Ο πρωθυπουργός επιμένει να υποβαθμίζει την οργή των πολιτών για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Χαρακτηρίζει εκείνους που συμμετείχαν στα συλλαλητήρια για το όνομα της Μακεδονίας «ακραίους» που αμαυρώνουν την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό και υποστηρίζει ότι πρόκειται για εθνικά ωφέλιμη συμφωνία.

Ο πρωθυπουργός επιμένει να υποβαθμίζει την οργή των πολιτών για τη Συμφωνία των Πρεσπών και υποστηρίζει ότι πρόκειται για εθνικά ωφέλιμη συμφωνία, την οποία οι πολίτες θα πρέπει να μελετήσουν καλύτερα για να αντιληφθούν τα οφέλη της.

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της ΔΕΘ, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε εκείνους που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο του Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη για το όνομα της Μακεδονίας «ακραίους», που αμαυρώνουν την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, επιρρίπτοντας επί της ουσίας τις ευθύνες για τα επεισόδια στους διαδηλωτές και όχι στην αστυνομία.

Ακραίο το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία

«Ακραία» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τα χθεσινά συλλαλητήρια στη Θεσσαλονίκη κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών και υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας. Μάλιστα, κατά την άποψή του παρατηρήθηκε και έλλειψη μαζικότητας.

Υπεραμύνθηκε ωστόσο το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν ελεύθερα υπερασπιζόμενοι τις απόψεις τους λέγοντας χαρακτηριστικά «είναι αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε πολίτη να διαδηλώνει ελεύθερα την άποψη του».

Συγκεκριμένα στην πρώτη ερώτηση ερώτηση που εδέχθη κατά την συνέντευξη Τύπου, ο πρωθυπουργός σχολίασε τα χθεσινά συλλαλητήρια κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι φανερό, εκτός από την έλλειψη μαζικότητας, ότι οι πολίτες δεν είχαν την αντίστοιχη ευαισθησία που υπήρχε τον Φεβρουάριο, αλλά είχε ακραίο χρώμα. Θέλω να πω στους πολίτες ότι πρέπει να διαχωρίσουν τη θέση τους από τη ρητορική του μίσους και δεν πρέπει κανείς να παίζει με τις ευαισθησίες τους για εθνικά θέματα».

Μάλιστα, υπεραμύνθηκε της Συμφωνίας λέγοντας ότι «αποτελεί ιστορική παρακαταθήκη για τη Θεσσαλονίκη και είναι θετική για την πόλη καθώς ανοίγει δρόμο στη Βόρεια Ελλάδα για να γίνει ατμομηχανή της οικονομίας, να γίνει γέφυρα των Βαλκανίων».

Σχολιάζοντας τα τεκταινόμενα στα Σκόπια λίγο πριν το δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «παρακολουθούμε τη ρητορική των γειτόνων μας, η οποία μερικές φορές ξεπερνά τα συμφωνηθέντα» και συμπλήρωσε ότι «θα πρέπει, παρά την προεκλογική διαδικασία (σ.σ. στη γείτονα χώρα), να παραμένουν μέσα στα πλαίσια των συμφωνηθέντων».

Ο Πάνος Καμμένος θα… καταλάβει

Σε άλλη ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες λόγω της ονομασίας της ΠΓΔΜ και της στάσης του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου απέναντι στην Συμφωνία των Πρεσπών, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι εκτιμά τη στάση του κ. Καμμένου παρά την διαφωνία μαζί του και συμπλήρωσε ότι «καταλαβαίνει και ο ίδιος ότι η Συμφωνία ανοίγει μια προοπτική για τη χώρα. Σέβομαι τη στάση αρχής που έχει εδώ και πολλά χρόνια, να μην περιλαμβάνεται το όνομα «Μακεδονία». Βάσει των διεθνών συσχετισμών δεν θα μπορούσε ποτέ να γίνει αυτό, ακόμη κι αν όλοι το θέλαμε».

