Το ενδεχόμενο μεταφοράς της έδρας του στο εξωτερικό εξετάζει το 39% των ελληνικών επιχειρήσεων, σύμφωνα με έρευνα του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Endeavor Greece. Μάλιστα, το συγκεκριμένο ποσοστό είναι σχεδόν διπλάσιο από το αντίστοιχο του περασμένου Ιουλίου.

Συνολικά, περισσότερες από 9.000 μικρές, μεσαίες και μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις αξιολογούν αυτήν τη στιγμή τα συν και πλην της μεταφοράς τους σε χώρα του εξωτερικού. Ταυτόχρονα, σε ποσοστό 15%, οι επιχειρήσεις δηλώνουν ότι έχουν ήδη μεταφέρει την έδρα τους στο εξωτερικό.

Οι κλάδοι των οποίων οι εταιρείες θεωρούν πιο πιθανή τη μεταφορά έδρας στο εξωτερικό, είναι η τεχνολογία και η υγεία. Αντίθετα, στον αγροτικό τομέα και στα καταναλωτικά προϊόντα, oι επιχειρήσεις, κατά 80% , επιθυμούν την παραμονή τους στη χώρα.

Οι λόγοι παραμονής και φυγής

Οι κυριότεροι λόγοι δραστηριοποίησης στην Ελλάδα είναι η παραδοσιακή παρουσία στη χώρα και η καλή γνώση της εγχώριας αγοράς (53%) καθώς και οι ευκαιρίες ανάπτυξης που παρουσιάζονται παρά την κρίση (51%). Σημαντικός παράγοντας είναι και το υψηλής ποιότητας ανθρώπινο δυναμικό της χώρας (39%). Το χαμηλό κόστος του ανθρώπινου δυναμικού αναφέρθηκε επίσης, σε ποσοστό 20% ενώ με μικρότερα ποσοστά βρίσκουμε την πρόσβαση σε πρώτες ύλες και καλούς συνεργάτες. Αξίζει να αναφερθεί ότι κανείς από τους συμμετέχοντες δεν ανέφερε την κρατική στήριξη ως λόγο παραμονής στην Ελλάδα.

Αντίστοιχα, ως βασικοί λόγοι φυγής σημειώνονται η φορολογική αστάθεια (60%), η πρόσβαση σε κεφάλαια (55%), η υψηλή φορολογία (51%) και η γραφειοκρατία (42%). Λιγότερο σημαντικοί λόγοι είναι η δυσκολία στις συναλλαγές λόγω των κεφαλαιακών ελέγχων και η αρνητική εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.

Δημοφιλέστερος προορισμός η Δυτική Ευρώπη

Αντίθετα με την κυρίαρχη αντίληψη ότι οι ελληνικές εταιρείες αναζητούν καταφύγιο σε χώρες όπως η Βουλγαρία, ο δημοφιλέστερος προορισμός είναι στην πραγματικότητα οι χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Οι μισές επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν ότι θα επέλεγαν τις χώρες αυτές, κυρίως λόγω της σταθερότητας και της ευκολότερης πρόσβασης σε κεφάλαια.

Για τους ίδιους λόγους επιλέγονται και οι ΗΠΑ, κυρίως από τεχνολογικές εταιρείες, σε μικρότερο ποσοστό (10%). Η Κύπρος είναι επίσης μεταξύ των επιλογών σε ποσοστό 16%, λόγω της σταθερότητας και της χαμηλής φορολογίας. Η χαμηλή φορολογία είναι και ο βασικός λόγος επιλογής της Βουλγαρίας, που όμως δηλώνεται μόνο στο 5% των απαντήσεων.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα δεν φαίνονται αισιόδοξοι για το μέλλον, καθώς σε ποσοστό 56% πιστεύουν ότι η κατάσταση στη χώρα θα βελτιωθεί σε περισσότερα από πέντε χρόνια, ενώ μόλις το 9% βλέπει βελτίωση στην επόμενη διετία. Αξίζει να σημειωθεί τέλος, ότι το 80% των συμμετεχόντων δηλώνει ότι αν άρχιζε σήμερα την επιχειρηματική ή επαγγελματική του δραστηριότητα, θα το έκανε στο εξωτερικό και όχι στην Ελλάδα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Market Pass: Νέος γύρος πληρωμών

Άναψε το «πράσινο φως» για την πίστωση της προτελευταίας δόσης

Αναρτήθηκαν τα αποτελέσματα αξιολόγησης των αιτήσεων χρηματοδότησης για τον Γ΄ κύκλο του προγράμματος επιχειρηματικότητας νέων

Με επιχορήγηση 14.800 ευρώ και έμφαση στην ψηφιακή οικονομία

Παράταση πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το πρόγραμμα ανέργων γουνοποιών

Ενημέρωση από την Ελληνική Ομοσπονδία Γούνας

Ο χάρτης του ελληνικού επιχειρείν: Ποιοι κλάδοι στηρίζουν οικονομία και απασχόληση

321 δισ. ευρώ  ο συνολικός τζίρος

Θεσσαλονίκη: Γιατί συνεχίζεται το ξέφρενο πάρτι με τις τιμές στην αγορά κατοικίας

Σε πονοκέφαλο έχει εξελιχθεί η αναζήτηση κατοικίας στη Θεσσαλονίκη

Νέα παράταση για το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ»

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, παρατείνεται κατά 15 ημέρες το χρονικό περιθώριο υλοποίησης του προγράμματος

Σούπερ μάρκετ: «Λαϊκισμός» τα μέτρα κατά τα ακρίβειας

Για λαϊκισμό και παρεμβατισμό κατηγορεί ούτε λίγο ούτε πολύ την κυβέρνηση το οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων

Alpha Bank: Η τιμή του πετρελαίου θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα επί μακρόν

Table of Contents Hide Alpha Bank: Η τιμή του πετρελαίου θα παραμείνει…