Καταπόνηση των ματιών, κοκκίνισμα, τσούξιμο, κόπωση και ισχυροί πονοκέφαλοι.

Όλα τα παραπάνω είναι συνέπειες του γεγονότος ότι οι άνθρωποι όλο και περισσότερο περνούν τον χρόνο τους μπροστά σε οθόνες, είτε είναι οι υπολογιστές στο γραφείο είτε τα κινητά τους τηλέφωνα. Υπάρχουν μερικές ιδέες για να προστατέψουμε τα μάτια μας, ειδικά όσοι κάνουμε δουλειά γραφείου αφού πλέον η αποφυγή της έκθεσης στις οθόνες καθίσταται διαρκώς δυσκολότερη.

Σύμφωνα με τους ειδικούς το 50-90% των υπαλλήλων γραφείων παρουσιάζουν κάποιο από τα παραπάνω προβλήματα. Για να προλάβουμε μεγαλύτερη ζημιά και να προστατέψουμε τα μάτια μας διαβάστε τις εξής επτά συμβουλές:

1 Συχνές επισκέψεις στον οφθαλμίατρο

Όσοι εργάζονται μπροστά σε υπολογιστή καθημερινά, πρέπει να πηγαίνουν στον οφθαλμίατρο τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο, ώστε να προλαμβάνει προβλήματα στα μάτια πριν αυτά καταστούν μη αναστρέψιμα.

2 Κρατάτε αποστάσεις

Όσο πιο κοντά στα μάτια κρατάτε το κινητό σας ή τοποθετείτε την οθόνη του υπολογιστή σας, τόσο πιο δύσκολο είναι για τα μάτια σας να εστιάσουν. Σύμφωνα με ιατρικές έρευνες, οι οθόνες πρέπει να βρίσκονται σε απόσταση τουλάχιστον 40 εκατοστών από τα μάτια. Αν δυσκολεύεστε να διαβάσετε, αυξήστε το μέγεθος της γραμματοσειράς.

3 Κάντε διαλείμματα

Ακόμη και αν οι συνθήκες και οι απαιτήσεις της δουλειάς δεν το επιτρέπουν, πρέπει να κάνετε συχνά διαλείμματα και να κοιτάζετε κάπου αλλού εκτός από την οθόνη του υπολογιστή. Οι επιστήμονες λένε ότι πρέπει κάθε δύο ώρες τα μάτια μας να ξεκουράζονται για 15 λεπτά. Και αν αυτό σας φαίνεται αδύνατο, κάντε τουλάχιστον στο ίδιο χρονικό διάστημα διάλειμμα 4-5 λεπτών -σε αυτά δεν περιλαμβάνεται το διάλειμμα για φαγητό, εννοείται ότι αυτό πρέπει να γίνεται χωριστά.

4 Μειώστε τη λάμψη της οθόνης

Η ένταση της λάμψης της οθόνης είναι από τις κύριες αιτίες για την οφθαλμική καταπόνηση. Αν δεν μπορείτε να μειώσετε το φωτισμό στην οθόνη σας, τότε φροντίστε να δουλεύετε -ή να παίζετε με το κινητό σας- σε χώρο με άπλετο φως. Αν φοράτε γυαλιά, φροντίστε να έχουν φακούς με ειδικά φίλτρα που να ανακλούν το φως.

5 Γυμνάστε τα μάτια σας

Η διαρκής εστίαση σε μια οθόνη, προκαλεί οφθαλμική κόπωση, η οποία μπορεί να αποφευχθεί με βάση τον κανόνα «20-6-20». Τι σημαίνει αυτό; Είναι μια άσκηση για τα μάτια που συνιστά κάθε 20 λεπτά να εστιάζουμε το βλέμμα σε ένα αντικείμενο 6 μέτρα μακριά από την οθόνη μας για 20 δευτερόλεπτα. Με τον τρόπο αυτό χαλαρώνει ο μυς του ματιού, βοηθώντας να μειωθεί η κούραση.

