Σημαντικές οι προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης των προορισμών της Δυτικής Μακεδονίας

 

Του Πρόεδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννη Ρέτσου

 

Οι προορισμοί της Δυτικής Μακεδονίας διαθέτουν ένα πολυσύνθετο χαρτοφυλάκιο τουριστικών προϊόντων το οποίο, ανά περιοχή, προσελκύει όλες τις εποχές του χρόνου το ταξιδιωτικό ενδιαφέρον τόσο των Ελλήνων όσο και των ξένων επισκεπτών.

 

Στον ΣΕΤΕ παρακολουθούμε από κοντά τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται σε τοπικό επίπεδο για την αξιοποίηση των τουριστικών πλεονεκτημάτων των προορισμών της Δυτικής Μακεδονίας. Η επίσκεψη μας  στην Καστοριά μαζί με το ΙΝΣΕΤΕ και την Marketing Greece αποτελεί μία συνέχεια του κύκλου συναντήσεων εργασίας που πραγματοποιούμε σε τουριστικούς προορισμούς με τη συμμετοχή επιχειρηματιών – μελών του Συνδέσμου καθώς και τοπικών φορέων του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, στις οποίες αναπτύσσονται θέματα σχετικά με τη στρατηγική του ΣΕΤΕ για βιώσιμη ανάπτυξη και ουσιαστική διασύνδεση τομέων, όπως για παράδειγμα της αγροδιατροφής και του πολιτισμού, οι οποίοι μπορούν άμεσα να ενισχύσουν ποιοτικά την εμπειρία που προσφέρει η χώρα μέσω των προϊόντων και των υπηρεσιών του τουρισμού.

 

Tην προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώσαμε ένα νέο έργο με τίτλο «Γαστρονομικοί Προορισμοί» το οποίο θα υλοποιηθεί με την συνεργασία του Ινστιτούτου του ΣΕΤΕ και της Μarketing Greece. Σκοπός των Γαστρονομικών Προορισμών είναι να δούμε στην πράξη την ποιοτική αναβάθμιση και τον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος μέσα από τη γαστρονομία. Πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό το εγχείρημα θα έχουν οι τοπικές γαστρονομικές κοινότητες, οι τοπικές κοινωνίες. Οι δράσεις του έργου θα αφορούν στην εκπαίδευση και στην προβολή.

Αποτελεί κοινή μας διαπίστωση ότι οι προορισμοί της Δυτικής Μακεδονίας έχουν σημαντικές προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης. Στα θετικά στοιχεία για την Περιφέρεια  Δυτικής Μακεδονίας περιλαμβάνεται το γεγονός ότι την περίοδο 2013-2016 καταγράφηκε αύξηση κατά 1% στον σύνθετο ετήσιο ρυθμό μεταβολής της απασχόλησης στον τομέα του τουρισμού. Η ενίσχυση της τουριστικής ζήτησης θα μπορούσε να τονώσει την επενδυτική δραστηριότητα δημιουργώντας περισσότερες θέσεις εργασίας. Συνδυαστικά, θα δημιουργούσε τις προϋποθέσεις για την αύξηση της επισκεψιμότητας των Μουσείων και των Αρχαιολογικών Χώρων των προορισμών.

Ο ΣΕΤΕ θα είναι σύμμαχος των τοπικών φορέων σε όποια πρωτοβουλία αναληφθεί για την, περαιτέρω, ανάδειξη των πλεονεκτημάτων και ποιοτικών χαρακτηριστικών της Δυτικής Μακεδονίας. Ήδη, η Marketing Greece σε επίπεδο επικοινωνίας και προβολής αναλαμβάνει νέες πρωτοβουλίες οι οποίες μπορούν να ενισχύσουν, περαιτέρω, την ταξιδιωτική εικόνα των προορισμών της Δυτικής Μακεδονίας τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στις διεθνείς αγορές.

 

You May Also Like

Φανταστικές εικόνες από τη σπηλιά βράχου στα Όντρια

Φανταστικές εικόνες από τη σπηλιά βράχου στα Όντρια

Η χορωδία « Ορεστίς» στο 1ο Πανελλήνιο Χορωδιακό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Το Σάββατο 28 Μαΐου 2016 η Χορωδία του Μορφωτικού Συλλόγου « Η…

Η σπάνια όπερα του Francesco Cilea «ΑΝΤΡΙΑΝΑ ΛΕΚΟΥΒΡΕΡ» στην Καστοριά

Η σπάνια όπερα του Francesco Cilea «ΑΝΤΡΙΑΝΑ ΛΕΚΟΥΒΡΕΡ» στην Καστοριά

Βραβεία Natura 2000: πέντε ελληνικές υποψηφιότητες στον τελικό, η μια από την Καστοριά! Ψηφίστε τώρα τον υποψήφιο της επιλογής σας!

Βραβεία Natura 2000: πέντε ελληνικές υποψηφιότητες στον τελικό, η μια από την…

Συνελήφθη 30χρονος στην Φλώρινα, για κατοχή ναρκωτικών ουσιών

Συνελήφθη σήμερα (26-01-2023) το πρωί στην Φλώρινα, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης…

Η Καστοριά γιορτάζει την επέτειο του «ΟΧΙ»

Σήμερα  ο Ελληνισμός θα γιορτάσει της ιστορική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940. 

Ιερά Αγρυπνία στον Ιερό Ναό Γενεθλίου της Θεοτόκου Χιλιοδένδρου

Ιερά Αγρυπνία στον Ιερό Ναό Γενεθλίου της Θεοτόκου Χιλιοδένδρου