Στη θεσμοθέτηση της υποχρέωσης των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών να εκδίδουν ηλεκτρονικά τα τιμολόγια για τις συναλλαγές τους με άλλες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες

και να διαβιβάζουν αυτόματα τα στοιχεία τους για επεξεργασία και διασταύρωση στις πληροφοριακές υποδομές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων προχωρεί η κυβέρνηση.

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ετοιμάζει το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την καθιέρωση της υποχρεωτικής «ηλεκτρονικής τιμολόγησης», με την οποία θα καταργηθεί η σημερινή διαδικασία εκτύπωσης και διακίνησης των τιμολογίων σε χάρτινη μορφή για όλες τις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων ή και μεταξύ ελευθέρων επαγγελματιών. Η διαδικασία αυτή θα αντικατασταθεί από την υποχρεωτική ηλεκτρονική έκδοση και διακίνηση των τιμολογίων μεταξύ των παραπάνω αντισυμβαλλομένων.

Τα στοιχεία των τιμολογίων που θα εκδίδονται και θα διακινούνται ηλεκτρονικά μεταξύ επιχειρήσεων ή και ελευθέρων επαγγελματιών θα διαβιβάζονται ταυτόχρονα και στις πληροφοριακές υποδομές της Α.Α.Δ.Ε. για άμεσο έλεγχο και διασταύρωση. Με τη διαδικασία αυτή, οι φορολογικές αρχές θα γνωρίζουν εξ’ αποστάσεως και σε πραγματικό χρόνο το ύψος των συναλλαγών μεταξύ επιχειρήσεων ή και ελευθέρων επαγγελματιών. Με πιο απλά λόγια, τα Ελεγκτικά Κέντρα και οι Δ.Ο.Υ. θα είναι, κατά κάποιον τρόπο, on line συνδεδεμένα με τα λογιστήρια και τα ταμεία των επιχειρήσεων-ελευθέρων επαγγελματιών και θα μπορούν να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή και εξ’ αποστάσεως ποιο είναι το ύψος των χονδρικών πωλήσεων που έχουν πραγματοποιήσει οι επιχειρήσεις καθώς επίσης και το ύψος των συναλλαγών παροχής υπηρεσιών μεταξύ επιχειρήσεων-ελευθέρων επαγγελματιών.

Ουσιαστικά με την ηλεκτρονική τιμολόγηση θα εξαλειφθεί πλήρως το φαινόμενο της έκδοσης πλαστών τιμολογίων, διότι δεν θα υπάρχει πλέον δυνατότητα έκδοσης τιμολογίων εν αγνοία του εμφανιζόμενου ως λήπτη ούτε δυνατότητα καταχώρησης τιμολογίου εν αγνοία του εμφανιζόμενου ως εκδότη. Παράλληλα θα περιοριστούν σημαντικά και τα κρούσματα έκδοσης εικονικών τιμολογίων, καθώς τα στοιχεία των ηλεκτρονικά εκδιδόμενων τιμολογίων θα επιβεβαιώνονται και από τους λήπτες, ενώ θα είναι άμεσα διαθέσιμα στις φορολογικές αρχές για διασταυρώσεις και επαληθεύσεις με το τραπεζικό σύστημα.

Ειδικότερα, με την καθιέρωση της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής τιμολόγησης θα καταστεί δυνατός ο τριπλός διασταυρωτικός έλεγχος των στοιχείων των εκδιδόμενων τιμολογίων.

Η τριπλή διασταύρωση θα γίνεται μεταξύ:

* Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, με την άμεση και ηλεκτρονική παραλαβή των στοιχείων των πωλήσεων των επιχειρήσεων καθημερινά

* τραπεζών, με τις ηλεκτρονικές πληρωμές (μέσω e-banking, POS και άλλων μέσων ηλεκτρονικής πληρωμής)

* των δύο εκάστοτε συναλλασσόμενων, με την ηλεκτρονική αποστολή των στοιχείων των εκδοθέντων τιμολογίων από τον εκδότη επιχειρηματία ή ελεύθερο επαγγελματία στον λήπτη επιχειρηματία ή ελεύθερο επαγγελματία και την επιβεβαίωση των στοιχείων της συναλλαγής από την πλευρά του εκάστοτε λήπτη.

