Πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια στην πόλη του Άργους και η φήμη του  έχει ξεπεράσει τα όρια της Ελλάδας

 

Συνέντευξη τύπου στα τοπικά Μ.Μ.Ε. παραχώρησαν ο Δήμαρχος Άργους Ορεστικού Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου και ο Πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου “Η Ορεστίς” Κωνσταντίνος Αδάμ, με αφορμή το 20ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Άργους Ορεστικού, το οποίο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 16 και την Κυριακή 17 Ιουνίου στο Πολιτιστικό Κέντρο της πόλης.

Της Χρύσας Κοσμίδου

Ο Δήμος του Άργους Ορεστικού φημίζεται για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνει, όπου  ενεργό ρόλο στη διεκπεραίωσή τους “παίζουν” οι τοπικοί Σύλλογοι «Πολιτιστικά  γεγονότα μικρής ή μεγάλης  εμβέλειας πραγματοποιούνται συνεχώς στο Δήμο μας. Το 20ο Δ.Χ.Φ. είναι ένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή μας. Φέτος θα συμμετάσχουν οχτώ (8) χορωδίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ οι συμμετέχοντες χορωδοί θα ξεπεράσουν τους τριακόσιους  (300)»,  είπε ο κ. Κεπαπτσόγλου και τόνισε πως παρόλο που οι εποχές είναι δύσκολες, δεν θα πρέπει να λείπουν από την καθημερινότητα των πολιτών τα  στοιχεία του  πολιτισμού και  της παιδείας «Δεν μπορούμε να κάνουμε εκπτώσεις πάνω σε αυτά τα θέματα. Θεωρούμε πως αβίαστα  και ομόφωνα θα πρέπει να χρηματοδοτούμε τέτοιου είδους δράσεις»

Το Δ.Χ.Φ. πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια στην πόλη του Άργους Ορεστικού και η φήμη του έχει ξεπεράσει τα όρια της Ελλάδας.  Πραγματοποιείται για πρώτη φορά στο Πολιτιστικό Κέντρο της πόλης, στο παρελθόν το φιλοξενούσε το Κλειστό Γυμναστήριο. Παράλληλα έχει αναβαθμιστεί ποιοτικά, καθώς οι χορωδίες που θα συμμετάσχουν έχουν σημειώσει διακρίσεις τόσο σε πανελλήνιο, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.  «Σε καιρούς κοινωνικής κρίσης και μνημονιακών πολιτικών, με την ελάχιστη δυνατή χρηματοδότηση, καταφέραμε να διοργανώσουμε ένα φεστιβάλ, το οποίο αποτελεί ένα  ιδιαίτερα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός, όχι μόνο για την Π.Ε. Καστοριάς αλλά και για όλη τη Δυτική Μακεδονία», δήλωσε ο κ. Αδάμ.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου “Η Ορεστίς”, παρουσίασε το πρόγραμμα.

Ειδικότερα:

 

Σάββατο 16 Ιουνίου 2018, στις 19:30 θα εμφανιστούν επί σκηνής, οι εξής χορωδίες:

  • Το Δ.Χ.Φ. ανοίγει με τη Νέα Χορωδία Λευκάδας , υπό την Διεύθυνση της Μαέστρου Μαρίας-Κυριακής Αραβανή
  • Συνεχίζει η Μεικτή Πολυφωνική Χορωδία “Jedinstvo” της Bajna Luka, υπό την Διεύθυνση του Μαέστρου Nemanja Savic. Να σημειωθεί πως πρόκειται για τους επίσημους προσκεκλημένους του 20ου Δ.Χ.Φ. και θα πραγματοποιήσουν δύο εμφανίσεις
  • Ακολουθεί η Χορωδία «Λέανδρος Σίταρος» Πνευματικής Στέγης Λευκωσίας, υπό την Διεύθυνση της Μαέστρου Μάρως Σκορδή
  • Στη συνέχεια εμφανίζεται η Χορωδία Δωματίου Κοζάνης, υπό την Διεύθυνση της Μαέστρου Έμης Τσιούρα- Δημοπούλου
  • Το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας κλείνει με την Ιστορική Χορωδία Νίκαιας Αθηνών, υπό την Διεύθυνση του Μαέστρου και συνθέτη Μιχάλη Κοκκίνη. Το πρόγραμμα που θα παρουσιάσουν είναι αφιερωμένο στην επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα

