Χορτοφαγία: Τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που ΔΕΝ σας δίνουν τα λαχανικά

Ο άνθρωπος εξελίχθηκε καταναλώνοντας τόσο φυτικές, όσο και ζωικές τροφές. Εξαλείφοντας τελείως είτε την μία, είτε την άλλη πηγή λήψης θρεπτικών συστατικών, διατρέχετε κίνδυνο να δημιουργήσετε σοβαρές ελλείψεις στον οργανισμό σας.

Ειδικά εκείνοι που έχουν επιλέξει τη χορτοφαγία ή εκείνοι που γενικά και συστηματικά απέχουν από κάθε είδους ζωική τροφή, οφείλουν να γνωρίζουν τα ακόλουθα και να προσέχουν πάρα πολύ, αφού κινδυνεύουν με έλλειψη στα παρακάτω 4 βασικά συστατικά:

Χορτοφαγία: Έλλειψη σε Βιταμίνη Β12

Η βιταμίνη Β12 είναι μια βασική θρεπτική ουσία που δεν βρίσκεται σχεδόν σε καμία φυτική τροφή. Επίσης γνωστή και ως κοβαλαμίνη, η βιταμίνη Β12 είναι μια υδατοδιαλυτή θρεπτική ουσία που εμπλέκεται στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, στην συντήρηση των νεύρων και στην φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου.

Βρίσκεται κυρίως σε ζωικές τροφές, όπως ψάρια, κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά.

Χορτοφαγία: Έλλειψη σε Κρεατίνη

Είναι ένα μόριο που υπάρχει σε ζωικές τροφές. Το μεγαλύτερο μέρος της αποθηκεύεται στους μυς, αλλά σημαντική ποσότητα συγκεντρώνεται επίσης στον εγκέφαλο. Λειτουργεί ως ένα εύκολα προσβάσιμο απόθεμα ενέργειας για τα κύτταρα των μυών, δίνοντάς τους μεγαλύτερη δύναμη και αντοχή.

Χορτοφαγία: Έλλειψη σε Καρνοσίνη

Είναι ένα αντιοξειδωτικό που συγκεντρώνεται στους μυς και στον εγκέφαλο. Είναι πολύ σημαντική για τη λειτουργία των μυών. Τα υψηλά επίπεδα καρνοσίνης στους μυς συνδέονται με μειωμένη μυϊκή κόπωση και βελτιωμένη σωματική απόδοση. Η καρνοσίνη βρίσκεται μόνο σε ζωικές τροφές.

Χορτοφαγία: Έλλειψη σε Χοληκαλσιφερόλη (βιταμίνη D3)

Η βιταμίνη D είναι μια βασική θρεπτική ουσία που έχει πολλές σημαντικές λειτουργίες. Η ανεπάρκεια σε βιταμίνη D συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο διαφόρων παθήσεων, όπως:

  • Οστεοπόρωση, με αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων στους ηλικιωμένους
  • Καρκίνος
  • Καρδιακές παθήσεις
  • Σκλήρυνση κατά πλάκας
  • Κατάθλιψη
  • Διαταραχή της λειτουργίας του εγκεφάλου
  • Απώλεια μυϊκής μάζας και μειωμένη αντοχή, ιδιαίτερα σε ηλικιωμένα άτομα

Υπάρχουν δύο τύποι βιταμίνης D στη διατροφή, η εργοκαλσιφερόλη (D2) που βρίσκεται στα φυτά, και η χοληκαλσιφερόλη (D3) που βρίσκεται στις ζωικές τροφές.

Από αυτούς τους δύο τύπους βιταμίνης D, η χοληκαλσιφερόλη (από ζώα) είναι πολύ πιο ισχυρή από ό,τι η εργοκαλσιφερόλη. Με άλλα λόγια, αυξάνει τα επίπεδα της βιοδραστικής βιταμίνης D στο αίμα πολύ πιο αποτελεσματικά.

Οι καλύτερες πηγές χοληκαλσιφερόλης είναι τα λιπαρά ψάρια και οι κρόκοι αυγών. Άλλες πηγές περιλαμβάνουν συμπληρώματα, μουρουνέλαιο, ή εμπλουτισμένα τρόφιμα όπως γάλα ή δημητριακά.

iatropedia.gr

You May Also Like

Η απίστευτη δύναμη της ασπιρίνης στον οργανισμό

Table of Contents Hide Ασπιρίνη: Ένα ισχυρό αναλγητικόΤι πρέπει να ξέρω για…

ΕΟΔΥ: Πώς να φτιάξουμε μια υφασμάτινη μάσκα μόνοι μας. Βίντεο με τη Βίκυ Σταυρόπουλου

ΕΟΔΥ: Πώς να φτιάξουμε μια υφασμάτινη μάσκα μόνοι μας. Βίντεο με τη…

20 σημάδια υπερκόπωσης: Μήπως έχετε πάθει burnout;

20 σημάδια υπερκόπωσης: Μήπως έχετε πάθει burnout;

Μπορεί το παγωμένο νερό να βοηθήσει στην απώλεια βάρους;

Μπορεί το παγωμένο νερό να βοηθήσει στην απώλεια βάρους;

Τι επιβραδύνει τον μεταβολισμό;

  Ποιες συνήθειες του τρόπου ζωής μπορούν να τον επηρεάσουν, χωρίς ενδεχομένως…

Τι συμβαίνει στο σώμα αν πίνετε νερό με άδειο στομάχι μόλις ξυπνάτε

Γνωρίζετε ήδη ότι το να πίνετε 7-8 ποτήρια νερό την ημέρα είναι πραγματικά σημαντικό για την υγεία σας.

Πώς θα βελτιώσουμε την όρασή μας;

Πώς θα βελτιώσουμε την όρασή μας;

Δυσκοιλιότητα: Αιτίες, επιπτώσεις και φυσική αντιμετώπιση

Table of Contents Hide Δυσκοιλιότητα: Αιτίες, επιπτώσεις και φυσική αντιμετώπισηΟρισμός:ΑιτίεςΟι πιο συνηθισμένοι…

Ο αντίκτυπος της πανδημίας στα άτομα με αναπηρία

Ο αντίκτυπος της πανδημίας στα άτομα με αναπηρία