Η συνεχώς αυξανόμενη ανεργία, οι χαμηλές αμοιβές όσων έχουν εργασία, οι καταβολές μικρών ποσών «έναντι» του κανονικού μισθού σε χιλιάδες υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα και παράλληλα η αύξηση των φορολογικών βαρών ταυτόχρονα με την αύξηση σε πολλές περιπτώσεις ειδών πρώτης ανάγκης, έχουν ως συνέπεια τη δραματική αύξηση των ποσοστών φτώχειας στην Ελλάδα.

 

Ειδικότερα, το 22,2% του πληθυσμού της χώρας, δηλαδή ένα στα τέσσερα άτομα, δεν μπορεί να αγοράσει ούτε τα στοιχειώδη για να ζήσει και πολύ περισσότερο να ανταποκριθεί στις υπόλοιπες υποχρεώσεις του.

 

Τα στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν στη δημοσιότητα και βασίζονται σε εμπεριστατωμένη έρευνα σε όλες τις χώρες της ΕΕ προκαλούν κυριολεκτικά σοκ.

 

Όπως προκύπτει το ποσοστό των ατόμων που βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας στην Ελλάδα είναι τριπλάσιο από τον μέσο όρο της ΕΕ και το τρίτο υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Μεγαλύτερα ποσοστά καταγράφονται μόνο στη Βουλγαρία (34,2%) και στη Ρουμανία (24,6% έναντι 26,3% το 2014).

 

Στην έρευνα της η Eurostat καταγράφει ως φτωχούς όσους στερούνται βασικών καταναλωτικών αγαθών ή αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις βασικές οικονομικές υποχρεώσεις.

 

Βάσει αυτών των στοιχείων, το 2015 στην Ελλάδα ζούσαν σε κατάσταση ένδειας περίπου 2,37 εκατομμύρια άτομα και συνολικά στην ΕΕ 41 εκατομμύρια. Το ανησυχητικό είναι ότι ενώ στην ΕΕ το ποσοστό φτωχών μειώνεται τα τελευταία χρόνια (από 9,9% το 2012 σε 8,2% το 2015), στην Ελλάδα αυξάνεται συνεχώς: Από 19,5% το 2012, πήγε 20,3% το 2013, 21,5% το 2014 και 22,2% το 2015.

 

Σε κατάσταση ένδειας βρίσκεται στην ΕΕ το 8,3% των νοικοκυριών με δύο ή περισσότερους ενηλίκους με παιδιά, το 6% των νοικοκυριών χωρίς παιδιά και το 17,3% των μονογονεϊκών οικογενειών.

 

Πάνω από τους μισούς νέους ζουν στο πατρικό λόγω οικονομικής αδυναμίας

Περισσότεροι από τους μισούς νέους ζουν στο πατρικό σπίτι λόγω οικονομικής κρίσης. Αυτό είναι το στοιχείο που βγαίνει από την έρευνα της Eurostat η οποία δείχνει ότι στην Ελλάδα ο αριθμός των πολιτών, κυρίως νέων, που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ζήσουν μόνοι τους εκτοξεύτηκε από το 2010 και μετά.


Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η χώρα μας βρίσκεται στη τρίτη θέση με 51,6%, όσον αφορά το ποσοστό των νέων μεταξύ 25 και 34 χρονών που μένουν στο πατρικό τους. Στη πρώτη θέση βρίσκεται η Σλοβακία με 56,6%, στην δεύτερη η Βουλγαρία με 52,8%, ενώ στην τελευταία θέση η Δανία με μόλις 1,8%. Το ποσοστό των παιδιών που μένουν στο πατρικό τους και είναι 18-34 ετών αγγίζει το 63,5%,

Επίσης, το υψηλότερο ποσοστό των ανέργων νέων που εξακολουθούν να μένουν με την οικογένειά τους βρίσκεται στην Ελλάδα, την Ιταλία, Σουηδία και Ιρλανδία, ενώ δεν μένουν στο πατρικό τους ούτε σε περιόδους ανεργίας οι Ολλανδοί, οι Αυστριακοί, οι Λετονοί, οι Κύπριοι, οι Δανοί.

Εργαζόμενοι που συνεχίζουν να ζουν στην πατρική στέγη είναι κυρίως οι Μαλτέζοι, οι Αυστριακοί, οι Βούλγαροι, οι Λετονοί, οι Πορτογάλοι, οι Ισπανοί και οι Έλληνες, ενώ λιγότεροι σ’ αυτή την κατηγορία είναι οι Γάλλοι, οι Φιλανδοί, οι Δανοί, οι Βέλγοι, οι Λουξεμβούργιοι και οι Κύπριοι.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.