Έτσι ακόμη και εικονικές συναλλαγές θα είναι αδύνατο πλέον να πραγματοποιηθούν καθώς για όλες οι συναλλαγές που θα αποτυπώνονται στα εκδοθέντα και αποσταλθέντα ηλεκτρονικά τιμολόγια θα διενεργούνται αυτόματα διασταυρώσεις και με στοιχεία από τις τράπεζες προκειμένου να επιβεβαιώνεται εάν πράγματι έχουν γίνει οι πληρωμές των εκδοθέντων τιμολογίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το hardware το οποίο θα μπορεί να υποστηρίξει το φιλόδοξο αυτό εγχείρημα είναι ήδη έτοιμο προς πλήρη λειτουργία και χρήση από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Αυτό που απομένει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι η ολοκλήρωση και του κατάλληλου software από τις υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ώστε να τεθεί το όλο σύστημα σε εφαρμογή.

Ταμειακές μηχανές και ΤΑΧΙS

Μετά την θεσμοθέτηση και εφαρμογή του μέτρου της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, θα ακολουθήσει η σταδιακή εφαρμογή και του μέτρου της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών και των λοιπών ηλεκτρονικών φορολογικών μηχανισμών των επιχειρήσεων με τις πληροφοριακές υποδομές του ΤΑΧΙS που έχουν αναπτυχθεί στις υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Με την εφαρμογή του μέτρου αυτού σε συνδυασμό με την επέκταση της υποχρεωτικής χρήσης μέσων ηλεκτρονικής πληρωμής σε όλες τις επιχειρήσεις θα καταστεί δυνατή η αντιμετώπιση των κρουσμάτων φοροδιαφυγής στο λιανεμπόριο και στις παρεχόμενες στο ευρύ κοινό υπηρεσίες, που εκδηλώνονται μέσω της μη έκδοσης αποδείξεων ή της έκδοσης πλαστών αποδείξεων από ταμειακές μηχανές αδήλωτες.

You May Also Like

Τσαπανίδου: Η κυβέρνηση μετέτρεψε τη χώρα σε παράδεισο παράνομων παρακολουθήσεων

«Η εποχή της ανομίας φτάνει στο τέλος της. Εκλογές τώρα. Δικαιοσύνη παντού», τονίζει η κυρία Τσαπανίδου

Γάμος ομοφύλων: Δημοσιεύθηκε η πρώτη αγγελία για τελετή στην Ελλάδα

Στην εφημερίδα Τα Νέα δημοσιεύεται η πρώτη αγγελία για γάμο ομόφυλου ζευγαριού στην Ελλάδα.

ΟΑΕΔ: 36.000 θέσεις στην κοινωφελή εργασία. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις αιτήσεις

ΟΑΕΔ: 36.000 θέσεις στην κοινωφελή εργασία. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για…

“Fake news” ο βομβαρδισμός του νοσοκομείου παίδων στη Μαριούπολη λέει η Ρωσία – “Είχαμε προειδοποιήσει” (vids)

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι οι καταγγελίες της Ουκρανίας σύμφωνα με τις…

Ισπανία: Τρόμος σε λούνα παρκ όταν δέντρο έπεσε πάνω σε τρενάκι – 14 τραυματίες (βίντεο)

Στιγμές τρόμου για τους επιβάτες τρένου σε λούνα παρκ

ΕΝΦΙΑ: Αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά – Πώς μπορείτε να δείτε το ποσό

Τα μεσάνυχτα της Κυριακής ξεκίνησε η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ, με την…

Λιβύη: Ερωτήματα για το δυστύχημα με τους 5 νεκρούς – «Υπήρξαν λάθη και μη σωστός σχεδιασμός»

Τι λέει ο πρώην αρχηγός ΓΕΣ, στρατηγός Γεώργιος Καμπάς για τους «γιατρούς που έκαναν μπαμ» και το γεωπολιτικό παιχνίδι στη Λιβύη

Πανελλήνιες 2022: Πότε αναμένεται να ξεκινήσουν, όλες οι αλλαγές που θα ισχύουν φέτος

Table of Contents Hide Όλες οι αλλαγές1. Αλλαγές στα μαθήματα2. Συντελεστές Βαρύτητας3.…