Κολλαγόνο: Πώς θα αυξήσουμε τα επίπεδά του με φυσικό τρόπο

Το κολλαγόνο είναι μια πολύ σημαντική πρωτεΐνη για την επιδερμίδα μας. Πώς θα ενισχύσουμε τη δράση του;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να ενισχύσουμε την δράση του κολλαγόνου, αυτής της πρωτεΐνης που φροντίζει για την ελαστικότητα και την νεανικότητα του δέρματός μας, μεταξύ άλλων. Υπάρχουν όμως και πολλοί μύθοι. Όσο μεγαλώνουμε, ο οργανισμός μας παράγει λιγότερο κολλαγόνο, και αρχίζουμε να παρατηρούμε σημάδια γήρανσης. Ας ξεχωρίσουμε λοιπόν την φαντασία από την πραγματικότητα, για να δούμε πώς θα αποκτήσουμε δέρμα καλύτερο από ποτέ.

Υαλουρονικό οξύ

Το υαλουρονικό οξύ είναι ένα συστατικό του κολλαγόνου. Το βρίσκουμε σε τροφές πλούσιες σε αμινοξέα, όπως τα φασόλια, τις ρίζες και την σόγια. Προσθέτοντας αυτές τις τροφές στην καθημερινότητά μας, θα δούμε διαφορές, ενώ μπορούμε να το λάβουμε και ως συμπλήρωμα.

Βιταμίνη C

Ίσως η πιο γνωστή βιταμίνη, όλοι γνωρίζουμε τα οφέλη της, και πόσο σημαντικό είναι να λαμβάνουμε ικανοποιητικές ποσότητες καθημερινά. Η βιταμίνη C, όμως, παίζει και σημαντικό ρόλο στην προστασία του δέρματος. Για να αυξήσετε τα επίπεδα βιταμίνης C που λαμβάνετε καθημερινά, αρχίστε να τρώτε περισσότερα εσπεριδοειδή, φράουλες και μπρόκολο.

Αλόη βέρα

Οι κρέμες και τα gel από αλόη βέρα χρησιμοποιούνται συχνά για να ανακουφίσουν το καμένο από τον ήλιο δέρμα. Φαίνεται όμως πως ορισμένα συμπληρώματα αλόης ενισχύουν την παραγωγή κολλαγόνου.

Τζίνσενγκ

Το τζίνσενγκ χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στην παραδοσιακή Ιατρική. Έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, και το βρίσκουμε σε μορφή τσαγιού ή συμπληρωμάτων.

Αντιοξειδωτικά

Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που λαμβάνουμε από την διατροφή μας και καταπολεμούν την δράση των ελεύθερων ριζών. Δεν βοηθούν όλα τα αντιοξειδωτικά στην ενίσχυση παραγωγής κολλαγόνου, όλα όμως βοηθούν το κολλαγόνο που υπάρχει ήδη στον οργανισμό να δουλεύει καλύτερα από ποτέ. Μερικές από τις καλύτερες πηγές αντιοξειδωτικών είναι τα blueberries, το πράσινο τσάι, το ρόδι, η κανέλα και πολλά μπαχαρικά και μυρωδικά που χρησιμοποιούμε στο φαγητό μας.

Ρετινόλη

Η ρετινόλη είναι ακόμα ένα αντιοξειδωτικό που χρησιμοποιείται για να αυξήσει τα επίπεδα κολλαγόνου στην επιδερμίδα, αλλά ταυτόχρονα αυξάνει και την ζωή του κολλαγόνου, μπλοκάροντας την δράση ενζύμων που το καταστρέφουν.

Πώς θα προστατεύσουμε την επιδερμίδα μας από το περιβάλλον;

Τα κύτταρα της επιδερμίδας μας αναδομούνται συνεχώς, αλλά οι συνθήκες του περιβάλλοντος μπορεί να έχουν πολύ αρνητικές συνέπειες. Η μόλυνση, η σκόνη και η έκθεση στον ήλιο προκαλούν βλάβες στο δέρμα. Όταν ο οργανισμός μας αντικαθιστά τα κατεστραμμένα κύτταρα της επιδερμίδας, τα επίπεδα κολλαγόνου μας μειώνονται περισσότερο. Είναι σημαντικό να καθαρίζουμε το δέρμα μας καθημερινά, αλλά και να κάνουμε απολέπιση. Πρέπει να φοράμε πάντα αντηλιακό, και να προστατεύουμε το πρόσωπο και τα μάτια μας με καπέλα και γυαλιά ηλίου.

Μύθοι για την ενίσχυση του κολλαγόνου

Ένας τεράστιος μύθος για το κολλαγόνο είναι πως μπορούμε να καρπωθούμε τα οφέλη του αν το χρησιμοποιήσουμε τοπικά, συνεπώς πολλά προϊόντα κυκλοφορούν στην αγορά που περιέχουν κολλαγόνο. Τα μόρια του κολλαγόνου, όμως, είναι πολύ μεγάλα για να απορροφηθούν από την επιδερμίδα. Ένας άλλος μύθος που κυκλοφορεί είναι πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε συμπληρώματα κολλαγόνου στον πρωινό μας καφέ, αλλά αυτό είναι λάθος, καθώς η καφεΐνη έχει αρνητικές επιδράσεις στην διαδικασία της γήρανσης.

iatronet.gr

You May Also Like

Κορωνοϊός: Καλό αερισμό και απολύμανση των σπιτιών με προσοχή στο χημικό φορτίο από τα απορρυπαντικά

Κορωνοϊός: Καλό αερισμό και απολύμανση των σπιτιών με προσοχή στο χημικό φορτίο…

Πρόσκληση σε συνάντηση-γλέντι από τους εργαζόμενους του Κέντρου Υγείας Καστοριάς

Πρόσκληση σε συνάντηση-γλέντι από τους εργαζόμενους του Κέντρου Υγείας Καστοριάς

Απογευματινά ραντεβού ΤΕΣΤ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ από το Κέντρο Υγείας Καστοριάς

Ενημέρωση από το Κέντρο Υγείας Καστοριάς

Ο ΙΣΑ τονίζει για μία ακόμα φορά ότι η παραπληροφόρηση του κοινού για την επιδημία και τα μέτρα προστασίας αποτελεί πράξη που θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τη δημόσια υγεία

Ο ΙΣΑ τονίζει για μία ακόμα φορά ότι η παραπληροφόρηση του κοινού…

Εγκεφαλικό επεισόδιο: Οι τρεις ερωτήσεις που σώζουν ζωές

Εγκεφαλικό επεισόδιο: Οι τρεις ερωτήσεις που σώζουν ζωές

Διατροφή για υγιή οστά: Τι να τρώτε & τι να αποφεύγετε

Μερικά ήδη τροφών μπορεί να επηρεάσουν την υγεία των οστών σας.

20 σημάδια υπερκόπωσης: Μήπως έχετε πάθει burnout;

20 σημάδια υπερκόπωσης: Μήπως έχετε πάθει burnout;

Τι προκαλεί στους πνεύμονες των δρομέων ο παγωμένος αέρας;

Table of Contents Hide Πως λειτουργεί ο πνεύμοναςΟ ψυχρός αέραςΔεν γίνεται ζημιά…Τι…

6 σημάδια ότι το δέρμα σου γερνάει (και τι να κάνεις)

Table of Contents Hide 6 σημάδια ότι το δέρμα σου γερνάει (και…

Καθημερινά λάθη που καταστρέφουν το δέρμα σας

Καθημερινά λάθη που καταστρέφουν το δέρμα σας