6ήμερη εκδρομή στη Σικελία και την Κάτω Ιταλία από τον Μορφωτικό Σύλλογο “Η Ορεστίς”

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΡΟΜΗΣ 

1η ημέρα: ΠΤΗΣΗ ΓΙΑ ΚΑΤΑΝΙΑ-ΤΑΟΡΜΙΝΑ

Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο και πτήση για την Κατάνια τη δεύτερη σε μέγεθος πόλη της Σικελίας, μια πόλη που αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO χάρη στην αποκατεστημένη μπαρόκ αρχιτεκτονική της. Η είσοδός της είναι η Piazza Stesicoro, η οποία πήρε το όνομά της από τον λυρικό ποιητή Στησίχορο.

Από εδώ ξεκινά και ο πιο εμπορικός δρόμος της, η Via Etnea, με τα ακριβά καταστήματα, το επιβλητικό μπαρόκ Palazzo Biscari και τις καθολικές εκκλησίες. Συνεχίζουμε για την Ταορμίνα. Χτισμένο στο Monte Tauro, το διάσημο τουριστικό θέρετρο έχει απίστευτη θέα στη βραχώδη ανατολική ακτογραμμή. Θα περιπλανηθούμε στο κέντρο της πόλης, και θα απολαύσουμε τα ρομαντικά δρομάκια του.

Δεν θα παραλείψουμε το διάσημο για την ακουστική του Teatro Greco του 3ου π.Χ. αιώνα, με θέα στην Αίτνα, όπου γίνονται και συναυλίες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Η πόλη φημίζεται επίσης για τις μεγαλοπρεπείς επαύλεις της, όπως το Palazzo Duchi di Santo Stefano. Στην συνέχεια μετάβαση στο ξενοδοχείο μας και τακτοποίηση.

Χρόνος ελεύθερος στη διάθεσή μας για ξεκούραση και βόλτα στα γραφικά στενά της πόλης.

2η ημέρα: ΚΑΤΑΝΙΑ-ΣΙΡΑΚΟΥΣΕΣ-ΑΚΡΑΓΑΝΤΑΣ-ΠΑΛΕΡΜΟ

Αναχώρηση για τη νοτιοανατολική Σικελία. Θα επισκεφτούμε τη σημαντικότερη ελληνική αποικία στη Σικελία, την πατρίδα του Αρχιμήδη τις περίφημες Συρακούσες. Κορίνθιοι άποικοι δημιούργησαν το 743 π.Χ. ένα από τα σημαντικότερα ελληνικά εμπορικά κέντρα, που έφτασε στο απόγειό του την περίοδο της τυραννίας του Διονυσίου και υπήρξε η πατρίδα του πατέρα των μαθηματικών Αρχιμήδη.

Θα επισκεφτούμε το αρχαίο θέατρο Teatro Greco (χωρητικότητας 16.000 θεατών) καθώς και το σπήλαιο Orecchio di Dionio (Αφτί του Διονύσου) στα παλιά λατομεία μέσα στο αρχαιολογικό πάρκο. Εδώ θα δούμε ακόμη το βωμό του Ιέρωνα Β΄, το ρωμαϊκό αμφιθέατρο, τον τάφο του Αρχιμήδη και τις κατακόμβες του Αγίου Ιωάννη του Ευαγγελιστή. Στο νησί Ortigia (σύμφωνα με τον Όμηρο, εδώ παρέμεινε φυλακισμένος, στα χέρια της Καλυψώς, ο Οδυσσέας) με τα μεσαιωνικά κτίρια θεωρείται το κέντρο της πόλης. Θα περάσουμε τη γέφυρα Umbertino, η οποία συνδέει το μικρό νησί με την ηπειρωτική χώρα, για να δούμε τον καθεδρικό των Συρακουσών (χτισμένος πάνω σε έναν αρχαίο ελληνικό), τους αρχαιοελληνικούς ναούς της Αθηνάς, του Δία και του Απόλλωνα.