6 Ανοιγοκλείστε τα μάτια

Τα μάτια ανοιγοκλείνουν διαφορετικά και λιγότερο συχνά ότανκοιτάζουμε την οθόνη του κινητού ή του υπολογιστή. Υπό κανονικές συνθήκες, τα μάτια μας ανοιγοκλείνουν 15 φορές το λεπτό, αλλά όταν είμαστε μπροστά σε οθόνες, μόλις 5-6 φορές. Επίσης, το μάτι δεν κλείνει εντελώς, με αποτέλεσμα να προκαλείται ξηρότητα. Βοηθούν πολύ τα κολλύρια που μιμούνται τα δάκρυα, αλλά μπορείτε και να ανοιγοκλείνετε μόνοι σας τα μάτια σας, σαν να πρόκειται να κοιμηθείτε 10 φορές κάθε 20 λεπτά.

7 Κάντε την οθόνη φιλική για τα μάτια σας

Οι οδηγίες είναι απλές: Αυξήστε το μέγεθος της γραμματοσειράς στην οποία δουλεύετε, αυξήστε τον ρυθμό ανανέωσης της οθόνης και αλλάξτε τα χρώματα των επιφανειών εργασίας του υπολογιστή στις οποίες δουλεύετε με χρώματα μακριά από το φάσμα το μπλε και πιο κοντά στο κίτρινο. Έχει αποδειχθεί ότι η έκθεση στο μπλε φως μπορεί να καταστρέψει τον αμφιβληστροειδή χιτώνα.

You May Also Like

Στο φως η τελευταία μελέτη του Χόκινγκ για τις μαύρες τρύπες

Δημοσιεύτηκε από άλλους επιστήμονες μετά τον θάνατό του

Σοβαρή απειλή για τη Γη τα μεγάλα διαστημικά «σκουπίδια»

Σήμερα γύρω από τη Γη τριγυρνούν περισσότερα χιλιάδες μεγάλα και μικρά αντικείμενα,…

Ζουμ του James Webb σε ζευγάρι νεογέννητων άστρων (Bίντεο)

Εντυπωσιακές εικόνες αστρογέννεσης κατέγραψε το διαστημικό τηλεσκόπιο

Νέο φάρμακο για το Αλτσχάιμερ σταματά τα συμπτώματα και την εξέλιξη της νόσου

Το νέο φάρμακο για το Αλτσχάιμερ εμποδίζει τη νόσο στην πηγή της

Αλτσχάιμερ: Ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε δοκιμή εμβολίου που φρενάρει την απώλεια μνήμης

Αλτσχάιμερ: Ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε δοκιμή εμβολίου που φρενάρει την απώλεια μνήμης

Επιστήμη: Νέα χημειοθεραπεία υπόσχεται εξάλειψη συμπαγών καρκινικών όγκων

Το ερευνητικό μικρό μόριο που αναπτύχθηκε προκάλεσε το θάνατο των καρκινικών κυττάρων

Aπό τους πρόποδες των Ιμαλαΐων κατάγονται τα εσπεριδοειδή

Οι «ρίζες» όλων των εσπεριδοειδών της Γης βρίσκονται στους νοτιοανατολικούς πρόποδες των…

NASA: Αστεροειδής μεγαλύτερος από τον…πύργο του Άιφελ θα πλησιάσει τη γη σε λίγες μέρες

NASA: Αστεροειδής μεγαλύτερος από τον…πύργο του Άιφελ θα πλησιάσει τη γη σε…

Αστρονόμοι βρήκαν έναν πλανήτη που… δεν θα έπρεπε να υπάρχει

Ο πλανήτης 8 UMi b, που επίσημα ονομάζεται Halla, μοιάζει με τον Δία

Επίδομα γέννας: Σε πόσες δόσεις θα καταβληθεί

Επίδομα γέννας: Σε πόσες δόσεις θα καταβληθεί