Κυριακή 17 Ιουνίου 2018, στις 19:30 θα εμφανιστούν επί σκηνής, οι εξής χορωδίες:

  • Η εκδήλωση θα ανοίξει με την Μεικτή Πολυφωνική Χορωδία « Ορεστίδος», υπό τη Διεύθυνση του Μαέστρου Ντίνου Ταμβάκη
  • Τη σκυτάλη θα πάρει ο Σύλλογος Τροβαδούρων Πτολεμαΐδας, υπό τη Διεύθυνση του Μαέστρου Κωνσταντίνου Καλογήρου
  • Συνεχίζει η Χορωδία «Λέανδρος Σίταρος» Πνευματικής Στέγης Λευκωσίας, υπό τη Διεύθυνση της Μαέστρου Μάρως Σκορδή
  • Το πρόγραμμα θα κλείσει με μια ιδιαίτερη παρουσίαση της Μεικτής Πολυφωνικής Χορωδίας  “Jedinstvo”  της Bajna Luka, υπό τη Διεύθυνση του Μαέστρου Nemanja Savic.

Ο κ. Αδάμ  θέλησε να ευχαριστήσει  το Δήμο Άργους Ορεστικού που συνέβαλε στη διοργάνωση του Δ.Χ.Φ. και το Δήμαρχο Παναγιώτη Κεπαπτσόγλου  «ο οποίος με προσωπική του παρέμβαση εξασφάλισε τις  χρηματοδοτήσεις για την πραγματοποίησή του», τέλος βαθειά συγκινημένος  αναφέρθηκε στον αείμνηστο Πρόεδρο της “Ορεστίδος” Βασίλειο Αβραμίδη, ο οποίος υπήρξε  ο εμπνευστής του Χορωδιακού Φεστιβάλ «ήταν ο άνθρωπος που το καθιέρωσε σε πανελλήνιο και διεθνές επίπεδο. Θεωρώ, πως σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τους ανθρώπους που προσέφεραν τα μέγιστα στα κοινά της πόλης μας».

 

 

You May Also Like

Εσπερινός αύριο στην εκκλησία Αγίου Νικολάου της συνοικίας Καρύδη.

Γιορτάζει η εκκλησία μας. Γιορτάζει η γειτονιά μας !!! Σας ενημερώνουμε ότι…

Ο Πάνος Ζήζος δίνει νέα οπτική σε σχολεία και αρχοντικά της Καστοριάς

Ρεπορτάζ του Travel.gr για τον Καστοριανό καλλιτέχνη

Συνελήφθη 54χρονος αλλοδαπός για μεταφορά δυο μη νόμιμων αλλοδαπών, σε περιοχή της Κοζάνης, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Μεσοποταμίας Καστοριάς

Σε βάρος του ενός μη νόμιμου αλλοδαπού εκκρεμούσε Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης από…

Επίσκεψη του Περιφερειάρχη σε απομακρυσμένες κοινότητες του Βοΐου

Επίσκεψη του Περιφερειάρχη σε απομακρυσμένες κοινότητες του Βοΐου

Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς: Π ρ ά σ ι ν ε ς Π ο λ ι τ ι σ τ ι κ έ ς Δ ι α δ ρ ο μ έ ς 2016

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς – στο πλαίσιο της δράσης «ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ…

“ΣΚΟΡΑΡΕ” και στις εντυπώσεις το 1ο Τουρνουά Ακαδημιών της Α.Σ. ΓΡΑΜΜΟΧΩΡΙΩΝ (VIDEO και ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

“ΣΚΟΡΑΡΕ” και στις εντυπώσεις το 1ο Τουρνουά Ακαδημιών της Α.Σ. ΓΡΑΜΜΟΧΩΡΙΩΝ