Η Καλλιστώ  «επικοινωνεί» με αρκούδες του Αμυνταίου!

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η επιχείρηση ραδιοσήμανσης αρκούδων στη δασική  περιοχή του Δήμου Αμυνταίου από την επιστημονική ομάδα της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ, στο πλαίσιο του  προγράμματος LIFE ΑΜΥΒΕΑR. Τέσσερις αρσενικές ενήλικες αρκούδες ραδιοσημάνθηκαν στο διάστημα 25 Απριλίου-18 Μαΐου 2018. Οι τέσσερις αρκούδες «επικοινωνούν» μέσω δορυφόρου και κινητής τηλεφωνίας  τώρα με την ΚΑΛΛΙΣΤΩ, παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τις μετακινήσεις, τη δραστηριότητά τους και τις συνήθειές τους.

Ο «Λιάκος»,  ο «Μουσάτος»,  ο «Μάρκος» και ο «Ίβο», αφού πρώτα αναισθητοποιήθηκαν από τον κτηνίατρο της ομάδας, «φόρεσαν» δορυφορικό ραδιοκολάρο, το οποίο επιτρέπει με ακρίβεια λίγων μέτρων τον εντοπισμό και την καταγραφή της θέσης τους κάθε μισή ώρα, στέλνοντας SMS μέσω Internet, αλλά και σε ψηφιακό χάρτη, σε πραγματικό χρόνο, μέσω ειδικής εφαρμογής. Αξίζει να σημειωθεί ότι και τα τέσσερα ζώα ήταν  μεγαλόσωμα και πολύ εύρωστα για την εποχή, με το βάρος τους να κυμαίνεται από τα 220 έως τα 280 κιλά!

Οι πληροφορίες που στέλνουν τα ραδιοκολλάρα θα αξιοποιηθούν προκειμένου να επιτευχθεί ο σκοπός του έργου LIFE AMYBEAR: Η βελτίωση των συνθηκών συνύπαρξης του ανθρώπου και της αρκούδας στους Δήμους Αμυνταίου και Φλώρινας.

Πιο συγκεκριμένα, τα δεδομένα της τηλεμετρίας θα χρησιμοποιηθούν στην ταυτοποίηση και επιβεβαίωση των τομέων υψηλού κινδύνου για τροχαία ατυχήματα με αρκούδα στο οδικό δίκτυο, αλλά και σε περιπτώσεις προσέγγισης σε οικισμούς. Οι ώρες διάσχισης του ανοιχτού οδοστρώματος όπως και τα σημεία που επιλέγουν είναι βασικές πληροφορίες που στέλνουν τα ραδιοκολλάρα. Η γνώση αυτή θα οδηγήσει στην εγκατάσταση με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο ειδικής σήμανσης και αποτρεπτικών μέτρων, για την μείωση των τροχαίων, όπως αυτά που συμβαίνουν για παράδειγμα στην θέση «Κλειδί» της Νέας ΕΟ Αμυνταίου-Φλώρινας  (4 ατυχήματα με θύματα αρκούδα μέσα σε 9 μήνες2).

Επιπλέον, από την τηλεμετρία θα εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με το εάν οι αρκούδες πλησιάζουν οικισμούς ή περιοχές ανθρώπινης δραστηριότητας, με  στόχο την αναζήτηση εύκολα διαθέσιμης τροφής (από κάδους σκουπιδιών, μελίσσια, κτηνοτροφικές μονάδες, καλλιέργειες κ.λπ.), καθώς και το ποια σημεία προσεγγίζουν πιο συχνά, ποιες διαδρομές ακολουθούν, πόσο κοντά πλησιάζουν και άλλες χρήσιμες πληροφορίες. Με αυτό τον τρόπο, η χρήση μέτρων πρόληψης ζημιών, που θα διανεμηθούν στο πλαίσιο του LIFE AMYBEAR  (ειδικοί κάδοι απορριμμάτων που δεν μπορούν να ανοιχθούν από αρκούδα, ηλεκτροφόρες περιφράξεις, σκύλοι φύλαξης κοπαδιών κ.ά.), μπορεί να γίνει ακόμα πιο αποτελεσματική.

 

You May Also Like

Τοποθέτηση Ενημερωτικών – Πολιτιστικών Πινακίδων στην πόλη της Καστοριάς

Τοποθέτηση Ενημερωτικών – Πολιτιστικών Πινακίδων στην πόλη της Καστοριάς

Συνελήφθη 67χρονος ημεδαπός σε περιοχή της Φλώρινας για προώθηση -2- μη νόμιμων μεταναστών στο εσωτερικό της χώρας

Συνελήφθη 67χρονος ημεδαπός σε περιοχή της Φλώρινας για προώθηση -2- μη νόμιμων…

Ο Ζήσης Τζηκαλάγιας στο κανάλι της Βουλής μιλά για το μεταναστευτικό και την πολιτική της κυβέρνησης

Ο Ζήσης Τζηκαλάγιας στο κανάλι της Βουλής μιλά για το μεταναστευτικό και…

Η ενότητα και η εξωστρέφεια του κλάδου της γούνας τα βασικά ζητήματα της επίσκεψης του κ. Μανάκα στην Καστοριά

Στην Καστοριά βρέθηκε την Παρασκευή ( 20/11 ) ο πρόεδρος της Παγκόσμιας…

Ημέρα Σταδιοδρομίας το Σάββατο στην Καστοριά από το Αριστοτέλειο Φροντιστήριο

Ημέρα Σταδιοδρομίας το Σάββατο στην Καστοριά από το Αριστοτέλειο Φροντιστήριο

Η αείμνηστη διακεκριμένη ζωγράφος και χαράκτρια Σοφία Οδ. Αλεξίου από τον Γέρμα Καστοριάς (1960-2017)

Η αείμνηστη διακεκριμένη ζωγράφος και χαράκτρια Σοφία Οδ. Αλεξίου από τον Γέρμα…

Διαβούλευση Προγράμματος Τουριστικής Προβολής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για το 2021

  Διαβούλευση Προγράμματος Τουριστικής Προβολής  της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για το 2021

Συλλήψεις εννέα ατόμων  σε Κοζάνη, Πτολεμαΐδα και Φλώρινα για κατοχή ναρκωτικών, αποφάσεις δικαστηρίων και παραβάσεις της νομοθεσίας περί αλλοδαπών

Συλλήψεις εννέα ατόμων  σε Κοζάνη, Πτολεμαΐδα και Φλώρινα για κατοχή ναρκωτικών, αποφάσεις…

Η επαρχία εκπέμπει SOS. Κλείνει το Ταχυδρομείο της Μεσοποταμίας (;). Επιστολή Ανέστη Αγγελή προς τον Πρόεδρο των ΕΛΤΑ

Η επαρχία εκπέμπει SOS. Κλείνει το Ταχυδρομείο της Μεσοποταμίας (;). Επιστολή Ανέστη…