Πνευματικό Συλλαλητήριο στην Καστοριά. Π. Νικόλαος Γιαννουσάς: «Η Μακεδονία δεν είναι απλά ελληνική, η Μακεδονία είναι Ελλάδα»

Συνέντευξη τύπου στα τοπικά Μ.Μ.Ε. παραχώρησε ο εκπρόσωπος τύπου της Ι.Μ. Καστοριάς π. Νικόλαος Γιαννουσάς με αφορμή τις επερχόμενες εκδηλώσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου που θα πραγματοποιηθούν στην Π.Ε. Καστοριάς παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου.

Της Χρύσας Κοσμίδου

«Η εκκλησία πρέπει να πράξει αυτό για  το οποίο είναι υπεύθυνη. Δηλαδή την εκκλησιαστική μνήμη και τιμή στους πεσόντες του Μακεδονικού Αγώνα», είπε χαρακτηριστικά ο π. Νικόλας Γιαννουσάς.

Την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018 θα πραγματοποιηθεί  επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο του Μητροπολίτη Καστοριάς Γερμανού Καραβαγγέλη και του Πρωτομάρτυρα του Μακεδονικού Αγώνα Παύλου Μελά. Το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου θα τελεστεί Συνοδική Θεία Λειτουργία και Ιερό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών του ήρωα του Μακεδονικού Αγώνα Παύλου Μελά και όλων των μακεδονομάχων, στον τόπο όπου ηρωικώς έπεσαν, στη Στάτιστα της Μητρόπολης Καστοριάς, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου.

Για δεύτερη φορά στη σύγχρονη ιστορία θα πραγματοποιηθεί Συνοδική Θεία Λειτουργία εκτός Αρχιεπισκοπής

Αξίζει να σημειωθεί πως οι Συνοδικές Θείες Λειτουργίες δεν τελούνται εκτός Αρχιεπισκοπής. Παρόλα αυτά κατ’ εξαίρεση  -για δεύτερη φορά στη σύγχρονη ιστορία της χώρας- συμβαίνει αυτό  « Για πρώτη φορά επί Μακαριστού Χριστόδουλου πάλι για τον Παύλο Μελά, πάλι στην Καστοριά πραγματοποιήθηκε Συνοδική Θεία Λειτουργία. Δεύτερη φορά πάλι για τον Παύλο Μελά, πάλι στην Καστοριά επί Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου», ήταν τα λόγια του π. Νικόλαου Γιαννουσά και απηύθυνε ανοιχτό κάλεσμα συμμετοχής των πολιτών σε ένα πνευματικό συλλαλητήριο  «Η Εκκλησία μας λοιπόν καλεί  τους πάντες σε ένα άτυπο πνευματικό συλλαλητήριο στο οποίο καλούμαστε να δείξουμε και να πούμε  σε όλο τον κόσμο ότι η Καστοριά, ανέκαθεν στην ιστορία της ήταν προπύργιο ελληνισμού και αγώνος, συνεχίζει να είναι και θα συνεχίσει να είναι.  Εάν οι γείτονές μας θέλουνε την καλή γειτονία, είμαστε πρόθυμοι. Η Μακεδονία δεν είναι απλά ελληνική, η Μακεδονία είναι Ελλάδα».

Παράλληλα ο π. Νικόλαος Γιαννουσάς επεσήμανε πως κανένας λαός δεν μπορεί να αυτοπροσδιορίζεται παίρνοντας την ιστορία από έναν άλλο λαό «Πρέπει να είναι υπερήφανοι για το λαό τους και για την ιστορία τους,  αλλά για την πραγματική ιστορία τους και όχι για μια ξένη».

 

Κατά τη Συνοδική Θεία Λειτουργία, αναμένεται να δώσει το παρών ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού,  όπως επίσης εκπρόσωποι των στρατιωτικών  και αστυνομικών αρχών, άνθρωποι του πολιτικού χώρου, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, Μ.Μ.Ε. παγκοσμίου βεληνεκούς τα οποία θα καλύψουν ένα σημαντικό γεγονός «Θα πραγματοποιηθεί ένα παλλαϊκό συγκέντρωνα το οποίο θα έχει ως άμεσο στόχο να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος –εκτός πατρίδος- που ακόμα αμφιβάλει για το ποια είναι η Μακεδονία. Δεν μπορεί σε όλο τον κόσμο να υπάρχουν βιβλιοθήκες γεμάτες με σκοπιανική προπαγάνδα, δήθεν περί  μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα και δεν μπορεί εμείς εδώ να μην διατρανώνουμε ότι αυτό είναι ένα ιστορικό ψεύδος και μια διαστρέβλωση της ιστορίας μας. Για αυτό λοιπόν καλούμαστε όλοι να βρεθούμε με τον όγκο και τον παλμό, των νεανικών και ώριμων ψυχών, να πούμε ότι η ιστορία είναι μια αδιαπραγμάτευτη και αντικειμενικά σταθερή. Υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία και ιστορικές αποδείξεις ότι οι Μακεδόνες ήταν Έλληνες. Είμαστε απόγονοι των Μακεδόνων και είμαστε περήφανοι για τους προγόνους μας».