Κέντρα Υποδοχής: 2.300 προλήψεις μέσω ΟΑΕΔ. Ποια είναι η διαδικασία και ποια τα κριτήρια;  Πώς θα γίνουν οι αιτήσεις;

Η Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων (ΓΓΔΚΑΠ) του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΥΠΕΚΑΑ) καταρτίζει τη δράση «Πρόγραμμα κοινωφελούς χαρακτήρα σε Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, ΤΟΣΚΕΔΠ και δομές προσωρινής υποδοχής ή φιλοξενίας μέσω Δήμων, Περιφερειών και της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής – Γ’ κύκλος», η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της υποπαρ. ΙΔ.1 της παρ. ΙΔ του άρθρου πρώτου του ν. 4152/2013 (Α’ 107).

Πρόκειται, για πρόγραμμα που αφορά την πρόσληψη 2.300 ανέργων  για 8 μήνες, με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Πέραν του μισθού δίνεται και επιπρόσθετο κίνητρο με τη μορφή ειδικού επιδόματος μετεγκατάστασης ύψους 300 ευρώ μηνιαίως για όσους χρειάζεται να μετακινηθούν από την πόλη που διαμένουν στην πόλη που θα εργαστούν.

Η δράση έχει ως στόχο την άμεση αντιμετώπιση της ανεργίας πληθυσμιακών ομάδων που συνεχίζουν να πλήττονται από την παρατεταμένη οικονομική κρίση και τη μακρά ύφεση που έχει υποστεί η ελληνική οικονομία, βάσει των στοιχείων της εγγεγραμμένης ανεργίας του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ). Αποβλέπει στην ενίσχυση της απασχόλησης των ανέργων, στην ένταξη/επανένταξή τους στην αγορά εργασίας και ταυτόχρονα στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υποδοχής, ασύλου και διαχείρισης προσφυγικών ροών δεδομένης της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης που έχει προκαλέσει η εισροή προσφύγων στη χώρα κατά τα τελευταία έτη.

Αντικείμενο της δράσης είναι η προώθηση της απασχόλησης ανέργων – εγγεγραμμένων στα μητρώα του ΟΑΕΔ (ωφελούμενοι) – μέσω της τοποθέτησής τους, για συνολικό χρονικό διάστημα οκτώ (8) μηνών, σε περιφερειακές υπηρεσίες της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Γενικής Γραμματείας Υποδοχής του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, συμπεριλαμβανομένων των Τοπικών Συντονιστικών Κέντρων Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης (ΤΟΣΚΕΔΠ), όπως η δημόσια πρόσκληση θα εξειδικεύσει. Στο πλαίσιο αυτό περιλαμβάνονται οι ενέργειες ορισμού των επιβλεπόντων φορέων και των θέσεων απασχόλησης ανά φορέα και ειδικότητα, η κατάταξη και η σύζευξη των ανέργων με τις θέσεις εργασίας των επιβλεπόντων φορέων.

Υπεύθυνος φορέας για τη διαχείριση και παρακολούθηση της παρούσας δράσης, ορίζεται ο ΟΑΕΔ.

Επιβλέποντες φορείς ορίζονται οι Δήμοι, οι Περιφέρειες και η Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Γενικής Γραμματείας Υποδοχής του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής οι οποίοι θα προσλάβουν και θα απασχολήσουν τους ανέργους και θα πιστοποιούν την απασχόλησή τους στον ΟΑΕΔ προκειμένου να καταβληθεί το μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος.

Ωφελούμενοι – Κριτήρια και σύστημα επιλογής

O ΟΑΕΔ υποδέχεται τις ηλεκτρονικές αιτήσεις ωφελουμένων, καταρτίζει πίνακα κατάταξης ανέργων, προβαίνει στη σύζευξη των ωφελουμένων με τις θέσεις απασχόλησης των επιβλεπόντων φορέων, καταβάλλει το μισθολογικό και το μη μισθολογικό κόστος στους ωφελουμένους και τους επιβλέποντες φορείς αντιστοίχως και διενεργεί δειγματοληπτικούς επιτόπιους ελέγχους στους χώρους απασχόλησης των ωφελουμένων.

