Έτσι επιλέγονται τα θέματα για τις Πανελλήνιες 2018

Φέτος ο υποψήφιοι που θα διεκδικήσουν τις 74.692 θέσεις στα ΑΕΙ στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις θα είναι συνολικά 104.040.

Για τα γενικά λύκεια, οι Πανελλήνιες 2018 αρχίσουν την Παρασκευή, 8 Ιουνίου, με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας.

Στη συνέχεια, από τις 11 μέχρι και τις 15 Ιουνίου, οι υποψήφιοι θα εξεταστούν σε μαθήματα προσανατολισμού.

Αναλυτικότερα, στις 11 Ιουνίου, οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών θα εξεταστούν στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών, ενώ οι υποψήφιοι των Ομάδων Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής θα εξεταστούν στο μάθημα των Μαθηματικών.

Στις 13 Ιουνίου, οι υποψήφιοι θα εξεταστούν σε ένα εκ των εξής μαθημάτων: Ιστορία (Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών), Φυσική (Ο.Π. Θετικών Σπουδών), Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).

Στη συνέχεια, στις 15 Ιουνίου οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στα Λατινικά (Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών), τη Χημεία (Ο.Π. Θετικών Σπουδών) ή τις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).

Οι εξετάσεις θα ολοκληρωθούν στις 19 Ιουνίου, με το μάθημα της Βιολογίας (γενικής παιδείας και προσανατολισμού).

Για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ, οι εξετάσεις θα ξεκινήσουν επίσης με την εξέταση στο μάθημα της Ελληνικής Γλώσσας, στις 7 Ιουνίου. Στις 9 Ιουνίου θα εξεταστούν στα Μαθηματικά (‘Αλγεβρα) και στο διάστημα 12-21 Ιουνίου θα εξεταστούν στα μαθήματα ειδικότητας.

Ποιοι διαχειρίζονται τη διαδικασία

Την όλη διαδικασία των εξετάσεων διαχειρίζονται δύο φορείς, ο Εθνικός Οργανισμός Εξετάσεων, ο οποίος έχει την κεντρική ευθύνη για την ομαλή διεξαγωγή των Πανελληνίων, και η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων, που αναλαμβάνει τη διαδικασία της επιλογής των θεμάτων.

Στον Εθνικό Οργανισμό Εξετάσεων συμμετέχουν ο πρόεδρος της επιτροπής, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, τέσσερις εκπαιδευτικοί της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ένας καθηγητής πανεπιστημίου, ένας σχολικός σύμβουλος, ο εκάστοτε Γενικός Διευθυντής Σπουδών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και ο εκάστοτε επικεφαλής της Διεύθυνσης Εξετάσεων.

Η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων αποτελείται από είκοσι δύο τακτικά μέλη και δεκαοκτώ τριμελείς εισηγητικές επιτροπές για κάθε εξεταζόμενο μάθημα.

Συνολικά, περίπου 200 άτομα περνούν από τα γραφεία του υπουργείου Παιδείας την περίοδο των εξετάσεων. Όλοι τους παραμένουν ανώνυμοι. Κάθε χρόνο αλλάζει περίπου το 40% των μελών της επιτροπής, ενώ δεν μπορεί να συμμετάσχει εκπαιδευτικός του οποίου συγγενικό πρόσωπο, εξ αίματος ή εξ αγχιστείας, δίνει εξετάσεις ή καθηγητής που έχει γράψει κάποιο σχολικό βοήθημα για μάθημα που τίθεται προς εξέταση.

Επιλογή των θεμάτων

Το απόγευμα της προηγούμενης από την εξέταση μέρας η τριμελής επιτροπή και τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής προσέρχονται στα κεντρικά γραφεία του υπουργείου Παιδείας και ξεκινούν τη διαδικασία για την επιλογή των θεμάτων. Τα μέλη θα βγουν από το κτίριο στις δέκα το πρωί της επόμενης ημέρας, όταν τα θέματα που έχουν εισηγηθεί έχουν δοθεί πια στους υποψηφίους. Απαγορεύεται οποιαδήποτε επικοινωνία με τον έξω κόσμο μέσω κινητών τηλεφώνων ή άλλων μέσων.

