παράδειγμα, οι καταναλωτές πληρώνουν κατά μέσο όρο 34,07 δολάρια τον μήνα για ευρυζωνικές υπηρεσίες. Από τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης η Ιταλία είναι η φθηνότερη όσον αφορά τις ευρυζωνικές υπηρεσίες, με μέση τιμή τα 28,89 δολάρια τον μήνα. Η Ελλάδα με κόστος 54,78 δολάρια βρίσκεται στην 91η θέση μεταξύ των 196 χωρών της έρευνας.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι χρήστες καλούνται να πληρώσουν σχεδόν διπλάσια τιμή από εκείνους στη Γερμανία, με τον μέσο μηνιαίο λογαριασμό να κινείται κατά μέσο όρο στα 66,17 δολάρια.

Στην περιοχή της Εγγύς Ανατολής, η Συρία είναι η χώρα με το πιο φθηνό μέσο μηνιαίο κόστος με 12,15 δολάρια. Αντιθέτως, Σαουδική Αραβία (84,03 δολάρια), Μπαχρέιν (104,93 δολάρια), Ομάν (147,87 δολάρια), Κατάρ (149,41 δολάρια) και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (155,17 δολάρια) προσφέρουν στους καταναλωτές την πιο ακριβή συνδεσιμότητα.

Στην Ασία τα πιο φθηνό πακέτο το έχει όπως προαναφέρθηκε το Ιράν. Ακολουθεί το Νεπάλ (18,85 δολάρια) και η Σρι Λάνκα (20,17 δολάρια). Οι Μαλδίβες (86,08 δολάρια), το Λάος (231,76 δολάρια) και το Μπρουνέι (267,33 δολάρια) παρέχουν την ακριβότερη τιμή πακέτου ανά μήνα.

Το Μεξικό είναι η φθηνότερη χώρα στην Κεντρική Αμερική με μέσο κόστος ευρυζωνικού πακέτου ανά μήνα τα 26,64 δολάρια, ενώ ο Παναμάς είναι η πιο ακριβή, με μέση τιμή πακέτου 112,77 δολάρια τον μήνα.

in.gr