Ακόμα πρόσθεσε ότι «επειδή όμως τον γνωρίζω πάρα πολύ καλά και έχουμε ειλικρινή συνεργασία, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι ο Πάνος Καμμένος δεν θα θέσει σε διακινδύνευση την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας και την πολιτική σταθερότητα στον τόπο».
Επίθεση κατά Μητσοτάκη

Παράλληλα εξαπέλυσε επίθεση κατά του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, και της στάσης του απέναντι στο «Μακεδονικό» λέγοντας ότι δεν είχε πάντα τη θέση που τώρα διαμηνύει για το ζήτημα κατηγορώντας τον για «ακραία τυχοδιωκτική πολιτική και στάση αμοραλισμού».

Προέτρεψε δε τον κ. Μητσοτάκη να αλλάξει στάση και να μην «κρατά μια στάση πολιτικού αμοραλισμού, επικίνδυνη για τα εθνικά θέματα. Είναι ακραία θέση και το κάνει για να διατηρήσει τη σταθερότητα στο κόμμα του και να αλιεύσει στα θολά νερά των ψηφοφόρων της ακροδεξιάς».

Χαρακτήρισε δε τον πρόεδρο της ΝΔ «τζάμπα μάγκα» και τον προέτρεψε να δηλώσει δημόσια ότι δε θα ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών αν πιστεύει ότι είναι εθνικά επιζήμια. «Να πει «θα ακυρώσω τη Συμφωνία». Να το πει στο ΝΑΤΟ. Να το πει την επόμενη Κυριακή. Να μην παίζει με τα εθνικά θέματα, ειδικά όταν διεκδικεί να γίνει πρωθυπουργός. Να μην κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

«Εγώ είμαι αποφασισμένος να πράξω αυτό που θεωρώ ότι είναι εθνικό συμφέρον», τόνισε.

«Ουδείς μιας πίεσε για το Μακεδονικό»

Ερωτηθείς ο πρωθυπουργός αν δέχτηκε πιέσεις από το εξωτερικό για τη Συμφωνία των Πρεσπών, σημείωσε ότι «ουδείς μας ενόχλησε για το ζήτημα αυτό, ουδείς μας πίεσε για το ζήτημα αυτό», επισημαίνοντας ότι οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι γνωστές διαχρονικά, αλλά και του ίδιου και του ΥΠΕΞ στον οποίο οφείλεται αυτή η επιτυχία.

«Αδράξαμε τη μεγάλη ευκαιρία που έδωσε η πολιτική αλλαγή στη γείτονα χώρα», τόνισε.

Προσέθεσε ότι είναι μια εξέλιξη που ικανοποιεί τη διεθνή κοινότητα γιατί είναι βήμα προς την ειρήνη, τον διάλογο και τη συνεργασία και σημείωσε ότι αναβαθμίζει τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή.

Διαβεβαίωσε δε ότι αν υπήρχε η οποιαδήποτε πίεση σε ζητήματα που θα ήταν μη επωφελή για τη χώρα, «δεν υπήρχε περίπτωση να ενδώσουμε».

Σε άλλη ερώτηση σχετική και πάλι και τον «διπλωματικό παράγοντα» και την επίτευξη συμφωνίας για το ονοματολογικό των Σκοπίων, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η «η ενεργοποίηση του διπλωματικού παράγοντα, όπως είπε ο κ. Μίτσελ, μπορεί να παίζει ρόλο. Αλλά η Ελλάδα είναι κυρίαρχη χώρα και δεν δέχεται υποδείξεις. Εμείς πήραμε πρωτοβουλία για το θέμα της ονομασίας. Δεν είμαστε εμείς αυτοί που κάναμε εκπτώσεις από τις πάγιες θέσεις. Δεν είμαστε εμείς που χρειαζόμαστε ψήφους της αντιπολίτευσης για να γίνει η αλλαγή Συντάγματος. Οι δύο χώρες δεν είναι ισότιμες, αλλά δεν θέλαμε Συμφωνία τύπου Βερσαλιών. Θέλαμε ειρήνη και φιλία με τους γείτονές μας».

Δεν τίθεται θέμα δημοψηφίσματος

Αναφορικά με την πιθανότητα διενέργειας δημοψηφίσματος για τη Συμφωνία των Πρεσπών στην Ελλάδα, όπως το αντίστοιχο που γίνεται στα Σκόπια στις 30 Σεπτεμβρίου ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι «Όχι δεν τίθεται θέμα. Θα ήταν πρωτοφανές μια χώρα να ψηφίσει για το πώς θα λένε μια γειτονική χώρα».

