Ε.Λ.Μ.Ε. Καστοριάς: Πρώτες εκτιμήσεις για την πρόταση του Υπουργείου Παιδείας για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και τη δομή της Γ’ λυκείου

Για άλλη μία φορά οι εξαγγελίες και δεσμεύσεις της κυβέρνησης για απαγκίστρωση του λυκείου από την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αποδεικνύονται κενές περιεχομένου αφού η πρόσφατη πρόταση του Υπουργείου αποκαλύπτει ένα λύκειο ακόμα πιο προσδεμένο στην εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση φανερώνοντας για πολλοστή φορά την υποταγή της κυβέρνησης στις κατευθύνσεις της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ.

Πως λοιπόν απαντά το Υπουργείο στην διαπίστωση ότι η Γ΄ λυκείου και εν μέρει η Β΄ λυκείου έχουν χάσει τον παιδαγωγικό και εκπαιδευτικό τους ρόλο; Νομιμοποιώντας το πρόβλημα! Καταργώντας δηλαδή την Γ΄ τάξη και μετατρέποντας τη σε προπαρασκευαστική τάξη φροντιστηριακού χαρακτήρα για την εισαγωγή στα ΑΕΙ, ενώ οι σπουδές απόκτησης γνώσεων, εμπέδωσης αξιών, ανάπτυξης κριτικής σκέψης κ.α. θα ολοκληρώνονται στη Β΄ λυκείου. Ουσιαστικά το λύκειο χάνει μία τάξη.

Η Γ΄ λυκείου θα γίνει μία τάξη τριών ταχυτήτων οξύνοντας έτσι τις ταξικές ανισότητες. Θα υπάρχουν οι μαθητές που θα αποδέχονται την “αδυναμία” τους να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις του νέου συστήματος, οι μαθητές που θα επιλέγουν σχολές χαμηλής ζήτησης (ελεύθερης πρόσβασης) κάνοντας εκβιαστικά έκπτωση στις φιλοδοξίες και τα όνειρα τους προκειμένου να εξασφαλίσουν μία θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και τέλος οι μαθητές που θα επιλέγουν τον μαραθώνιο των πανελλαδικών εξετάσεων. Η απόκτηση του απολυτηρίου το οποίο και θα συνδιαμορφώνει (κατά 10%) τον βαθμό εισαγωγής στα πανεπιστήμια θα είναι δυσκολότερη και με τελικές απολυτήριες εξετάσεις (40% του τελικού βαθμού) σε επίπεδο δήμου ή νομού ανάλογα με το πλήθος των σχολείων. Δηλαδή για τους μαθητές που ενδιαφέρονται για σχολές υψηλής ζήτησης η εξέταση θα είναι διπλή.

Οι μαθητές που θα φοιτήσουν του χρόνου στη Γ΄ λυκείου δεν θα διδαχθούν ποτέ την σύγχρονη Ιστορία (20ου αιώνα), την θεωρία της εξέλιξης και άλλα σημαντικά κεφάλαια της βιολογίας (Άνθρωπος και Υγεία (AIDS, καρκίνος) – Περιβάλλον).

Και τέλος η μείωση του αριθμού των ωρών διδασκαλίας (29 από 32) που σημαίνει 500 λιγότερες θέσεις εκπαιδευτικών, η δυσκολότερη συγκρότηση τμημάτων ομάδων προσανατολισμού και η επιλογή των μαθημάτων με λογική διαχείρισης προσωπικού και όχι με βάση τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών.

Σίγουρα το σχολείο που προτείνει το υπουργείο είναι πολύ μακριά από το 12χρονο, δημόσιο, ενιαίο, δωρεάν σχολείο που ονειρευόμαστε εμείς για τα παιδιά μας. Ένα σχολείο ελκυστικό για τους μαθητές, ένα σχολείο  των ίσων ευκαιριών, της ίσης πρόσβασης και της ίδιας γνώσης για όλα τα παιδιά, με όλα τα μαθήματα, όλες τις ειδικότητες και όλους τους εκπαιδευτικούς.

Καλούμε τους συλλόγους διδασκόντων των ΓΕ.Λ. αλλά και των Γυμνασίων και των ΕΠΑ.Λ. να συζητήσουν το προτεινόμενο σχέδιο και να καταθέσουν τις παρατηρήσεις, τους προβληματισμούς και τις προτάσεις τους στην Ε.Λ.Μ.Ε.

  Τις επόμενες μέρες σε Γενική Συνέλευση ας συζητήσουμε συλλογικά για την διαμόρφωση της στάσης του κλάδου.

You May Also Like

Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα (από 02-01-2018 έως 07-01-2018)

Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα (από…

Αύριο θα πραγματοποιηθεί το Δημοτικό Συμβούλιο Καστοριάς όπου και θα απονεμηθεί τιμητική πλακέτα στον Αξιωματικό Άγγελο Μητρετώδη

Αύριο θα πραγματοποιηθεί το Δημοτικό Συμβούλιο Καστοριάς όπου και θα απονεμηθεί τιμητική…

Καστορίας Σεραφείμ : “Να τιμάτε και να ευλαβείσθε την Παναγία”

Του Σεβ. Μητροπολίτου Καστορίας κ. Σεραφείμ (Προς τους συμπρεσβυτέρους μου) Η εορτή της…

Σύλληψη 33χρονου σε περιοχή της Καστοριάς για παράνομη μεταφορά αλλοδαπών

    Σύλληψη 33χρονου σε περιοχή της Καστοριάς για παράνομη μεταφορά αλλοδαπών

Άρση καταπτώσεων & καθαρισμό τεχνικών, από το Τμήμα Μηχανολογικού Εξοπλισμού της Π.Ε. Καστοριάς

Άρση καταπτώσεων & καθαρισμό τεχνικών, από το Τμήμα Μηχανολογικού Εξοπλισμού της Π.Ε.…

Κοζάνη: Αγελαδινό γάλα, γιαούρτι και τυρί σε ΑΤΜ Γάλακτος

Την κατάσταση στα χέρια τους παίρνουν μια ομάδα αγελαδοτρόφων από την περιοχή…

Η καρδιά της επιχειρηματικότητας χτύπησε για δύο μέρες στην Κοζάνη

Το όνειρο για την Επιχειρηματική Επανεκκίνηση στα χέρια των φορέων και της…

Σ.Ε.Γ.: Θερμά συγχαρητήρια στην Αστυνομική Διεύθυνση Καστοριάς για την εξιχνίαση του πρωτοφανούς περιστατικού εις βάρους του συναδέλφου μας κ. Τσιφλικιώτη Αργυρίου

Ο Πρόεδρος και το Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ελλήνων Γουνοποιών εκφράζουν τα…