Παντζάρι και υγεία

Το χρώμα και η γλυκιά του γεύση το κάνουν σίγουρα να ξεχωρίζει ανάμεσα στα υπόλοιπα λαχανικά. Το ίδιο, όμως, θα μπορούσαμε να πούμε και για τη διατροφική του αξία, καθώς το παντζάρι αποτελεί ένα τρόφιμο με υψηλή περιεκτικότητα σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.

Ειδικότερα, τα παντζάρια είναι πλούσια πηγή φυλλικού οξέος, το οποίο είναι απαραίτητο για τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων, τη σύνθεση των ερυθρών αιμοσφαιρίων και τη λειτουργία του νευρικού συστήματος και μαγγανίου, που συμμετέχει σε πλήθος βιολογικών λειτουργιών, όπως ο οστικός σχηματισμός, η δημιουργία συνδετικού ιστού, η επούλωση των πληγών και η σύνθεση ορμονών που σχετίζονται με την ανάπτυξη και την αναπαραγωγή.

Επιπλέον, περιέχουν σημαντικά ποσά φυτικών ινών, καλίου, σιδήρου και βιταμίνης Α, ενώ τα αντιοξειδωτικά τους συστατικά προστατεύουν τον οργανισμό από την επιβλαβή δράση των ελευθέρων ριζών και συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις και διάφορες μορφές καρκίνου.

Τέλος, τα τελευταία χρόνια υπάρχει αρκετή ερευνητική δραστηριότητα γύρω από την επίδραση της κατανάλωσης χυμού παντζαριού στην υγεία. Ειδικότερα, έχει φανεί ότι η κατανάλωσή του σχετίζεται με μείωση της αρτηριακής πίεσης και βελτίωση της αιματικής ροής και της αθλητικής απόδοσης, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να δρα προστατευτικά ενάντια στην εμφάνιση νευρολογικών διαταραχών όπως η άνοια.

neadiatrofis.gr

You May Also Like

Καθημερινά προφυλακτικά μέτρα πρόληψης του κορωνοϊού για ιδιώτες και επιχειρήσεις

Καθημερινά προφυλακτικά μέτρα πρόληψης του κορωνοϊού για ιδιώτες και επιχειρήσεις

Οι πρώτες φθινοπωρινές ιώσεις: Ποια είναι τα συμπτώματα

Οι πιο συχνές λοιμώξεις που ταλαιπωρούν τα παιδιά το φθινόπωρο είναι το…

Πάσχα 2020: Συμβουλές από τον ΕΦΕΤ για τα τρόφιμα εν μέσω πανδημίας

Πάσχα 2020: Συμβουλές από τον ΕΦΕΤ για τα τρόφιμα εν μέσω πανδημίας

5 νόσοι «σιωπηλοί δολοφόνοι»:  Τα ήπια συμπτώματα

5 νόσοι «σιωπηλοί δολοφόνοι»:  Τα ήπια συμπτώματα

Πόνος στο στήθος: Πότε να ανησυχήσετε

Πόνος στο στήθος: Πότε να ανησυχήσετε

Πώς να διατηρήσετε φρέσκο το ψωμί για αρκετές μέρες

Πώς να διατηρήσετε φρέσκο το ψωμί για αρκετές μέρες

Κράμπες: Τι υποδεικνύουν και τι να φάτε για να σας περάσουν

Κράμπες: Τι υποδεικνύουν και τι να φάτε για να σας περάσουν

Λόξιγκας: Πώς σταματάει στο λεπτό

Λόξιγκας: Πώς σταματάει στο λεπτό

Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης Πνιγμού: Οι 6 πιο συχνές αιτίες και οι τρόποι προφύλαξης – Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ

Περίπου 350 περιστατικά στην Ελλάδα ετησίως

ΕΟΦ: Ανακαλείται σιρόπι για τον βήχα

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων δεν συμφωνούν με τις προδιαγραφές του προϊόντος…