Και συμπλήρωσε ότι «Οι γείτονές μας καλώς το κάνουν γιατί πρέπει να κάνουν αλλαγές που χρειάζονται την έγκριση του λαού. Εμείς δεν κάνουμε τέτοιες αλλαγές. Δεν έχουμε κανένα λόγο να προβούμε σε μια τέτοια διαδικασία. Θα κυρωθεί από τη Βουλή όπως κυρώνει όλες τις διεθνείς Συμβάσεις. Όποιος θεωρεί εθνικά επιζήμια την Συμφωνία, ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα, ας πουν ότι θα την ακυρώσουν».

Και προεξόφλησε ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει στο ελληνικό κοινοβούλιο κανονικά, με βάση όσα προβλέπουν οι διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας που πηγάζουν από την ίδια τη συμφωνία και τη συνεννόηση που έχουμε κάνει» συμπληρώνοντας: «Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι θα υπερψηφιστεί από την πλειοψηφία των Ελλήνων βουλευτών».

Αναφερόμενος ο πρωθυπουργός στο επικείμενο δημοψήφισμα στα Σκόπια στις 30 Σεπτεμβρίου είπε «ελπίζω να το κερδίσει ο φίλος μου ο Ζόραν Ζάεφ» και εξήγησε ότι «μετά είναι η κοινοβουλευτική διαδικασία στη γειτονική χώρα. Μετά είναι η διαδικασία στο ΝΑΤΟ».

IN.GR

You May Also Like

Μήνυμα Μακρόν προς Ερντογάν: Δεν θα παραδοθούμε ποτέ, δεν αποδεχόμαστε ρητορική μίσους

Μήνυμα Μακρόν προς Ερντογάν: Δεν θα παραδοθούμε ποτέ, δεν αποδεχόμαστε ρητορική μίσους

ΠΑΝΣΕΚΤΕ: ΔΕΚΑΔΕΣ ΤΑ ΚΛΕΙΣΙΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ

ΠΑΝΣΕΚΤΕ: ΔΕΚΑΔΕΣ ΤΑ ΚΛΕΙΣΙΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ

Αυτοκτόνησε 35χρονος που είχε επιζήσει από το τροχαίο με 21 νεκρούς στα Τέμπη

Τέλος στη ζωή του έβαλε χθες Κυριακή 3 Ιουλίου ένας 35χρονος από…

Η Γιάννα Αγγελοπούλου με παραδοσιακή ενδυμασία στη Μάνη

Η Γιάννα Αγγελοπούλου με παραδοσιακή ενδυμασία στη Μάνη

Λιάνα Κανέλλη: «Εμείς θα βγούμε στους δρόμους για την εργατική Πρωτομαγιά»

Λιάνα Κανέλλη: «Εμείς θα βγούμε στους δρόμους για την εργατική Πρωτομαγιά»

ΥΠ.Α.Α.Τ: Παράταση ημερομηνιών για την υποβολή σχεδίων βελτίωσης

ΥΠ.Α.Α.Τ: Παράταση ημερομηνιών για την υποβολή σχεδίων βελτίωσης

70 εκατ. ευρώ στις Περιφέρειες της Χώρας για την κάλυψη δαπανών μεταφοράς μαθητών

70 εκατ. ευρώ στις Περιφέρειες της Χώρας για την κάλυψη δαπανών μεταφοράς…

Νέο πιλοτικό πρόγραμμα κατάρτισης ανέργων σε καινοτόμες μεθόδους στον αγροτικό τομέα σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

Aναστέλλεται η λειτουργία των δομών εκπαίδευσης που εποπτεύει το Υπουργείο Τουρισμού (ΙΕΚ, ΑΣΤΕ, Σχολές Ξεναγών, Προγράμματα Μετεκπαίδευσης)

Aναστέλλεται η λειτουργία των δομών εκπαίδευσης που εποπτεύει το Υπουργείο Τουρισμού (ΙΕΚ,…