ην Δευτέρα θα εξεταστούν οι φάκελοι των έξι ανωνύμων εταιρειών που κατατέθηκαν στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, διεκδικώντας μία από τις επτά τηλεοπτικής άδειες εθνικής εμβέλειας που προκηρύχθηκαν.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα και με την σχετική ανακοίνωση, στο Ε.Σ.Ρ. κατετέθησαν έξι αιτήσεις. Οι πέντε πρώτες αφορούν κανάλια που εκπέμπουν αυτή την στιγμή, η έκτη μια νέα εταιρεία ονόματι “Τηλεοπτική Ελληνική ΑΕ”, πρόεδρος της οποίας εμφανίστηκε ο δημοσιογράφος Μάκης Γκιομπαζολιάς, ο οποίος ωστόσο δεν αποκάλυψε ποιος είναι ο βασικός μέτοχός της (με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για τον επιχειρηματία Φίλιππο Βρυώνη).

Κατά σειρά προσέλευσης και κατάθεσης της σχετικής αίτησης και του φακέλου στο ΕΣΡ, οι έξι εταιρείες που διεκδίκησαν και βάσει της σχετικής νομοθεσίας εξασφαλίζουν εκτός απροόπτου άδεια (εφόσον δεν προκύψει κάποιο πρόβλημα με την εξέταση του φανκέλου τους) είναι οι εξής:

  1. Ειδήσεις Nτοτ Kομ, Ανώνυμη Ραδιοτηλεοπτική και Εμπορική Εταιρεία Παροχής Πληροφοριών Ενημέρωσης (ΣΚΑΙ)
  2. Νέα Τηλεόραση Α.Ε. (Star Channel)
  3. Alpha Δορυφορική Τηλεόραση Α.Ε. (Alpha)
  4. Antenna TV Α.Ε. (Ant1)
  5. Ραδιοτηλεοπτική Α.Ε. (“E” TV)
  6. Τηλεοπτική Ελληνική Α.Ε.

Η αποσφράγιση των φακέλων των υποψηφίων θα γίνει με την προβλεπόμενη διαδικασία από την Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018 στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Εκτιμάται ότι ο πρώτος έλεγχος θα ολοκληρωθεί μέσα στην ημέρα και για τους έξι φακέλους. Ωστόσο, ο ενδελεχής έλεγχος των φακέλων (οικονομικά στοιχεία κλπ) θα πάρει από 1,5 έως 3 μήνες.

Κατά τη διαδικασία της αποσφράγισης των φακέλων στα γραφεία του ΕΣΡ, παρόντες θα είναι όλοι οι εκπρόσωποι των ενδιαφερόμενων για μια τηλεοπτική άδεια. Η αποσφράγιση θα ξεκινήσει με τη σειρά που θα έχουν κατατεθεί οι φάκελοι ενώ οι συμμετέχοντες θα έχουν περιθώριο 10 ημερών για να υποβάλλουν τυχόν ενστάσεις.

Παρά τις ελπίδες που είχαν εκφραστεί μέχρι την τελευταία στιγμή, ο σταθμός Mega δεν κατέθεσε φάκελο στον διαγωνισμό, διεκδικώντας μία από τις δημοπρατούμενες άδειες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο τηλεοπτικός σταθμός ενημέρωσε την Τετάρτη τους πιστωτές του μέσω των τραπεζικών ιδρυμάτων ότι θεωρεί υψηλό το τίμημα των 35 εκατ. ευρώ που έχει ορίσει το ΕΣΡ.

Την ίδια ημέρα είχε δοθεί το «πράσινο φως» για την ολοκλήρωση της προκήρυξης αδειοδότησης των επτά τηλεοπτικών αδειών εθνικής εμβέλειας από το Συμβούλιο της Επικρατείας, απορρίπτοντας την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που είχαν καταθέσει τέσσερις τηλεοπτικοί σταθμό (Alpha, ΣΚΑΪ, Star και Ant1).

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ Ροδόλφος Μορώνης, βάσει του νόμου, η προθεσμία για τα κανάλια που εκπέμπουν χωρίς άδεια λήγει τέλος Φεβρουαρίου. Τυπικά αυτό συνεπάγεται ότι όποιο κανάλι δεν συμμετέχει στον διαγωνισμό στα τέλη Φεβρουαρίου και μετά από απόφαση της Ολομέλειας του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, θα πρέπει να διακόψει την εκπομπή του.