Συνεχίζουμε με τον Ακράγαντα μια από τις επιφανέστερες πόλεις της αρχαίας Μεγάλης Ελλάδας θα θαυμάσουμε τους 10 ιστορικούς ναούς από τον 5ου αιώνα π.χ. Το ιστορικό κέντρο ανήκει στα μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομίας της UNESCO. Η πόλη ιδρύθηκε γύρω στο 580 π.χ ως αποικία της Γέλας. Έδω γεννήθηκε ο Εμπεδοκλής σημαντικός προσωκρατικός φιλόσοφος. Τελευταίος μας σταθμός για σήμερα το Παλέρμο.

Άφιξη, τακτοποίηση στο ξενοδοχείο και πρώτη γνωριμία με την πόλη.

3η ημέρα: ΠΑΛΕΡΜΟ (Μονρεάλε)

Πρωινό και ξεκινάμε την ξενάγηση. Η πόλη είναι χτισμένη σε μαγευτική τοποθεσία, στους πρόποδες του Βουνού Πελεγκρίνο. Υπήρξε αποικία των Καρχηδονίων, ενώ οι Φοίνικες και οι Έλληνες το χρησιμοποιούσαν σαν σταθμό στα ταξίδια τους.

Η περιήγησή μας θα αρχίσει από το Βασιλικό Παλάτι – έδρα των Νορμανδών βασιλέων της Σικελίας και σήμερα του Κοινοβουλίου της και θα συνεχιστεί με τον Καθεδρικό Ναό, την Πιάτσα Πρετόρια με το «Σιτριβάνι της Ντροπής», το μέγαρο της Γερουσίας και την εκκλησία της Μαρτοράνα με τα περίφημα βυζαντινά. Θα δούμε τα δυο θέατρα της πόλης Politheama και Massimo, χαρακτηριστικά μνημεία από την αραβική, νορμανδική και ισπανική παρουσία στην πόλη και την ιστορική διασταύρωση ανάμεσα στη via Makenda – via Roma με τα εντυπωσιακά αγάλματα. Η πόλη έχει δυο καθεδρικούς ναούς αριστουργήματα της νορμανδικής αρχιτεκτονικής, έναν στο ιστορικό κέντρο έναν στο λόφο του βασιλιά Μοντρεάλε (6.000τμ) με θαυμάσια ψηφιδωτά βυζαντινής τέχνης.

Το απόγευμα θα έχουμε ελεύθερο χρόνο για να επισκεφτούμε την αγορά της πόλης και να περπατήσουμε στα γραφικά δρομάκια.

4η ημέρα: ΠΑΛΕΡΜΟ-ΚΕΦΑΛΟΥ-ΜΕΣΙΝΑ-ΡΗΓΙΟ

Αναχώρηση. Πρώτη μας στάση η γραφικότατη Κεφαλού, όπου θα επισκεφθούμε τη γραφική Πιάτσα Ντουόμο και τον νορμανδικό Καθεδρικό Ναό 12ος-15ος αι.), με τα βυζαντινά ψηφιδωτά. Εδώ η Δύση συναντά την Ανατολή στην τεχνοτροπία και αρχιτεκτονική. Συνεχίζουμε με την Μεσσήνα από τα στενά «της Σκύλας και της Χάρυβδης». Αρκετές λεπτομέρειες μας δίνει η Οδύσσεια του Ομήρου για αυτά τα θρυλικά μέρη. Μεσσήνη είναι η αρχαία Ζαγκλη που ιδρύθηκε τον 8ου αιώνα π.χ. Σύντομο πέρασμα και συνεχίζουμε για τις βόρειες ακτές της Σικελίας το νησί με τα έντονα χρώματα, τα υπέροχα κεραμικά και την πλούσια ιστορία. Τελικός μας προορισμός για σήμερα το Ρήγιο. Βρίσκεται στην παλιά Μεγάλη Ελλάδα (Magna Grecia) και ιδρύθηκε το 720 π.χ. στην Καλαβρία. Οι πρώτοι κάτοικοι ήρθαν από την Εύβοια και το πρώτο όνομα της πόλης ήταν Ερυθρά. Βρίσκεται σε ιδιαίτερα προνομιακή θέση στον πορθμό της Μεσσήνης. Θα επισκεφθούμε το Αρχαιολογικό Μουσείο, για να δούμε τους ξακουστούς «Πολεμιστές του Ριάτσε», δύο μοναδικά αρχαία ελληνικά μπρούντζινα αγάλματα που φυλάσσονται σε ειδικό χώρο.
5η ημέρα: ΡΗΓΙΟ-ΜETΑΠΟΝΤΙΟ-ΤΑΡΑΝΤΑΣ-ΛΕΤΣΕ


