Η ανεργία, οι χαμηλοί μισθοί και η γενικότερη οικονομική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα την τελευταία επταετία έχει πλήξει σε μεγάλο βαθμό και τους νέους. Νέους που αφιέρωσαν χρόνο, κόπο και χρήμα στα θρανία και τα αμφιθέατρα και επιλέγουν να εργαστούν σε χώρα του εξωτερικού, αφού πλέον η Ελλάδα δεν μπορεί να παρέχει μια αξιοπρεπή θέση εργασίας. Εν μέσω της οικονομικής κρίσης η Ελλάδα χάνει τα καλύτερά της μυαλά.

 

Από όσους Έλληνες πτυχιούχους μετανάστευσαν στο εξωτερικό τα τελευταία 25 χρόνια, οι τρεις στους τέσσερις έφυγαν την τελευταία εξαετία και μάλιστα οι περισσότεροι μεταναστεύουν με πρόθεση να εγκατασταθούν μόνιμα στο εξωτερικό αναζητώντας εκεί δουλειά. Γιατροί, μηχανικοί, οικονομολόγοι, νομικοί, θετικών επιστημών, βρίσκονται στο εξωτερικό, είτε έχοντας εδραιωθεί επαγγελματικά, είτε αναζητώντας μία καλή θέση εργασίας. Το 73% από αυτούς έχει μεταπτυχιακό τίτλο, το 51,2% διδακτορικό, το 41% έχει σπουδάσει σε πολύ καλό πανεπιστήμιο.

 

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία σχετικής μελέτης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας υπό την επιστημονική επίβλεψη του Λόη Λαμπριανίδη, καθηγητή και νυν γενικού γραμματέα Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων, που δημοσίευσε η «Καθημερινή», σύμφωνα με τα οποία από τους 185.388 Έλληνες πτυχιούχους που αποχώρησαν από τη χώρα μας από το 1990 έως σήμερα, οι 139.041 έφυγαν από το 2010 και μετά.

 

Τα ακαδημαϊκά χαρακτηριστικά των Ελλήνων μεταναστών έχουν αλλάξει δραματικά τις τελευταίες πέντε δεκαετίες. Παρόλο που έως και τα τέλη της δεκαετίας του ’80, οι περισσότεροι διέθεταν μόνο απολυτήριο γυμνασίου, τη δεκαετία του ’90 η πλειονότητα ήταν απόφοιτοι λυκείου και από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 έως και σήμερα σχεδόν το 75% εκείνων που αποφάσισαν να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον στο εξωτερικό είναι τουλάχιστον απόφοιτοι πανεπιστημίου ή ΤΕΙ. Το 20% είναι απόφοιτοι λυκείου ή τεχνικής μη πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και περίπου το 5% απόφοιτοι γυμνασίου.

 

Παρότι οι άνεργοι αποτελούσαν πολύ μικρό ποσοστό όσων μετανάστευσαν πριν ξεσπάσει η οικονομική κρίση, πλέον σχεδόν 50% των Ελλήνων που μετανάστευσαν από το 2010 και μετά ήταν άνεργοι.

 

Σε ποσοστό 72% οι Έλληνες μετανάστες βρήκαν δουλειά σύμφωνα με τις σπουδές τους και την ειδικότητά τους, ενώ το 21% ετεροαπασχολείται ακόμη και σε δουλειές κατώτερες του μορφωτικού του επιπέδου.

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ τις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες το μεγάλο κύμα Ελλήνων μεταναστών κατευθύνθηκε προς Γερμανία, Αυστραλία και ΗΠΑ, «οι μετανάστες της σημερινής εποχής πάνε παντού», όπως λέει η μελέτη: Μέση Ανατολή, Ασία, Αμερική. Τα πρωτεία ως χώρες προορισμού, πάντως, έχουν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι έως και το 2009 οι περισσότεροι μετανάστες ήταν νέοι, κάτω των 30 ετών, και χωρίς δεσμεύσεις (π.χ. οικογένεια), όμως από το 2000 και μετά, αυξάνεται το ποσοστό όσων είναι πάνω από 30 ετών και αναγκάζονται να ξενιτευτούν παρά τις όποιες υποχρεώσεις τους στην Ελλάδα. Την περίοδο 2010-2015, το 54% όσων μετανάστευσαν ήταν κάτω από 30 ετών και το 46% πάνω από 30 ετών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Εβαλαν πωλητήριο στο γηροκομείο – κολαστήριο των Χανίων: Ζητούν 3,7 εκατ. ευρώ για την “απεριόριστη θέα”

Η αγγελία πώλησης του γηροκομείου της φρίκης στα Χανιά με “θέα στο…

ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΒΗΝΕΙ…

ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΒΗΝΕΙ…

Τοπικές βροχές το Σαββατοκύριακο. Πτώση θερμοκρασίας και χιόνια στα ορεινά από Δευτέρα

Τοπικές βροχές το Σαββατοκύριακο. Πτώση θερμοκρασίας και  χιόνια στα ορεινά από Δευτέρα

ΠΑΝΣΕΚΤΕ: ΔΕΚΑΔΕΣ ΤΑ ΚΛΕΙΣΙΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ

ΠΑΝΣΕΚΤΕ: ΔΕΚΑΔΕΣ ΤΑ ΚΛΕΙΣΙΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ

Κραυγή αγωνίας για την ακρίβεια από 95χρονο: «Πως θα ζήσω»; 700 ευρώ σύνταξη και 785 ευρώ ρεύμα!

Κραυγή αγωνίας για την ακρίβεια από 95χρονο: «Πως θα ζήσω»; 700 ευρώ…

Έως 31 Ιουλίου η αποκλειστική προθεσμία για το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων

Για την εγγραφή στο μητρώο αναγνωρισμένων αθλητικών σωματείων

ΓΣΕΕ: Πως αμείβεται η ημέρα του Αγίου Πνεύματος

Ενημέρωση για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα για τη Δευτέρα 5 Ιουνίου 2023

Ανοίγουν και πάλι οι παιδότοποι από την Τετάρτη

Ανοίγουν και πάλι οι παιδότοποι από την Τετάρτη