Ωστόσο, όπως διευκρινίζει το ίδιο το ΕΣΡ στην ανακοίνωσή του, μετά την μη κατάθεση επτά αλλά μόνον έξι αιτήσεων για τις επτά προκηρυχθείσες άδειες, «τυχόν εναπομένουσες άδειες επαναπροκηρύσσονται υποχρεωτικά από το Ε.Σ.Ρ. με την ίδια τιμή εκκίνησης για την ίδια κατηγορία αδειών, εφόσον μέχρι τη δημοσίευση της επόμενης προκήρυξης για τη χορήγηση άλλης κατηγορίας αδειών παρόχων περιεχομένου εκδηλωθεί έμπρακτο ενδιαφέρον από έναν τουλάχιστον υποψήφιο με την κατάθεση στο Ε.Σ.Ρ. σχετικής αίτησης που συνοδεύεται από εγγυητική επιστολή, ισόποση με εκείνη που είχε οριστεί για τη συμμετοχή στην προηγούμενη αδειοδοτική διαδικασία. Σε περίπτωση άπρακτης παρέλευσης του παραπάνω χρονικού ορίου, τυχόν εναπομένουσες άδειες αποδεσμεύονται για την προκήρυξη άλλης κατηγορίας αδειών παρόχων περιεχομένου».

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οποιοσδήποτε επιθυμεί μπορεί να προσέλθει στο ΕΣΡ και εφόσον διαθέτει τα απαραίτητα από το νόμο στοιχεία και το ποσό των 35 εκατομμυρίων ευρώ, στο οποίο πλέον κλειδώνει χωρίς να χρειαστεί δημοπρασία η τιμή κάθε άδειας για την επόμενη δεκαετία, μπορεί να διεκδικήσει την έβδομη και τελευταία άδεια που κατά τα φαινόμενα μένει αδιάθετη.

You May Also Like

Συνελήφθη ο Δημήτρης Λιγνάδης

Υπό κράτηση είναι ο Δημήτρης Λιγνάδης ύστερα από την έκδοση εντάλματος με…

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι διαβεβαιώνει τους Ουκρανούς για την νίκη που θα σημειώσει επί της Ρωσίας

Η νίκη είναι μπροστά είπε ο Ζελένσκι.

Αρνητικό ρεκόρ εισπράξεων για τη νέα ταινία του Kevin Spacey

Αρνητικό ρεκόρ εισπράξεων για τη νέα ταινία του Kevin Spacey

Οι προκλήσεις της Άγκυρας δεν έχουν τέλος -“Θρίλερ” με το Ορούτς Ρέις

Οι προκλήσεις της Άγκυρας δεν έχουν τέλος -“Θρίλερ” με το Ορούτς Ρέις

Δερμιτζάκης: Δεν δουλεύει το lockdown – Παυλάκης: Μη ρίχνεις λάδι στη φωτιά

Μία πολύ ενδιαφέρουσα “αντιπαράθεση” των δύο Ελλήνων επιστημόνων που διαπρέπουν στο εξωτερικό,…

Η ΕΕ ζητά από την Ελλάδα να συμμορφωθεί με τους κανόνες για την εμπορία λαθραίας ξυλείας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε την Ελλάδα να συμμορφωθεί με τους κανόνες της…

Ουκρανία: Μάνα γράφει τα στοιχεία της στα σώματα των παιδιών της σε περίπτωση που σκοτωθεί

Οι εικόνες αναδεικνύουν την οδυνηρή πραγματικότητα του ατελείωτου ανθρώπινου πόνου.

Τα τρία σενάρια της κυβέρνησης για την επιστρεπτέα προκαταβολή

Τα τρία σενάρια της κυβέρνησης για την επιστρεπτέα προκαταβολή

Ο Μ. Βορίδης ενέκρινε την πίστωση 41 εκατομμυρίων ευρώ για την πληρωμή των Βιοκαλλιεργητών

Ο Μ. Βορίδης ενέκρινε την πίστωση 41 εκατομμυρίων ευρώ για την πληρωμή…