Το εξοχικό Προσκύνημα της “Παναγίας Αργούσας” στο Βογατσικό Καστοριάς

Γράφει ο Γιώργος Τ. Αλεξίου

Το Βογατσικό είναι ένα από τα ιστορικότερα και ομορφότερα χωριά του Νομού Καστοριάς, και γενικότερα της Δυτικής Μακεδονίας. Οι κάτοικοί του διακρίνονται ανέκαθεν για την αρχοντιά κι ευγένεια του χαρακτήρα τους, την έντονη φιλοπατρία και τη μεγάλη θεοσέβειά τους. Ενδεικτικό αυτών των αρετών τους αποτελεί και η ύπαρξη στο Βογατσικό έξι αστικών ναών και δώδεκα άλλων περιαστικών και εξοχικών, καθώς και μίας ιεράς μονής, του Αγίου Κωνσταντίνου. Στους εν λόγω εξοχικούς ναούς περιλαμβάνεται και ο ευρισκόμενος στο εδώ παρουσιαζόμενο Προσκύνημα της “Παναγίας Αργούσας”.

Το αναφερόμενο εξοχικό Προσκύνημα βρίσκεται κοντά στον οικισμό του Βογατσικού, σε απόσταση 1 χιλιομέτρου περίπου νοτίως αυτού, και πλησίον του οδικού κόμβου “Αγίου Κωνσταντίνου” της Εγνατίας οδού. Ο περιβάλλον χώρος του είναι πανέμορφος και κατάφυτος από βελανιδιές και άλλα φυλλοβόλα δέντρα, και από ανθοφόρους θάμνους και αγριολούλουδα. Συγκροτείται (το Προσκύνημα) από έναν σύγχρονό μας ναΐσκο της Παναγίας, και από ένα παλαιό εικονοστάσι της κι ένα παμπάλαιο πηγάδι. Η πρωτόφαντη ονομασία του “Παναγία Αργούσα” δηλώνει, σύμφωνα με τους ευσεβείς Βογατσιώτες, την άποψη και πεποίθησή τους, ότι η Θεοτόκος μερικές φορές “αργεί να κάνει ένα θαύμα – σε κάποιον που το ζητάει με πίστη από τη Χάρη της – , αλλ’ όμως το κάνει”.

Το αναφερόμενο ιερό Προσκύνημα είναι πολύ αγαπητό στους κατοίκους του Βογατσικού και γι΄αυτό αρκετοί το επισκέπτονται πολλάκις κατά τη διάρκεια του έτους, προσεύχονται εκεί, ανάβουν το καντήλι του και θαυμάζουν την απερίγραπτη φυσική ομορφιά της περιοχής του. Ένας εξ αυτών είναι και ο τέως δάσκαλος του Δημοτικού σχολείου Βογατσικού Γιώργος Αλεξίου, που το επισκέπτεται τακτικώς από το έτος 1981 κι εξής, και προσεύχεται και διαλογίζεται αναλόγως εκεί.

 

 

You May Also Like

Ομιλία της Ολυμπίας Τελιγιορίδου στην ολομέλεια για προσφυγικό και αγροτικούς συνεταιρισμούς

Ομιλία της Ολυμπίας Τελιγιορίδου στην ολομέλεια για προσφυγικό και αγροτικούς συνεταιρισμούς

Απάντηση της Ολυμπίας Τελιγιορίδου και της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ, προς τον Θωμά Αναστασίου σχετικά τις δηλώσεις του σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα “Ορίζοντες”

Τα δημόσια πρόσωπα έχουν να διαλέξουν ανάμεσα στην ενασχόλησή τους  με την πολιτική…

Κορωνοϊός: O Δήμος Κοζάνης διανέμει τις νέες μάσκες προστασίας στους διευθυντές των σχολείων

Κορωνοϊός: O Δήμος Κοζάνης διανέμει τις νέες μάσκες προστασίας στους διευθυντές των…

Τσούκας: Επίσκεψη στο Κ.Δ.-Η.Φ. «Σύμπλευση» Καστοριάς

Με υποψήφιους Δημοτικούς Συμβούλους του συνδυασμού «ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΖΙ»

Καστοριά: Με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα έγινε σήμερα η λαϊκή αγορά. Παραγωγοί και καταναλωτές τήρησαν τις οδηγίες του Δήμου Καστοριάς

Καστοριά: Με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα έγινε σήμερα η λαϊκή αγορά. Παραγωγοί…

10.000 € για Εργασίες Συντήρησης του Πέτρινου Γεφυριού της Κορομηλιάς από την Π.Ε. Καστοριάς

  10.000 € για Εργασίες  Συντήρησης του Πέτρινου Γεφυριού της Κορομηλιάς  από…

Συνελήφθησαν 8 αλλοδαποί για παράνομη έξοδο από τη χώρα, σε περιοχή της Φλώρινας

Συνελήφθησαν 8 αλλοδαποί για παράνομη έξοδο από τη χώρα, σε περιοχή της…