Ωφελούμενοι της δράσης είναι Έλληνες πολίτες, πολίτες κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Βορειοηπειρώτες, ομογενείς και ομογενείς αλλοδαποί που προέρχονται από την Κωνσταντινούπολη και από τα νησιά Ίμβρο και Τένεδο, ή ομογενείς εξ Αιγύπτου, χωρίς να απαιτείται πιστοποιητικό ελληνικής ιθαγένειας ούτε η συμπλήρωση ενός (1) έτους από την απόκτηση αυτής, υπό την προϋπόθεση ότι η ιδιότητά τους ως Ελλήνων κατά το γένος και τη συνείδηση αποδεικνύεται με άλλους τρόπους (ν.δ. 3832/1958), οι οποίοι δεν έχουν συμμετάσχει σε αντίστοιχη δράση και ανήκουν σε τουλάχιστον μία από τις παρακάτω κατηγορίες: α) άνεργοι, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, β) άνεργοι, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς, γ) μακροχρόνια άνεργοι, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ. δ) άνεργοι ηλικίας άνω των 29 ετών, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ ε) άνεργοι, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ στ) άνεργοι πτυχιούχοι πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, για την κάλυψη θέσεων με βάση τα τυπικά προσόντα τους και ζ) άνεργοι δικαιούχοι του «Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ)», εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.

Οι δυνητικά ωφελούμενοι, κατόπιν πρόσκλησης του ΟΑΕΔ, καλούνται να υποβάλουν αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο στον ΟΑΕΔ, μία αίτηση συμμετοχής για την τοποθέτησή τους στις προκηρυσσόμενες θέσεις για μία ειδικότητα, επιλέγοντας από μία (1) μέχρι τρεις (3) υπηρεσίες τοποθέτησης ή/και επιβλέποντες φορείς, όπως προβλέπει η πρόσκληση.

Δείτε αναλυτικά παρακάτω:

ΦΕΚ-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

You May Also Like

Βρυξέλλες : Το φημισμένο αγαλματάκι θα ντυθεί εύζωνας για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821

Βρυξέλλες : Το φημισμένο αγαλματάκι θα ντυθεί εύζωνας για τα 200 χρόνια…

Ουκρανία κατά Ρωσίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης

Ουκρανία κατά Ρωσίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης

Εγκλημα στη Ρόδο – Η μήνυση της πρώην συζύγου του 40χρονου: “Με απειλούσε ότι θα με σκοτώσει και θα αυτοκτονήσει”

Εγκλημα στη Ρόδο – Η μήνυση της πρώην συζύγου του 40χρονου: “Με…

Κιβωτός του Κόσμου: Γιατί είναι συχνή η ανάκληση κατάθεσης στη σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων

H ανάκληση της αρχικής κατάθεσης, ισχυροποιεί την αλήθεια των ισχυρισμών του όπως καταγράφεται επιστημονικά.

Θ. Καράογλου: «Προικίζουμε τη Βόρεια Ελλάδα με υποδομές που έλειψαν τις προηγούμενες δεκαετίες»

    Θ. Καράογλου: «Προικίζουμε τη Βόρεια Ελλάδα με υποδομές που έλειψαν…

Ράδιο Αρβύλα – Επιστρέφουν τη νέα χρονιά – Η ανακοίνωση του Χρήστου Κιούση

Μετά τον σάλο που προκλήθηκε για τις αποτρόπαιες πράξεις του Στάθη Παναγιωτόπουλου,…

Πότε ανοίγουν τα σχολεία-Ποιες οι αργίες του νέου διδακτικού έτους

Στις 11 Σεπτεμβρίου ημέρα Δευτέρα θα ανοίξουν το φετινό σχολικό έτος 2017-2018…

Τραγωδία στην Έδεσσα: Ένας 57χρονος εντοπίστηκε νεκρός στους καταρράκτες

Δεν προκύπτουν ίχνη εγκληματικής ενέργειας, ενώ εξετάζεται το σενάριο της αυτοκτονίας

Πελώνη για Φουρθιώτη: Ουδέποτε η κυβέρνηση είχε επικοινωνία με τον κύριο

Πελώνη για Φουρθιώτη: Ουδέποτε η κυβέρνηση είχε επικοινωνία με τον κύριο

Καθορίστηκε το ύψος της συνδεδεμένης ενίσχυσης για τα ειδικά δικαιώματα των κτηνοτρόφων

Καθορίστηκε το ύψος της συνδεδεμένης ενίσχυσης για τα ειδικά δικαιώματα των κτηνοτρόφων