Αναχώρηση. Θα περάσουμε από το Μεταπόντιο, τη Σύβαρη, τη Κοζέντσα και θα καταλήξουμε στο Τάραντα , αποικία της Σπάρτης στη Νότιο. Ιδρύθηκε το 706 π.χ. και στη συνέχεια πήρε το όνομά του γιου του Ποσειδώνα και της τοπικής νύμφης. Η πόλη έχει αναπτυχτεί πάνω σε μια μικρή νησίδα στο εσωτερικό της τοπικής λιμνοθάλασσας. Σήμερα είναι σημαντικό λιμάνι και κύρια βάση του ιταλικού Στόλου.

Θα δούμε τον Καθεδρικό ναό, τμήμα του οχυρωματικού συστήματος της πόλης και στη συνέχεια θα μεταβούμε στο ξενοδοχείο μας. Τακτοποίηση και χρόνος ελεύθερος. Το απόγευμα περιήγηση στην πόλη.

6η ημέρα: ΛΕΤΣΕ-ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΑ ΧΩΡΙΑ-ΑΛΜΠΕΡΟΜΠΕΛΟ-ΜΠΑΡΙ-ΠΤΗΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ

Στη συνέχεια αναχώρηση για την καρδιά της ελληνόφωνης παρουσίας. Είναι μια περιοχή νότια από τη πόλη του Λέτσε, βρίσκεται στη χερσόνησο Σάλεντο, κατοικείται από τους Γκρίκο, οι οποίοι μιλούν την ελληνική διαλεκτό των Γκραικάνικων η Κατωιταλικών. Αποτελείται από 11 χώρια ανάμεσα στα όποια είναι τα Καλημέρα, Μαρτάνο, Ζολίνο, Στερνατία. Σύντομη περιήγηση και γνωριμία με τους κατοίκους . Επόμενος μας σταθμός το Αλμπερμπέλο το χωριό που με σκηνικό βγαλμένο από παραμύθι, μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO.

Περιήγηση στα γραφικά σοκάκια του χωριού για να δούμε τα κατάλευκα σπίτια με τις χαρακτηριστικές πυραμιδωτές, θολωτές ή κωνικές σκεπές από ασβεστολιθικές πλάκες (τους περίφημους τρούλους) στολισμένες με αποτρεπτικά σύμβολα (ήλιους, σταυρούς, ζώδια κ.λπ.). Τον 16ο αιώνα ήταν ένα μικρό φέουδο υπο τον έλεγχο της οικογένειας Acquaviva. Τότε άρχισαν να χτίζουν οι πρώτοι trulli παράξενα οικοδομήματα με κωνικό σχήμα. Το χωριό θυμίζει καταφύγιο των Επτά Νάνων από το παραμύθι της Χιονάτης. Σύμβολα χριστιανικά, αλλά και παγανιστικά είναι παντού στις σκεπές και στους δρόμους. . Χρόνος ελεύθερος στην διάθεση μας και στην συνέχεια αναχώρηση για το Μπάρι .

Περιήγηση στην πόλη και μετάβαση στο αεροδρόμιο για την πτήση της επιστροφής.

ΠΑΡΟΧΕΣ

  • Μετακινήσεις και περιηγήσεις με πολύ καλό λεωφορείο
  • Αεροπορικά εισιτήρια με απευθείας πτήσεις της ASTRA (Θεσσαλονίκη-Κατάνια 10.30-11.30) & Μπάρι-Θεσσαλονίκη 21.00-23.00)
  • Φόροι αεροδρομίων και επίναυλοι καυσίμων
  • Συνοδός του γραφείου
  • Τοπικός ξεναγός
  • Διαμονή σε επιλεγμένα ξενοδοχεία όπως παρακάτω
  • Δημοτικοί φόροι
  • Ταξιδιωτική ασφάλιση αστικής ευθύνης
  • Μεταφορά από το Άργος Ορεστικό στο αεροδρόμιο «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» και αντίστροφα κατά την επιστροφή

Τιμή κατά άτομο σε δίκλινο δωμάτιο 680 Ευρώ