Περίπου στις δώδεκα τα μεσάνυχτα η επιτροπή εισηγείται τα θέματα που προκρίνει ως κατάλληλα. Από κει και πέρα, ξεκινά η διαδικασία επιλογής από την Κεντρική Επιτροπή και τα δεκαοκτώ μέλη της. Η διαβούλευση κρατά αρκετή ώρα.

Τη σκυτάλη από την Κεντρική Επιτροπή παίρνει ο «λύτης», ένας καθηγητής της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ο οποίος καλείται σε δύο ώρες, όχι τρεις, όπως οι υποψήφιοι, να απαντήσει στα θέματα, για να κριθεί αν τελικά αυτά που έχουν προταθεί μπορούν να λυθούν από τους μαθητές στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, τα θέματα διακρίνονται σε τέσσερις βαθμίδες δυσκολίας. Η συγκεκριμένη τακτική καθιερώθηκε πριν από δεκαπέντε χρόνια, ύστερα από την «υπερπαραγωγή» αριστούχων το 2000. Τα θέματα εκείνη τη χρονιά κρίθηκαν ιδιαίτερα εύκολα, με αποτέλεσμα στη Β’ Δέσμη το ποσοστό των αριστούχων να φτάνει το 21,8%.

Την ημέρα των εξετάσεων, τα θέματα έχουν κλείσει από τις επτά το πρωί, όμως πρέπει να περάσουν ακόμα τρεις ώρες μέχρι να βγουν τελικά από τα γραφεία του υπουργείου τα μέλη της επιτροπής, ώστε να διασφαλιστεί πως δεν πρόκειται να υπάρξει καμία διαρροή.

Η επιλογή των περιοχών όπου τελικά θα δοθούν προς διόρθωση οι φάκελοι δεν είναι τυχαία.

 

You May Also Like

Έκπτωση 50% στα εισιτήρια των αναπληρωτών εκπαιδευτικών που υπηρετούσαν στα νησιά, για να επιστρέψουν στην έδρα τους

Έκπτωση 50% στα εισιτήρια των αναπληρωτών εκπαιδευτικών που υπηρετούσαν στα νησιά, για…

Χαμηλούς τόνους κρατάει η Αγκυρα στα ελληνοτουρκικά και στέλνει μηνύματα συνεργασίας προς την Αθήνα

Χαμηλοί τόνοι από τον Ακάρ στα ελληνοτουρκικά

Eurogroup: Έρχεται το «πράσινο φως» για τα 6,7 δισ. ευρώ

Μετά και την πιστοληπτική αναβάθμιση της Ελλάδας, τη Δευτέρα οι ΥΠΟΙΚ της…

Βρετανία: Ζητείται κηπουρός για τους κήπους του Βασιλιά Κάρολου στο Μπάκιγχαμ – Η αμοιβή του

Το βρετανικό δημοσίευμα αναφέρει πως είναι γνωστό ότι ο 76χρονος μονάρχης μιλάει…

“Έπεσαν” οι πωλήσεις των εμπορικών καταστημάτων στις χειμερινές εκπτώσεις

“Έπεσαν” οι πωλήσεις των εμπορικών καταστημάτων στις χειμερινές εκπτώσεις

Βαξεβάνης: Καταγγέλλει συμβόλαιο θανάτου εναντίον του – Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την προστασία του

Ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης σε άρθρο-καταγγελία που δημοσίευσε νωρίτερα σήμερα ισχυρίζεται ότι…

Βίντεο γροθιά στο στομάχι από το μακελειό στο Τέξας – Η αστυνομία άφηνε τον μακελάρη να δρα ανενόχλητος για 74 λεπτά

Βίντεο γροθιά στο στομάχι από το μακελειό στο Τέξας – Η αστυνομία…

Ο Καθηγητής των αποφοίτων 1972 δίδαξε ιστορία σε όλους μας

Ο Καθηγητής των αποφοίτων 1972 δίδαξε ιστορία σε όλους μας.