8 ΜΑΡΤΗ : ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ. ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΝΤΑΙ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

 

Η ΓΣΕΕ απευθύνει αγωνιστικό χαιρετισμό σε όλες τις γυναίκες, εργαζόμενες, άνεργες, συνταξιούχες, μετανάστριες, πρόσφυγες που σηκώνουν το βάρος του πολλαπλού τους ρόλου σ’ένα πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον που θεωρεί ότι έχει εξασφαλισθεί η ισότητα φύλου και οι ίσες ευκαιρίες, μόνο με την αναφορά τους στη νομοθεσία και σε διακηρύξεις ισότητας.

Φέτος 8 Μάρτη 2018, το μήνυμα της ΓΣΕΕ για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και για τα 100 χρόνια από την ίδρυσή της αφορά στην ευθύνη των συνδικάτων να φέρουν στο φως τις διακρίσεις στην εργασία. Το μήνυμα της ΓΣΕΕ είναι καθαρό και σαφές:

Η αξιοπρέπεια του ανθρώπου είναι υπόθεση ΟΛΩΝ. Τα συνδικάτα θέλουν, πρέπει και μπορούν να παλέψουν για την έμπρακτη εφαρμογή της ισότητας φύλου και της ίσης μεταχείρισης στην εργασία.

Η ΓΣΕΕ καλεί όλο το συνδικαλιστικό Κίνημα, τα πρωτοβάθμια σωματεία, τα Εργατικά Κέντρα, τις Ομοσπονδίες να αξιοποιήσουμε τις σχετικές διατάξεις της νομοθεσίας (αρθ. 22 ν. 3896/2010, αρθ. 8 ν. 4443/2016) και να φέρουμε στο φως περιπτώσεις παράνομων διακρίσεων που μας γίνονται γνωστές, ανεξάρτητα από την ιδιότητα μέλους του θύματος πράξης διάκρισης, παρενόχλησης ή σεξουαλικής παρενόχλησης, βίας στο χώρο εργασίας, εμπορίας ή αναγκαστικής εργασίας.

Οι διατάξεις αυτές μας δίνουν τη δυνατότητα να υποβάλουμε στο όνομα του θύματος των διακρίσεων, εφόσον συναινεί, προσφυγές στις αρμόδιες Αρχές, δηλαδή στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και στο Συνήγορο του Πολίτη ή/και στα Δικαστήρια, όπως και να ασκούμε παρεμβάσεις υπέρ του θύματος ενώπιον των Αρχών ή/ και των Δικαστηρίων για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων του λόγω παράνομης διάκρισης για πραγματικά ή νομιζόμενα χαρακτηριστικά στη βάση των παρακάτω λόγων:

– το φύλο, την οικογενειακή ή την κοινωνική κατάσταση, την εγκυμοσύνη

– τη φυλή, το χρώμα, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, τις γενεαλογικές καταβολές

– τις θρησκευτικές ή άλλες πεποιθήσεις

– την αναπηρία ή τη χρόνια πάθηση

– την ηλικία

– τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα ή τα χαρακτηριστικά φύλου

Η παρουσία των συνδικάτων είναι πολύτιμη τόσο για τη βοήθεια στο θύμα διάκρισης, όσο και για την παρακολούθηση της αυστηρής τήρησης της προβλεπόμενης από τη νομοθεσία διαδικασίας ελέγχου (αντιστροφή βάρους απόδειξης στον εργοδότη, προστασία από αντίποινα, επιβολή προβλεπόμενων διοικητικών και ποινικών κυρώσεων).

Για τη συμβολή στην καλύτερη παρακολούθηση της εξέλιξης των υποθέσεων, τα σωματεία μπορούν να ενημερώνουν τη ΓΣΕΕ στο [email protected] για την υποβολή καταγγελιών στο ΣΕΠΕ και τον Συνήγορο του Πολίτη που αφορούν ζητήματα παράνομων διακρίσεων στην εργασία.

Με διαρκή σκοπό την έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση, η ΓΣΕΕ θα συνεχίσει να έχει στη διάθεση των συνδικάτων και των εργαζομένων σε όλη την επικράτεια για κάθε ζήτημα πληροφόρησης, στήριξης και συλλογικής δράσης και στα θέματα διακρίσεων:

Η ΓΣΕΕ στηρίζει και την καμπάνια της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων για την υιοθέτηση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για «την ισορροπία επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής» με την ευκαιρία του εορτασμού της 8ης Μαρτίου 2018 .

Η δύναμη είναι στα χέρια μας, στα συνδικάτα και στους συλλογικούς αγώνες για τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων μας, την ουσιαστική εφαρμογή της ισότητας φύλου, για την άρση των στερεοτύπων, για την καταπολέμηση των πολλαπλών διακρίσεων, την εμπέδωση της κοινωνικής δικαιοσύνης για όλους/ες τους/τις εργαζόμενους/ες.

You May Also Like

Όλες οι λεπτομέρειες για το Πρόγραμμα «Τουρισμός Για Όλους»

    Όλες οι λεπτομέρειες για το Πρόγραμμα «Τουρισμός Για Όλους»  

Ελληνοτουρκικά: Η Αθήνα σηκώνει το θέμα των τουρκικών drones – Αναζητεί αντίμετρα για την αντιμετώπισή τους

Table of Contents Hide Κινήσεις στο διπλωματικό πεδίο, αλλά και σε επιχειρησιακό…

45 και 47 ετών οι άντρες του δυστυχήματος στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου – Έσπασε το συρματόσχοινο από το καλάθι με το οποίο μετάφεραν υλικά στον πύργο ψύξης – Ανακοινώσεις Σωματείων

Δύο εργαζόμενοι στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό (ΑΗΣ) Αγ. Δημητρίου, 45 και 47 ετών,…

Επιθετικότερη η φετινή γρίπη

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου στους ηλικιωμένους πιθανότατα δεν είναι ικανοποιητική για την προστασία τους, λένε οι ειδικοί

Πόλεμος στην Ουκρανία: ΗΠΑ και Πολωνία σχεδιάζουν τη διαίρεση της χώρας, εκτιμά ο επικεφαλής της ρωσικής κατασκοπείας

Πόλεμος στην Ουκρανία: ΗΠΑ και Πολωνία σχεδιάζουν τη διαίρεση της χώρας, εκτιμά…

Υπουργείο Παιδείας: Ο κύβος ερρίφθη -Αυτή είναι η ημερομηνία που ανοίγουν τα σχολεία

Υπουργείο Παιδείας: Ο κύβος ερρίφθη -Αυτή είναι η ημερομηνία που ανοίγουν τα…

Κικίλιας: Διαθέσιμα όλα τα εμβόλια στους 30 – 44 από το τέλος Μαΐου

Διαθέσιμα για την ηλικιακή ομάδα 30 έως 44 θα είναι όλα τα εμβόλια από…

Τέλος στα κλειστά σχολεία για τις εκλογές των εκπαιδευτικών, έρχονται νέες προσλήψεις

Τέλος στα κλειστά σχολεία για τις εκλογές των εκπαιδευτικών, έρχονται νέες προσλήψεις

«Μικρές Πράξεις, Μεγάλα Εγκλήματα»: νέα διάκριση για το επίτευγμα μείωσης 62% στη ρίψη αποτσίγαρων μέσα σε έξι μήνες 

Το βραβείο για την προστασία του περιβάλλοντος έλαβε το πρόγραμμα «Μικρές Πράξεις,…