Πόσο αντέχουν βασικά τρόφιμα στην κατάψυξη

 

Πολύ συχνά αποθηκεύουμε τροφές και φαγητά στην κατάψυξη είτε για να τα μαγειρέψουμε αργότερα είτε για να ξαναζεστάνουμε ένα φαγητό που έχει περισσέψει.

Η κατάψυξη είναι η φυσική διεργασία, με την οποία η θερμοκρασία ενός τροφίμου μειώνεται κάτω του σημείου πήξης του νερού κι ένα μέρος του νερού του τροφίμου μετατρέπεται σε παγοκρυστάλλους. Η περιοχή θερμοκρασιών της είναι από το σημείο πήξης του νερού στο τρόφιμο και κάτω, με συνηθέστερη τους -18’C.

Δείτε πόσο διατηρούνται στην κατάψυξη συγκεκριμένες τροφές

Κρέας

Όσον αφορά στο κόκκινο κρέας, δεν πρέπει να το κρατάμε στη συντήρηση του ψυγείου μας περισσότερο από μία μέρα όταν πρόκειται για κιμά ή μικρά κομμάτια, και πάνω από δυο-τρεις μέρες όταν πρόκειται για μπριζόλες ή άλλα μεγάλα κομμάτια. Αν θέλουμε να το καταψύξουμε, πρέπει πρώτα να το πλύνουμε και να το στεγνώσουμε. Έτσι, μπορούμε να το διατηρήσουμε στην κατάψυξη για έξι μήνες, αν πρόκειται για μοσχαρίσιο, και για ένα χρόνο αν είναι βοδινό.
Στα αιγοπρόβατα, τα μικρά κομμάτια διατηρούνται καλά στην κατάψυξη για τρεις μήνες, ενώ τα μεγάλα μπορούμε να τα κρατήσουμε και έξι, ενώ το χοιρινό κρέας μπορεί να διατηρηθεί στην κατάψυξη τέσσερις με έξι μήνες.

Γαλακτοκομικά

Τα φαγητά που περιέχουν γάλα, αυγά, τυριά, βούτυρο ή κρέμα γάλακτος δεν κρατάνε για περισσότερες από δύο ημέρες στη συντήρηση και μία βδομάδα στην κατάψυξη, αφού τα γαλακτοκομικά «κόβουν» σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά το μαγείρεμά τους.

Ψάρια

Στην κατάψυξη του σπιτιού μας μπορούν να διατηρηθούν μέχρι τρεις μήνες. Αυτά που δεν έχουν λέπια (όπως είναι ο κολιός, η παλαμίδα, το σκουμπρί κ.ά.) δεν είναι καλό να τα καταψύχουμε, γιατί η γεύση τους γίνεται ακόμα πιο βαριά και χάνουν τη νοστιμιά τους.

Μαγειρεμένα λαχανικά

Τα μαγειρεμένα λαχανικά είναι γενικά πιο ευπαθή και δεν κρατάνε περισσότερο από μία με δύο μέρες στη συντήρηση ή μία με δύο βδομάδες στην κατάψυξη. Παρ’ όλα αυτά, η κατάψυξη δεν ενδείκνυται τόσο γι’ αυτά τα φαγητά, γιατί χάνουν τα οργανοληπτικά τους χαρακτηριστικά. H καλύτερη λύση για τα λαχανικά (χόρτα, μπρόκολο, κουνουπίδι, κολοκυθάκια, καρότα) που θέλουμε να διατηρήσουμε στο ψυγείο είναι να τα φτιάχνουμε βραστά -χωρίς σάλτσα-, γιατί έτσι μπορούμε να τα φυλάμε για περισσότερες μέρες.

 

 

baby.gr

You May Also Like

Οδηγίες για την ορθή χρήση της μάσκας

Οδηγίες για την ορθή χρήση της μάσκας

Οστεόφυτα: Τα “καρφιά” στα κόκκαλα με τους ανυπόφορους πόνους, γιατί δημιουργούνται και πως αντιμετωπίζονται

Table of Contents Hide Οστεόφυτα: Τα “καρφιά” στα κόκκαλα με τους ανυπόφορους…

Αλλεργία στα μάτια: Αντιμετώπιση για φαγούρα, κοκκίνισμα και δάκρυα

Αλλεργία στα μάτια: Αντιμετώπιση για φαγούρα, κοκκίνισμα και δάκρυα

Διαβήτης: Συμπτώματα και όρια σακχάρου στο αίμα

Διαβήτης: Συμπτώματα και όρια σακχάρου στο αίμα

ΕΟΔΥ: Πώς να φτιάξουμε μια υφασμάτινη μάσκα μόνοι μας. Βίντεο με τη Βίκυ Σταυρόπουλου

ΕΟΔΥ: Πώς να φτιάξουμε μια υφασμάτινη μάσκα μόνοι μας. Βίντεο με τη…

ΕΦΕΤ: Ανακαλείται μπιφτέκι και σουβλάκι κοτόπουλο λόγω σαλμονέλας

Διαπιστώθηκε η παρουσία του παθογόνου μικροοργανισμού Salmonella spp

Προστατέψτε το μικρό σας από γρίπη

Προστατέψτε το μικρό σας από γρίπη

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την αλλεργία και πως να τις αντιμετωπίσετε

Οι 8 πιο αλλεργιογόνες ουσίες

Τι περιείχε Σιρόπι για τον βήχα του 1900

Σχεδόν για κάθε πάθηση οι γιατροί συνταγογραφούσαν στους ασθενείς φάρμακα που περιείχαν κοκαΐνη και απιοειδή.

Πλεύρης για επίταξη γιατρών: Θα γίνει μέσα στην εβδομάδα αν δεν καλυφθούν τα κενά – Τι είπε για νέα μέτρα

Αναφορικά με το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι…