Στις δύο πρώτες, από τις συνολικά έξι, ενοικιασμένες πρώην βιομηχανικές – εμπορικές εγκαταστάσεις που θα χρησιμοποιηθούν για την φιλοξενία προσφύγων έφτασαν οι πρώτοι πρόσφυγες που μεταφέρονται εκεί από την Ειδομένη, στο πλαίσιο της διαδικασίας που ξεκίνησε το πρωί της Τρίτης ( 24/5 ) .

Τα πρώτα λεωφορεία με πρόσφυγες έφτασαν σε παλιά βιομηχανική εγκατάσταση στη Σίνδο και στο Δερβένι, όπου γίνεται ο διαχωρισμός τους με βάση την υπηκοότητα. Σύμφωνα με την αστυνομία, μέχρι στιγμής έχουν αναχωρήσει από την Ειδομένη για τη Θεσσαλονίκη 13 λεωφορεία με περισσότερους από 600 ανθρώπους.

Η επιχείρηση εκκένωσης του άτυπου καταυλισμού της Ειδομένης που προβλέπει την μεταφορά των εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας της Βόρειας Ελλάδας. Η περιοχή γύρω από τον καταυλισμό έχει αποκλειστεί, ενώ στο σημείο βρίσκονται λεωφορεία στα οποία θα επιβιβαστούν οι πρόσφυγες και μετανάστες.

Γύρω στις 9 η αστυνομία ανακοίνωσε ότι η επιχείρηση εξελίσσεται ομαλά και έχουν αναχωρήσει οι πρώτοι 340 πρόσφυγες και μετανάστες με λεωφορεία για οργανωμένες δομές φιλοξενίας στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Στην επιχείρηση παίρνουν μέρος αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες της Βόρειας Ελλάδας, τη Θεσσαλία, αλλά και διμοιρίες των ΜΑΤ που μετακινήθηκαν από την Αττική.

Ο σχεδιασμός της ΕΛ.ΑΣ. δεν προβλέπει τη χρήση βίας, αλλά θα καταβληθεί προσπάθεια οι περίπου 8.500 πρόσφυγες και μετανάστες της Ειδομένης να πειστούν να εγκαταλείψουν τον άτυπο καταυλισμό, προκειμένου να φιλοξενηθούν σε κάποια οργανωμένη δομή, απ’ όπου θα δρομολογήσουν τις διαδικασίες ένταξής τους στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης και αίτησης χορήγησης ασύλου.

Ανάλογα με την πρόοδο που θα επιτευχθεί η επιχείρηση αναμένεται να διαρκέσει μέρες.

Μέχρι να αδειάσει ο καταυλισμός της Ειδομένης θα συνεχιστεί η επιχείρηση της αστυνομίας που ξεκίνησε σήμερα νωρίς το πρωί και αναμένεται, η πρώτη της φάση, να ολοκληρωθεί ώσπου να πέσει η νύχτα.

Η διαδικασία εκκένωσης θα διαρκέσει μερικές μέρες, ενώ, σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας, οι πρόσφυγες και μετανάστες θα μεταφέρονται σε κέντρα φιλοξενίας που έχουν ήδη ετοιμαστεί. Χώροι φιλοξενίας υπάρχουν μέχρι στιγμής για περίπου 6.500 άτομα και αναμένονται να δημιουργηθούν σύντομα και άλλα κέντρα, προκειμένου να φιλοξενήσουν τους περίπου 10.000 ανθρώπους που “εγκλωβίστηκαν” στην περιοχή όταν έκλεισε η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ.

Πάντως, όλοι οι πρόσφυγες που βρίσκονταν στον καταυλισμό ήταν ενημερωμένοι από την Δευτέρα ( 23/5 ) για την επιχείρηση με αποτέλεσμα να μη δημιουργούνται εντάσεις και όλα να βαίνουν ομαλά.

Ήδη από το βράδυ της Δευτέρας ( 23/5 ) , αστυνομικοί ειδοποιούσαν δημοσιογράφους και αλληλέγγυους να απομακρυνθούν από τον καταυλισμό ενόψει της επιχείρησης. Οι κάμερες και οι δημοσιογράφοι βρίσκονται σε απόσταση τουλάχιστον 3 χιλιομέτρων και δεν μπορούν να δουν τι συμβαίνει. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, δεκάδες διμοιρίες των ΜΑΤ βρίσκονται στην περιοχή μαζί με ειδικούς μεταφραστές από το υπουργείο Εξωτερικών. Από το πρωί προσπαθούν να πείσουν τους πρόσφυγες να αποχωρήσουν σταδιακά, σε μια επιχείρηση που μπορεί να διαρκέσει τουλάχιστον μία εβδομάδα.

Πολλοί πρόσφυγες θέλουν να φύγουν, ωστόσο, υπάρχουν και αρκετοί που δεν επιθυμούν να απομακρυνθούν. Από την άλλη, υπάρχουν ομάδες που κερδίζουν από αυτή την κατάσταση που επικρατεί και μάλιστα χθες κυκλοφόρησαν εφημερίδα θέλοντας να πείσουν τον κόσμο να μην μετακινηθεί. Έγιναν τρεις συλλήψεις νεαρών.

Οι επόμενες ώρες θα είναι κρίσιμες καθώς δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς την βίαιη αντίδραση ορισμένων από την πλευρά των προσφύγων αφού είναι γνωστό ότι στην περιοχή δρουν συμμορίες.

Βίαιη επιχείρηση έχει αποκλειστεί αφού υπάρχουν πολλές γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι ενώ ο φόβος είναι μήπως ομάδες προσφύγων με την υποστήριξη «αλληλέγγυων», θελήσουν να αντιδράσουν και προκαλέσουν επεισόδια. Η εντολή είναι να απομονωθούν και σε καμία περίπτωση να μην γενικευθούν. Πάνω από την Ειδομένη θα πετά ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. το οποίο θα δίνει απευθείας εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων. Ο κ. Κυρίτσης ανέφερε ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή διαθέσιμοι έξι πρώην βιομηχανικοί χώροι στη Θεσσαλονίκη που προέκυψαν από τις διαδικασίες της ενοικίασης. Σε αυτούς περιλαμβάνονται τρεις στο Καλοχώρι  και τρεις ακόμη χώροι στην Ευκαρπία, στη Θέρμη και στο Δερβένι. Θα χρησιμοποιηθεί και η δομή στο Βαγιοχώρι που ανακατασκευάστηκε.


«Οι παραπάνω χώροι έχουν χωρητικότητα 6.500-7.000 θέσεων. Πιστεύουμε ότι μέσα στο χρονικό διάστημα της μίας εβδομάδας έως δέκα ημερών που θα χρειαστεί για να μετακινηθεί ο κόσμος από την Ειδομένη, θα εξασφαλιστούν και σε άλλα κέντρα, θέσεις για όλους όσοι βρίσκονται σήμερα εκεί» ανέφερε ο κ. Κυρίτσης.
Σε κάθε περίπτωση επισήμανε ότι η διαδικασία που περιγράφεται αφορά την πρώτη φάση της μεταφοράς προσφύγων από την Ειδομένη και τόνισε ότι «σε δεύτερη φάση θα υπάρξει κατανομή του προσφυγικού πληθυσμού σε όλες τις περιοχές της χώρας, ενώ θα προχωρήσει και η μετεγκατάστασή τους σε άλλες χώρες της ΕΕ δεδομένου ότι η πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν αναφέρει ότι δεν έχει προχωρήσει με τους ρυθμούς που θα έπρεπε και πρέπει να επιταχυνθεί».


Πάντως οι πρόσφυγες αρνούνται να μετακινηθούν καθώς αφενός δεν πιστεύουν ότι οι άλλοι χώροι φιλοξενίας θα είναι καλύτεροι και αφετέρου γιατί από την Ειδομένη διατηρούν πάντα ελπίδες ότι μπορεί να περάσουν στην Ευρώπη. Ενδεικτικό είναι ότι οι αρχές των Σκοπίων ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι τους τελευταίους μήνες επέστρεψαν στη Ελλάδα 11.800 πρόσφυγες.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.